Zgomotul alimentar, o preocupare...
Stevia, un înlocuitor natural al zahărului cu zero calorii și de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, a câștigat popularitate datorită potențialului său de a ajuta la pierderea în greutate și de a gestiona diabetul. Stevia, derivată din planta sud-americană Stevia rebaudiana, conține glicozide steviolice folosite ca îndulcitori.
Este folosită în diverse produse, cum ar fi băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și pliculețe pentru utilizare în băuturi. Vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% din 2017 până în 2018, potrivit unui studiu Nielsen. Stevia este, de asemenea, utilizată în coacerea la domiciliu și în băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și alte produse de patiserie.
Stevia, un ingredient "general recunoscut ca fiind sigur" de către FDA, a fost considerat sigur de către Centrul pentru Știință în Interes Public (CSPI), în ciuda preocupărilor inițiale privind potențialele riscuri de cancer sau de reproducere bazate pe studii pe animale. FDA a confirmat acum siguranța stevia, chiar și după standardele CSPI, în ciuda apelului grupului de a efectua teste suplimentare pentru a confirma siguranța acesteia.
Foto: Freepik @volosina
Controlul nivelului de zahăr din sânge este crucial pentru gestionarea diabetului, iar unele alimente au efecte mai semnificative decât altele. Stevia, o alternativă de zahăr care nu crește, poate fi benefică dincolo de ceea ce se așteaptă de la reducerea zahărului.
Un studiu din 2017, publicat în Nature Communications, a arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și este implicată în eliberarea de insulină după o masă. Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă este folosită cu moderație și nu este compensată prin consumul de calorii suplimentare mai târziu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizației Mondiale a Sănătății au stabilit un interval de aport zilnic acceptabil de maximum 12 mg pe zi, echivalentul a 40 de pliculețe pentru o persoană de 68 de kilograme.
Stevia este un bun substitut pentru zaharoza cu conținut caloric obișnuit, deoarece are zero calorii. Cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată, iar un mic studiu din 2016 a arătat că participanții au compensat prin faptul că au mâncat mai mult la prânz atunci când au consumat dimineața o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr.
"Da, vei consuma mai puține calorii dacă folosești stevia în loc de zahăr. Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar acest lucru este foarte greu de demonstrat în studii. Pentru a pierde în greutate, acesta este un mecanism de folosit, dar nu te va face să slăbești 45 de kilograme. Reducerea grăsimilor, monitorizarea dimensiunii porțiilor și mâncatul doar atunci când îți este foame, sunt mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia, pentru pierderea în greutate", a explicat David Levitsky, profesor de științe nutriționale la Universitatea Cornell.
Stevia, un substitut natural al zahărului, nu este exact ca zahărul, deoarece este derivat dintr-o plantă. Potrivit Healthy, este adesea amestecată cu un agent "suport" mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza, pentru a-i conferi un aspect și o textură mai asemănătoare zahărului.
Cu toate acestea, este important de reținut că stevia poate fi amestecată cu Reb-A sau eritritol, un alcool zaharos, care poate avea efecte gastrointestinale negative și poate cauza probleme digestive la unele persoane. Alcoolii de zahăr se găsesc în multe gume și bomboane fără zahăr, iar consumul excesiv poate provoca diaree.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...