Stăpân stresat, câine la fel de stresat. Legătură neașteptată

Câine vesel   FOTO: pexels.com
Proprietarii de câini stresați ar avea patrupezi la fel de stresați, arată o cercetare suedeză publicată recent.

Stres, om, câine. Cercetători suedezi au măsurat nivelurile cortizolului, hormonul de stres, la câini și proprietarii lor din probele de păr luate de la ambii.

„Am constatat ca nivelurile de cortizol pe termen lung la câine și proprietarul acestuia au fost sincronizate, astfel încât proprietarii cu un nivel ridicat de cortizol au câini cu un nivel ridicat de cortizol, în timp ce proprietarii cu un nivel scăzut de cortizol au câini cu un nivel scăzut de cortizol", afirmă cercetătoarea Ann-Sofie Sundman de la Departamentul de Fizică, Chimie și Biologie al Universității Linkoping, Suedia, potrivit unui comunicat al universității, citat de webmd.com.

Stres, om, câine: aproape 60 de patrupezi testați

La studiu, echipa de cercetare a luat mostre de păr de la 25 de câini din rasa Border Collie și 33 de Ciobănești de Shetland, toți având proprietari femei. Acestea au completat și chestionare despre propria lor personalitate și despre patrupezii lor. A fost luat în considerare nivelul de activitate al câinelui, care poate crește nivelul de cortizol.

Concluzia? Nu personalitatea câinelui afectează nivelul de cortizol. În schimb, personalitatea omului, da. „Pare să aibă un efect puternic asupra propriului nivel de anxietate al animalului. Acest lucru a dus cercetătorii la ipoteza că patrupezii canini reflectă nivelul de stres al proprietarilor", mai precizează sursa citată.

Autorii studiului au anunțat că vor să studieze alte rase ca să vadă dacă există o legătură similară la alte rase de câini.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel