Știința din spatele melodiei care reduce anxietatea cu 65% în primele 3 minute

Muzica Foto: Freepik @lookstudio
Află cum muzica are capacitatea de a ne influența starea de spirit și de ce această melodie este atât de eficientă în combaterea anxietății.

Atunci când suntem suprastimulați, ascultarea muzicii este o modalitate universal accesibilă de a ne relaxa, de a crește productivitatea și de a adormi. Teoria științifică a fost folosită de trupa britanică de muzică ambientală Marconi Union pentru a crea "cel mai relaxant cântec din lume".

În timpul procesului de creație, trupa a colaborat îndeaproape cu terapeuți de sunet, la fel ca un compozitor de muzică și un regizor de film. Melodia folosește un mediu de producție liniștit, plin de ritmuri de vis, melodii și instrumente complementare (inclusiv pian, chitară și mostre electronice de peisaje sonore naturale) cu intenția de a scădea tensiunea arterială, nivelul de stres și ritmul cardiac al ascultătorului.

Fluxul și straturile muzicale evocă o experiență de visare, la fel ca sunetele liniștitoare ale unei cascade în aer liber. De fapt, se spune că este atât de puternică încât ascultarea acestei melodii în timp ce conduci este riscantă.

"A fost fascinant să lucrăm cu un terapeut pentru a afla cum și de ce anumite sunete afectează starea de spirit a oamenilor", a remarcat Richard Talbot de la Marconi Union. Întotdeauna am înțeles puterea muzicii, dar, în trecut, am compus bazându-ne doar pe instinct."

Echipa de studiu, Mindlab International, susține că această muzică are o potență excepțională în comparație cu toate celelalte melodii pe care le-a studiat vreodată. Anxietatea este redusă cu 65%, iar ratele fiziologice tipice de odihnă sunt reduse cu 35% după audiție, potrivit Forbes.

Dr. David Lewis-Hodgson, de la Mindlab International, a explicat: "Studiile de imagistică cerebrală au arătat că muzica acționează la un nivel foarte profund în creier, stimulând nu numai regiunile responsabile de procesarea sunetelor, ci și pe cele asociate cu emoțiile."

Foto: Freepik @peshkovagalina

Cum funcționează

Dar ce anume are muzica care funcționează atât de bine pe cont propriu? Lyz Cooper, creatorul Academiei Britanice de Terapie prin Sunet, afirmă că există idei muzicale fundamentale care sunt asociate cu relaxarea. Potrivit explicației ei, cântecul "are un ritm constant care începe la 60 de bătăi pe minut și scade progresiv până la aproximativ 50". Pulsul ascultătorului va scădea în mod natural pentru a corespunde cu bătăile pe minut (BPM) ale muzicii. Durata cântecului este, de asemenea, importantă. Cooper spune: "Acest proces, care se numește antrenare, are nevoie de aproximativ cinci minute pentru a se produce". În plus, nu există niciun cântec care să se repete, ceea ce permite creierului tău să se închidă complet, deoarece nu încerci să-ți dai seama ce se va întâmpla în continuare.

Atunci când a compus Weightless, trupa s-a inspirat din știință. Și-au reglat cu meticulozitate configurațiile pentru a provoca o relaxare profundă. 

"Muzica cu efect sedativ va avea invariabil un ritm mai lent. Componența sa nu se va schimba semnificativ. Nu va conține elemente neașteptate. Muzica trebuie să fie vioaie și previzibilă, fără a deveni monotonă. Indiferent de instrumentație, dorim ca ascultătorii să se simtă în mod fundamental confinați, conținuți și susținuți de regularitatea muzicii", a explicat Kathleen Howland, profesor de muzică la Berklee College of Music.

Deci, cum putem aplica efectele benefice și eficiente ale terapiei prin sunet în situațiile reale pe care le întâlnim zilnic? Unii oameni cred că adăugarea de muzică în timpul sarcinilor stresante, cum ar fi susținerea testelor, i-ar putea ajuta să se simtă mai puțin anxioși și să aibă performanțe mai bune. Sunetele pașnice ale ciripitului păsărilor sunt redate prin difuzoare în toată zona centrală a orașului Lancaster, California. De la înființarea sa, se spune că rata criminalității din oraș a scăzut - infracțiunile minore au scăzut cu 15%, iar infracțiunile grave cu 6%. Birourile care folosesc muzică relaxantă pot constata că angajații lor sunt mai puțin stresați și mai productivi.

Este evident că muzica are capacitatea de a ne ajuta să ne concentrăm, să ne destresăm și să ne limpezim mintea, chiar dacă mai sunt încă multe studii de făcut în acest domeniu. Suntem cu toții conștienți de beneficiile odihnei și ale somnului, precum și de efectele nocive ale stresului și ale îngrijorării. Astfel, ai întotdeauna la îndemână această resursă pentru a te ajuta să te relaxezi ori de câte ori ai nevoie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel