Stai lângă vreun fast-food? Ai șanse mari să te îngrași

Alimentele prăjite în ulei
Prezența fast-food-urilor, a magazinelor alimentare în apropierea casei și pe o rază de un kilometru ar crește indicele de masă corporală.

Fast-food, îngrași. Cercetătoarea Adriana Dornelles de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, a analizat într-un studiu legătura dintre indicele de masă corporală și prezența în apropierea casei și pe ruta celor care fac naveta de fast-food-uri și magazine alimentare.

Concluziile ai fost publicate în PLOS ONE din 7 august.

Fast-food, îngrași: ispita de lângă casă

Studiile anterioare au relevat legături între magazinele alimentare disponibile în cartierele rezidențiale și rezultatele de sănătate ale rezidenților, inclusiv indicele de masă corporală. Însă, puține cercetări anterioare au inclus și magazine alimentare în apropierea locurilor de muncă și niciunul nu a examinat opțiunile alimentare de-a lungul rutelor de naveta.

Adriana Dornelles a analizat datele de la 710 angajați ai Școlii elementare din New Orleans, Louisiana. Astfel a aflat câte supermarketuri sunt, câte magazine alimentare, câte restaurante cu servicii complete și câte restaurante fast-food la un kilometru de adresele rezidențiale și de locul de muncă ale angajaților. Cercetătoarea a stabilit și tipul de magazine aflate de-a lungul navetei și la un kilometru pe distanța cea mai scurtă dintre reședința fiecărui angajat și locul de muncă, arată sciencedaily.

Concluzia? Cifrele susțin că un număr mai mare de restaurante fast-food în apropierea rutei de navetă însemană un indice de masă corporală mai mare (IMC). IMC mai mare a fost asociat și cu un număr mai mare de supermarketuri, magazine alimentare și restaurante fast-food în apropiere de reședințe. În schimb, un număr mai mare de restaurante cu servicii complete în apropiere de domiciliile angajaților a fost legat de IMC mai scăzut.

Studiul nu a descoperit legături între IMC și magazinele alimentare disponibile în apropierea locurilor de muncă.

Fast-food, îngrași: factorii de mediu

Autorul studiului a menționat că e nevoie să se ia în considerare mai mulți factori de mediu când se analizează ce contribuie la indicele de masă corporală.

"Cea mai importantă constatare a studiului a fost stabilirea unei relații semnificative între IMC și medii alimentare multiple. În viața noastră de zi cu zi, suntem expuși la mai multe opțiuni alimentare sănătoase și nesănătoase, ceea ce are un impact asupra IMC. Disponibilitatea și varietatea de restaurante fast-food de-a lungul navetei creează oportunități nesfârșite pentru o masă rapidă, ieftină și nesănătoasă, ceea ce rezultă, în medie, într-un indice mai mare de masă corporală", susține cercetătoarea, conform sursei citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel