Strănutul, mai periculos decât s-ar crede. Riscuri și complicații neașteptate

stranutul - FOTO: Freepik
Strănutul poate fi mai periculos decât credem. Poate duce la complicații serioase.

Un incident recent din Florida a adus în atenție pericolele neașteptate ale unui gest comun: strănutul. Un bărbat care suferise o intervenție chirurgicală abdominală și avea o rană neînsănătoșită a experimentat un episod înfricoșător în timp ce lua micul dejun.

După ce a strănutat și a început să tușească, acesta a simțit durere și o senzație de umezeală în abdomenul inferior, descoperind că mai multe bucle ale intestinului său ieșiseră prin rana nevindecată. A fost necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a-i reintroduce intestinul în abdomen.

Stănutul, mecanism de protecție

Strănutul este în mod normal un mecanism de protecție care ajută la eliminarea iritanților din sistemul respirator. Acest proces este controlat de centrul strănutului din medula creierului și implică o serie de acțiuni coordonate ale mușchilor toracici și ale căilor respiratorii. Viteza aerului expulzat poate atinge până la 15.9 m/s (35 mph), potrivit Study Finds.

Vezi și: Cum să scapi de grăsimea abdominală. Dr. Ancuța Leonte: Începe arderea

Strănutul, riscuri

Cu toate acestea, strănutul poate provoca și leziuni rare, dar severe. De exemplu, strănutul violent poate cauza hernierea plămânului prin mușchii intercostali, în special la persoanele cu factori de risc precum obezitatea, bolile pulmonare obstructive cronice, diabetul sau fumatul. De asemenea, există cazuri în care strănutul a dus la rupturi ale țesuturilor delicate ale plămânilor sau ale creierului, provocând hemoragii subarahnoidiene, care pot fi fatale.

Strănutul poate, de asemenea, crește tensiunea arterială suficient de mult pentru a cauza disecții aortice, o afecțiune gravă cu o rată de mortalitate ridicată dacă nu este tratată prompt. Alte leziuni includ fracturi ale oaselor din jurul ochilor, fracturi ale micilor oase din ureche și dislocări ale implanturilor dentare. Persoanele cu mușchi pelvieni slabi pot experimenta pierderi involuntare de urină în urma unui strănut.

Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu moștenirea genetică. De la cine moștenim genele defecte

Ce se întâmplă dacă te abții să strănuți

Acest lucru poate fi periculos. Un bărbat scoțian a suferit o ruptură a traheei după ce s-a abținut să strănute, demonstrând că presiunea acumulată poate provoca leziuni grave ale țesuturilor.

Cu toate acestea, corpul uman este bine adaptat pentru a face față strănutului, iar astfel de incidente sunt extrem de rare. Majoritatea oamenilor nu trebuie să își facă griji cu privire la posibilele leziuni cauzate de strănut. Totuși, pentru cei cu afecțiuni medicale preexistente sau factori de risc specifici, este important să fie conștienți de aceste posibile pericole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel