O boală tăcută și devastatoare,...
Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece.
Spanacul este considerat un superaliment, o plantă-minune, ce poate fi consumată ca atare, în salate, dar și preparat, de multe ori trimițându-ne cu gândul la copilărie și la Popeye Marinarul.
Spanacul are numeroase proprietăți terapeutice, date tocmai de conținutul ridicat de substanțe nutritive. Multiplele beneficii ale spanacului asupra sănătății se explică prin conținutul său de minerale, vitamine, pigmenți și fitonutrienți, inclusiv potasiu, magneziu, zinc, fier și calciu. Spanacul este o sursă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Considerat o plantă-minune, spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi.
Spanacul are acid folic, care ajută organismul să producă celule noi, fibre și antioxidanți. De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina C.
Spanacul, prin conținutul său ridicat de potasiu și cu un conținut scăzut de sodiu, este benefic pentru pacienții cu tensiune arterială ridicată. Asta în timp ce acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și relaxează vasele de sânge.
Spanacul este recomandat în dieta persoanelor ce suferă de hemofilie, tocmai datorită conținutului ridicat de vitamina K. Această vitamină ajută la coagularea sângelui prin producerea de protrombină. De asemenea, menține funcționarea ficatului prin stimularea producerii de glicogen.
Spanacul nu este recomandat pentru consum în cazul unor categorii de persoane care suferă de anumite afecțiuni, notează csid.ro.
Astfel, potrivit sursei citate, spanacul nu trebuie consumat de pacienți bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni. Mai multe studii au arătat că spanacul, consumat în cantități însemnate, poate fi un factor în apariția pietrelor la rinichi, deoarece este bogat în calciu și oxalați.
Spanacul conține multe vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Vitamina A: Spanacul este o sursă excelentă de carotinoizice ce pot fi transformate în vitamina A. Vitamina C: Acționează ca un puternic antioxidant și este esențială în sănătatea pielii și a sistemului imunitar. Vitamina K: Joacă un rol important în coagularea sângelui. Acid folic: Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acesta este esențial pentru femeile însărcinate, contribuind la funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor. Fier: Spanacul are un conținut ridicat de fier, mai exact 2,7 grame la 100 de grame de spanac. Fierul este un mineral care ajută la formarea hemoglobinei și furnizează oxigen țesuturilor. Calciu: este, de asemenea foarte important pentru organism. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și este folosit de organism pentru sănătatea sistemului nervos, a inimii și mușchilor.
Vezi și: Planta celebră care te ţine departe de INFARCT și CANCER
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...