Statul picior peste picior, impact asupra organismului. Efectul asupra tensiunii, varicelor, posturii și a sarcinii

statul picior peste picior - FOTO: Freepik@drobotdean@progallery
Poziția în care ne așezăm poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre pe termen lung. Unul dintre obiceiurile comune este să stăm cu un picior peste celălalt, considerat de mulți ca fiind confortabil și relaxant. Dar ce se întâmplă când stăm picior peste picior.

Statul pe scaun este o activitate inevitabilă pentru mulți dintre noi, fie că suntem la birou, la masa de cină sau în mijloacele de transport în comun. Una dintre pozițiile preferate de mulți oameni este cu un picior peste celălalt. Este o poziție confortabilă și naturală, însă adesea ne întrebăm dacă acest obicei are efecte negative asupra sănătății noastre.

De-a lungul timpului, s-a vehiculat că statul cu picioarele încrucișate ar putea cauza probleme serioase precum varicele, complicațiile în timpul sarcinii și chiar hipertensiunea arterială. În cele ce urmează, vom explora aceste afirmații și vom analiza ce spune știința despre ele, pentru a înțelege mai bine dacă această poziție aparent inofensivă ne face mai mult rău decât bine.

Statul picior peste picior și sarcina

În timpul sarcinii, corpul trece printr-o varietate de schimbări fizice. Pe măsură ce uterul tău se întinde, centrul de greutate se deplasează în față. S-ar putea să te trezești mergând, stând în picioare și așezându-te diferit față de cum o făceai de obicei.

Deși s-ar putea să te așezi în noi poziții în încercarea de a te simți confortabil, niciuna dintre acestea nu te va răni pe tine sau pe bebelușul tău - inclusiv statul cu picioarele încrucișate.

Asta fiind spus, întinderile musculare, durerile de spate și crampele sunt comune în timpul sarcinii. Deși statul cu picioarele încrucișate nu îți va răni bebelușul, ar putea contribui la umflarea gleznelor sau la crampe ale picioarelor. Dacă ți se umflă gleznele sau ai crampe, încearcă să stai cu ambele picioare pe podea sau ridicate pe un scaun.

Vezi și: 12 greșeli zilnice care îți afectează sănătatea. Numărul 7 te va uimi

Statul picior peste picior și hipertensiunea arterială

Când îți testezi tensiunea arterială, de obicei ți se cere să pui ambele picioare pe pământ. Asta deoarece încrucișarea unui picior peste celălalt poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale.

Un studiu publicat în Journal of Clinical Nursing a identificat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale atunci când participanții și-au încrucișat picioarele la nivelul genunchiului. Nu a existat nicio creștere atunci când picioarele erau încrucișate la gleznă.

Un alt studiu, publicat în Journal of Hypertension, a găsit o creștere ușor mai mare a tensiunii arteriale atunci când participanții și-au încrucișat picioarele punând glezna pe genunchi.

Deși aceste studii susțin afirmația că încrucișarea picioarelor poate ridica tensiunea arterială, acestea au arătat doar o creștere temporară. Totuși, dacă ai deja hipertensiune arterială, încearcă să eviți să petreci perioade lungi de timp cu picioarele încrucișate doar pentru a fi în siguranță.

Vezi și: Vârsta la care arsura solară e cea mai periculoasă. De ce unii se ard, alții se bronzează. Dr. Olga Simionescu: Atunci chiar e o nenorocire

Statul picior peste picior și varicele

De mulți ani, zvonurile au circulat că încrucișarea picioarelor poate provoca varice. Acesta este un mit. Varicele sunt acele vene proeminente, răsucite, asemănătoare unor cordoane, care ies în evidență pe picioare. Deși sunt adesea albastre, pot fi și roșii sau de culoarea pielii. Se găsesc de obicei pe coapse, pe partea din spate a gambelor și pe interiorul piciorului. Oricine poate avea varice, dar tind să fie mai frecvente la femeile mai în vârstă și la femeile însărcinate.

Varicele se formează din cauza unei probleme cu valvele din venele tale, care lucrează foarte mult pentru a pompa sângele spre inimă. Pe măsură ce sângele se deplasează în sus, valvele unidirecționale se deschid și se închid, prevenind scurgerea sângelui înapoi.

Când aceste valve sunt slăbite sau deteriorate, totuși, forța gravitației trage sângele înapoi. Acest lucru este cunoscut sub numele de insuficiență venoasă. Venele devin varicoase atunci când sângele se acumulează, colectează și cauzează proeminențe.

Atât statul în picioare, cât și statul așezat pentru perioade foarte lungi de timp pot crește riscul de a dezvolta varice, dar nu există dovezi că încrucișarea picioarelor are acest efect. Dacă ești îngrijorat de dezvoltarea varicelor, încearcă să schimbi poziția picioarelor pe parcursul zilei, potrivit Vein Clinic.

Vezi și: În Anglia se încearcă descurajarea populației să facă ecografii. Dr. Radu Mihai: Odată ce ai cerut-o, o să ai un diagnostic de nodul tiroidian

Statul picior peste picior și postura

Picior peste picior - FOTO: Freepik@progallery

Deși majoritatea miturilor comune despre statul cu picioarele încrucișate nu sunt în întregime adevărate, există un efect secundar posibil care este adesea ignorat - postura proastă.

Statul pentru perioade lungi de timp cu piciorul peste genunchi poate provoca rotația și înclinarea pelvisului. Acest lucru poate cauza dureri în partea inferioară a spatelui. Ar putea, de asemenea, să ducă la o aliniere incorectă a coloanei vertebrale în timp.

Când ai o postură incorectă, mușchii tăi sunt forțați să compenseze. Acest lucru înseamnă că ei lucrează mai mult decât este necesar, ceea ce poate duce la durere și rigiditate.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să încetezi complet să îți încrucișezi picioarele Statul cu picioarele încrucișate nu va cauza o urgență medicală. Totuși, poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale și poate duce la o postură proastă. Pentru o sănătate optimă, încearcă să eviți să stai în orice poziție, fie că îți încrucișezi picioarele sau nu, pentru perioade lungi de timp, notează The Conversation.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel