Un aport ridicat de zinc poate fi asociat cu un risc crescut de...
Vezi și: Atezolizumab, tratament în cancerul pulmonar. Oferă supraviețuire îndelungată
Statinele sunt utilizate pe scară largă pentru a reduce colesterolul și a diminua riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni grave. Totuși, la fel ca multe alte medicamente, ele pot provoca efecte secundare. Două dintre cele mai îngrijorătoare probleme sunt legate de creier: pierderea memoriei și confuzia. Iată ce trebuie să știți despre beneficiile și riscurile administrării de statine.
Statinele reprezintă o clasă de medicamente concepute pentru a reduce nivelul de colesterol "rău", cunoscut sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), din sânge. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.
Statinele prescrise frecvent includ atorvastatina, fluvastatina, lovastatina și rosuvastatina, fiecare acționând într-un mod ușor diferit, dar toate având scopul de a reduce acumularea de colesterol în artere, potrivit Cleveland Clinic.
Vezi și: Ochii, indicator al sănătății. Cinci boli care se pot reflecta prin ochi
Potrivit Clinicii Mayo, unii utilizatori de statine au raportat că au experimentat pierderi de memorie sau confuzie în timpul tratamentului cu acest medicament. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) include chiar avertismente pe etichetele statinelor cu privire la aceste efecte secundare posibile.
Deși dovezile care leagă statinele de aceste simptome cerebrale sunt limitate, pacienții care se confruntă cu probleme de memorie sau confuzie ar trebui să discute cu medicul lor. Vestea bună este că aceste efecte secundare dispar, de obicei, odată ce tratamentul este întrerupt.
Este important să nu opriți brusc administrarea statinelor, chiar dacă experimentați efecte secundare nedorite. În schimb, consultați medicul, care poate ajusta doza sau poate sugera un alt medicament. Oprirea bruscă a tratamentului poate crește riscul de evenimente cardiovasculare, astfel că este esențial să gestionați orice probleme sub supraveghere medicală.
Vezi și: Terapiile hormonale pentru menopauză, analizate. Efectele pe termen lung, incerte
Alte efecte secundare ale statinelor
Pe lângă efectele secundare asupra creierului, statinele pot provoca și alte complicații, inclusiv:
- Dureri sau leziuni musculare
- Afectarea ficatului
- Creșterea glicemiei sau diabet de tip 2, transmite Reuters.
Majoritatea persoanelor tolerează bine statinele, dar anumite factori pot crește probabilitatea apariției efectelor secundare.
Anumite persoane sunt mai susceptibile la efectele secundare ale statinelor. Printre factorii care pot crește riscul se numără:
- Administrarea mai multor medicamente pentru scăderea colesterolului
- Femeile
- Persoanele cu o constituție fizică mică
- Persoanele în vârstă de 80 de ani sau mai mul
- tAfecțiuni ale rinichilor sau ficatului
- Consumul excesiv de alcool
- Afecțiuni precum hipotiroidismul sau tulburările neuromusculare, inclusiv scleroza laterală amiotrofică (ALS)
Statinele - FOTO: Freepik@Roni4060
Colesterolul ridicat înseamnă că există o cantitate excesivă de substanță grasă numită colesterol în sânge. Un nivel prea ridicat de colesterol poate duce la formarea de plăci în artere, crescând riscul de afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă. Un nivel sănătos al colesterolului total ar trebui să fie de cinci milimoli pe litru (mmol/l) sau mai puțin, cu un nivel optim de LDL de patru mmol/l sau mai puțin și un nivel de lipoproteine cu densitate înaltă (HDL) de unu mmol/l sau mai mult.
Pentru a verifica nivelul colesterolului, medicul dumneavoastră va efectua un test de sânge. Factorii de stil de viață, precum dieta, exercițiile fizice și fumatul, pot influența nivelurile de colesterol. În unele cazuri, colesterolul ridicat este ereditar, ceea ce face ca statinele să fie o parte necesară a gestionării riscurilor de sănătate pe termen lung.
Deși statinele sunt extrem de eficiente în scăderea colesterolului și prevenirea bolilor de inimă, ele nu sunt lipsite de riscuri. Dacă experimentați efecte secundare precum pierderi de memorie sau confuzie, este important să discutați cu medicul dumneavoastră. Un plan de tratament personalizat, care poate include ajustări ale medicamentului sau dozei, vă poate ajuta să gestionați atât colesterolul, cât și efectele secundare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un aport ridicat de zinc poate fi asociat cu un risc crescut de...
O dietă sănătoasă începe cu...
Această activitate profesională poate...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
Aceasta este cauza tăcută care poate...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Acesta este cel mai rău lucru pentru...
Diabeticii sunt mai expuși riscului...