Ștevia, zahărul natural cu multe beneficii. De ce să bei două căni de CEAI pe zi

stevia - FOTO: Freepik
Ștevia este considerată un îndulcitor natural, ale cărui componente sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul. Este indicată pentru diabetici.

Ştevia este o plantă originară din Africa de Sud, folosită de sute de ani pentru îndulcirea ceaiurilor şi remediilor locale. Este bogată în vitaminele B, C si K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, proteine, fibre şi antioxidanţi. Extractul dulce de ştevie este folosit cu succes în numeroase alimente şi băuturi, indicată și pentru diabetici.

Ștevia, îndulcitor natural cu zero calorii

Gospodinele folosesc ștevia la ciorbe, dar și în salate, aceasta având beneficii pentru organism.

Ștevia este bogată în vitamine, minerale și fibre.  Ștevia este o plantă săracă în calorii. Specialiștii susțin că planta de ștevie conține component care sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul, însă nu are calorii. Ștevia rebaudiana a fost aprobată de FDA ca îndulcitor abia în anul 2008, deși este folosită de triburile din sudul Americii de foarte mult timp.

”Reprezintă o alegere populară pentru persoanele care doresc să slăbească sau să își reducă glicemia. Stevia Rebaudiana a fost asociată cu câteva beneficii pentru sănătate legate de scăderea glicemiei, dar și de scăderea nivelului de colesterol”, notează dr. Daniela Petrache, pe blogul său.

Vezi și: De ce e bine să mergi la SALINĂ. Salinoterapia, proprietăți miraculoase. Lista BOLILOR pe care le tratează

Recomandată pentru diabetici

Ștevia este planta minune recomandată persoanelor care suferă de diabet. Un studiu din 2020, apărut în Avicenna Journal of Phytomedicine, a arătat că stevia poate fi folosită ca alternativă la zaharoză în cazul diabeticilor.

”Ștevia poate fi recomandată diabeticilor, însă trebuie să fiți atenți la ce tip de ștevie alegeți. Unele cercetări arată că ștevia este sigură și eficientă în scăderea glicemiei la diabeticii tip 2”, mai explică medicul Daniela Petrache, pe blogul său.

Persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială pot consuma 1-3 căni de ceai de stevia rebaudiana pe zi. În plus, ştevia conţine multe minerale vitale, vitamine, care sunt selectiv absenţe în îndulcitorii artificiali.

Alte beneficii

Numeroase studii arată că ştevia ajută la tratarea eficientă a unor afecţiuni precum hipertensiunea, diabetul, oboseala, indigestia, deranjamentele stomacale, arsurile, gripa, răceala, gingivita, cariile dentare, mătreaţa, osteoporoza, infecţiile, dermatita sau ridurile.

Ștevia are proprietăți antibacteriene, astfel că tratează gingivita, abcesele bucale, dar și cariile dentare.

Ceaiul de ştevie previne şi tratează indigestia, deranjamentele stomacale şi arsurile şi îmbunătăţeşte funcţia gastrointestinală.

Două căni de ceai de ştevie pe zi ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la stabilizarea circulaţiei sângelui.

Previne aparția ridurilor

Datorită proprietăţilor antioxidante, antibacteriene şi antiseptice, ştevia este benefică în tratarea şi prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei şi a altor probleme ale pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel