Acesta este semnul cancerului...
Societatea modernă este concepută pentru a sta jos.
Ca urmare, oamenii petrec mai mult timp decât oricând în poziția așezat.
Cu toate acestea, poate vă întrebați dacă statul excesiv pe scaun ar putea avea efecte negative asupra sănătății.
Vezi și: Acizii grași Omega-3-6-9. Care sunt diferențele și cele mai bune surse alimentare
Statul pe scaun este o poziție obișnuită a corpului. Atunci când oamenii lucrează, socializează, studiază sau călătoresc, o fac adesea în poziție așezată.
Totuși, asta nu înseamnă că statul așezat și alte comportamente sedentare sunt inofensive. Mai mult de jumătate din ziua unei persoane obișnuite este petrecută în poziție șezândă, desfășurând activități cum ar fi condusul, lucrul la birou sau privitul la televizor.
De fapt, un lucrător tipic de birou poate petrece până la 15 ore pe zi stând jos. Pe de altă parte, lucrătorii agricoli stau jos doar aproximativ 3 ore pe zi.
Activitățile de zi cu zi care nu presupun exerciții fizice, cum ar fi statul în picioare, mersul pe jos și chiar mișcarea, ard calorii, potrivit Healthline.
Această cheltuială de energie este cunoscută sub numele de termogeneza activității fără efort fizic (NEAT), a cărei lipsă este un factor de risc important pentru creșterea în greutate.
Comportamentul sedentar, inclusiv statul așezat și culcat, implică foarte puțină cheltuială de energie. Acesta limitează foarte mult caloriile pe care le ardeți prin NEAT.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, studiile raportează că muncitorii din agricultură pot arde cu până la 1.000 de calorii mai mult pe zi decât persoanele care lucrează la birou.
Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii agricoli își petrec cea mai mare parte a timpului mergând și stând în picioare.
Cu cât ardeți mai puține calorii, cu atât este mai probabil să luați în greutate.
Acesta este motivul pentru care comportamentul sedentar este atât de strâns legat de obezitate.
De fapt, cercetările arată că persoanele cu obezitate stau în medie cu două ore mai mult pe zi decât persoanele cu o greutate normală.
Datele de observație de la peste 1 milion de persoane arată că, cu cât sunteți mai sedentar, cu atât aveți mai multe șanse să muriți prematur.
De fapt, persoanele cele mai sedentare au avut un risc cu 22-49% mai mare de deces prematur.
Cu toate acestea, chiar dacă majoritatea dovezilor susțin această constatare, un studiu nu a găsit nicio legătură între timpul petrecut în poziție șezândă și mortalitatea generală.
Acest studiu a avut unele defecte, ceea ce explică probabil de ce contrazice toate celelalte cercetări în domeniu.
Comportamentul sedentar este legat în mod constant de peste 30 de boli și afecțiuni cronice, inclusiv o creștere cu 112% a riscului de diabet de tip 2 și o creștere cu 147% a riscului de boli de inimă.
Studiile au arătat că mersul pe jos mai puțin de 1.500 de pași pe zi sau statul așezat pentru perioade lungi de timp fără a reduce aportul caloric poate provoca o creștere majoră a rezistenței la insulină, care este un factor cheie al diabetului de tip 2.
Cercetătorii consideră că sedentarismul poate avea un efect direct asupra rezistenței la insulină. Acest efect se poate produce în doar o singură zi.
În timp ce exercițiile fizice regulate sunt întotdeauna recomandate, acestea nu compensează complet toate riscurile pentru sănătate ale statului prea mult pe scaun.
Un studiu a măsurat markerii metabolici la 18 persoane care au urmat diferite protocoale de exerciții fizice. O oră de exerciții fizice intense nu a compensat efectele negative ale inactivității atunci când celelalte ore au fost petrecute stând jos.
În plus, o analiză a 47 de studii a constatat că statul prelungit în șezut a fost strâns legat de rezultatele negative asupra sănătății, indiferent de nivelul de exerciții fizice.
După cum era de așteptat, efectele negative au fost chiar mai mari pentru persoanele care făceau rar exerciții fizice.
Oamenii din societățile occidentale petrec prea mult timp stând jos.
În timp ce relaxarea poate fi benefică, ar trebui să încercați să reduceți la minimum timpul petrecut stând jos în timpul zilei de lucru.
Dacă aveți un loc de muncă de birou, o soluție este să vă procurați un birou în picioare sau să faceți câteva plimbări scurte în timpul zilei de lucru.
Un birou în picioare, numit și birou stand-up, este practic un birou care vă permite să vă ridicați în picioare confortabil în timp ce lucrați.
Multe versiuni moderne sunt reglabile, astfel încât puteți modifica înălțimea biroului și puteți alterna între a sta în picioare și a sta jos.
Acestea sunt denumite birouri cu înălțime reglabilă sau birouri sit-stand.
Deși cercetările se află încă în stadii incipiente, se pare că utilizarea unui birou în picioare poate avea beneficii impresionante pentru sănătate. De asemenea, poate crește productivitatea.
Cel puțin, utilizarea acestui tip de birou poate anula parțial efectele nocive ale statului prea mult în șezut.
Reducerea timpului de sedentarism poate îmbunătăți sănătatea fizică, metabolică și chiar mentală. Acesta este motivul pentru care a sta mai puțin jos și a sta mai mult în picioare este o schimbare atât de importantă a stilului de viață.
Dacă doriți să încercați acest lucru, atunci majoritatea locurilor care vând mobilier de birou oferă și birouri sit-stand. De asemenea, puteți achiziționa unul online.
Dacă intenționați să începeți să folosiți un birou pentru stat în picioare, este recomandat să vă împărțiți timpul 50-50 între statul în picioare și cel în șezut.
Reducerea la minimum a timpului sedentar este la fel de importantă pentru sănătate ca o dietă nutritivă și exercițiile fizice regulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...