Statinele: nicio legătură cu demența sau cu problemele cognitive. STUDIU
12 sep, 09:36

Statine
Statinele au ridicat, de-a lungul anilor, o serie de temeri privind efectele lor secundare. Iată ce au mai descoperit acum cercetătorii.

Problemele cognitive (de gândire) și demența afectează aproximativ unul din 10 americani cu vârsta peste 60 de ani. Posibila influență a statinelor (care scad colesterolul) asupra acestor afecțiuni a atras o atenție considerabilă de-a lungul anilor. Dar cele mai recente descoperiri în acest sens sunt liniștitoare pentru adulții mai în vârstă care iau aceste medicamente.

Capacitatea cognitivă, neafectată de statine

Studiul a inclus aproape 19.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani care au făcut parte dintr-un studiu separat privind administrarea unei doze mici de aspirină. Când a început studiul, toți participanții aveau capacitate cognitivă normală și nu aveau probleme legate de inimă și aproximativ o treime luau statine.

După o urmărire în medie de aproape cinci ani, cercetătorii nu au găsit diferențe în incidența demenței, a problemelor cognitive, a memoriei, a capacității de limbaj sau a problemelor conexe între persoanele care au luat statine și cei care nu au luat medicamentele.

Studiul a apărut în 29 iunie 2021, Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri