Spitalul Pașcani și șeful UPU, sancționați după moartea unui copil

Spitalul Municipal Paşcani şi medicul şef al Compartimentului Primiri Urgenţe (CPU) au primit sancţiuni din partea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, ca urmare a unui control efectuat în urma decesului unui copil de 7 ani.

Spital, Pașcani. Potrivit unui comunicat de presă remis luni de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, a fost efectuat un control la Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, de o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică - Birou Control Unităţi şi Servicii de Sănătate, în vederea culegerii de date privind decesul lui Mahu Yanis Nicolas, care a avut loc în data de 27 noiembrie în secţia de pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţe Paşcani.

"În urma verificărilor efectuate s-a dispus sancţionarea SAJ Iaşi cu avertisment scris pentru încălcarea prevederilor Ordinului 1706 din 2006 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor. Sancţionarea Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru nerespectarea regulilor privind regimul şi condiţiile de acces în unităţile sanitare încălcând prevederile Ordinului 1706 din 2006 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor. Sancţionarea medicului şef CPU cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă încălcând prevederile Ordinului 1706 din 2006 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor", se menţionează în comunicatul de presă, citat Agerpres.

Potrivit documentului, echipa de control din cadrul DSP Iaşi a formulat o serie de recomandări, printre care şi cea privind respectarea prevederilor Ordinului 1706 din 2006 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, de către personalul medical SAJ Iaşi şi al Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani.

Spital, Pașcani. Filmul tragediei

O altă recomandare a celor de la DSP Iaşi vizează instruirea personalului medical pentru respectarea Ordinului 1706 din 2006 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în speţă privind accesul urgenţelor pediatrice în UPU. Întocmirea unei proceduri operaţionale privind gestionarea urgenţelor medicale apărute la un caz internat în secţiile spitalului şi implementarea acesteia de şefii de secţie. De asemenea, DSP Iaşi a recomandat reorganizarea CPU Paşcani privind compartimentarea spaţiului şi dotarea cu echipamente specifice activităţii pentru facilitatea accesului urgenţelor medicale inclusiv pediatrice, precum şi verificarea funcţionalităţii telefoanelor mobile folosite în gardă.

Măsurile au fost luate după ce la sfârşitul lunii noiembrie în mass media locală a fost publicată informaţia potrivit căreia un băiat de 7 ani din oraşul Paşcani a murit în spital după ce i s-a făcut rău la trei zile după ce i s-a administrat tratament pentru varicelă. Familia recunoaşte că băiatul a fost transportat la spital în stare gravă, dar spune că a fost dus cu întârziere de cei de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Tatăl copilului, Adrian Popoaia, a spus că medicul de familie l-a diagnosticat pe fiul său cu varicelă, iar după trei zile de tratament a început să se simtă rău. Pentru că starea sănătăţii copilului s-a înrăutăţit brusc, a chemat ambulanţa, care a venit cu întârziere.

Potrivit tatălui, copilul a fost dus în Secţia de Pediatrie, fără a fi tratat în compartimentul de primiri urgenţe. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi a demarat o anchetă, ulterior precizând că "apelul a fost primit la ora 14,11, echipajul a plecat la ora 14,13 şi a ajuns la locul solicitării la ora 14,16". "Echipajul medical a aplicat pacientului măsurile medicale specifice de urgenţă până la predarea acestuia la secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Paşcani", se precizează într-o informare a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi. Conform documentului, ulterior SAJ a fost solicitat de medicul de gardă de la Spitalul Municipal Paşcani pentru transferul copilului la Iaşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel