Sorina Pintea, reacție în scandalul apei cu clor de la robinet

Apa potabilă
După ce un viceprimar al Bucureștiului a spus, astăzi, că o va acționa în instanță pe Sorina Pintea pentru că ar fi făcut afirmații iresponsabile când a anunțat depășirea cantității de clor admisă în apa de la robinet din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei, ministrul a făcut propriile declarații. „Sănătatea românilor nu trebuie politizată” a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că nu are de ce se să teamă că cineva s-ar apuca să ancheteze cum a procedat în cazul scandalului cu apa de la robinet cu prea mult clor, care ar fi fost furnizată de Apa Nova pe 30 ianuarie 2019.

Ea susține că a respectat ad-literam prevederile legale, ba chiar a citat articolul din lege care i-ar permite să anunțe populația de excesul de clor găsit în probe și să dea și indicații cu privire la consumul apei de la robinet.

Cu legea în fața presei

„Aș dori să vă citesc articolul 13 din Legea Apelor: Autoritatea de sănătate publică județeană, respectiv a Municipiului București, trebuie să asigure disponibilitatea informației în ceea ce privește calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sănătății și despre măsurile de remediere luate, care se impun a fi luate de autorități competente ori de către consumatorii în cauză. Informația trebuie să fie corectă, clară, furnizată la timp", a subliniat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Ea s-a arătat deranjată de faptul că toată lumea a discută și pune la îndoială modul în care au acționat autoritățile în acest caz, dar „nu am auzit discuții cu privire la modul în care furnizorul de apă potabilă a ales să comunice cu autoritățile".

„Aș vrea să le aduc aminte tuturor furnizorilor de apă potabilă, și nu numai, că există o autoritate care se numește Ministerul Sănătății și care reglementează politici publice de sănătate, care reglementează măsuri, le dispune și care este autoritate competentă în a rezolva anumite probleme. Astfel, operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP București și Primăria Municipiului București, despre o eventuală depășire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a făcut pentru a asigura calitatea apei, de altfel. N-a făcut-o! DSPMB a avertizat funizorul că există sesizări. Prima sesizare a fost înregistrată în ziua de 30 ianuarie la ora 17.41” a arătat ministrul.

Sorina Pintea susține că după mai multe sesizări „inspectorii DSPMB au luat legătura cu furnizorul de apă potabilă, informându-l de aceste sesizări și rugându-l să facă echipe comune de prelevare a probelor, lucru pe care furnizorul l-a refuzat. După comunicatul Ministerului Sănătății privind calitatea apei, au fost și alte sesizări, până în jur de ora 23, legate de reacții adverse ca urmare a folosirii apei de la robinet. Deci, ulterior relevării probelor și obținerii rezultatelor, la ora 18.52, furnizorul de apă potabilă a spus că dorește să facă echipe comune. Era prea târziu, după ce la ora 14 refuzase”, a detaliat demnitarul.

A denunțat convenția dintre furnizor și DSPMB

Pintea a continuat povestea, explicând că după ce inspectorii DSPMB, alarmați de valorile mari ale parametrilor din probele colectate, au sesizat Ministerul, care, la rândul lui, și-a convocat experții ca să vadă care sunt efectele consumului apei cu un nivel „foarte ridicat” de clor. În urma acestei discuții, Ministerul a emis comunicatul cu recomandările. 

Mai mult, Sorina Pintea spune că „înainte ca acest comunicat să ajungă în spațiul public, am luat legătura cu primarul general al capitalei, doamna Gabriela Firea, pe care am informat-o de măsurile pe care Ministerul Sănătății le va dispune. Dar aș dori să precizez, nu Ministerul Sănătății ar fi trebuit să dispună aceste măsuri, ci DSP, care nu putea să facă acest lucru în baza unei convenții unde se specifica, că dacă se dorește a se emite un comunicat media, aceasta nu se poate face decât cu un acord prealabil al furnizorului de apă. Am mai precizat, Ministerul Sănătății nu are convenții, nici ministrul Sănătății nu are, așa că a ales să informeze, așa cum scrie legea, Articolul 13, să informeze populația și să facă recomandări despre posibilele riscuri”. 

Ministrul Sănătății a spus că respectiva convenție a încetat de astăzi, DSPMB denunțând - la cererea ei - unilateral acel protocol, și că nu vor mai fi semnate astfel de înțelegeri.

Pintea a explicat că ea consideră că ar fi fost „un gest de mare iresponsabilitate din partea Ministerului Sănătății, să deține aceste informații și probe, probe care au fost analizate într-un laborator acreditat, și să nu comunice populației posibilele riscuri la care se expune consumând și utilizând această apă”. 

„S-a mers prea departe”

„S-a mers prea departe. Nu cred că suntem în faza în care să politizăm sănătatea populației”, a continuat Pintea. 

„Cred că dacă furnizorul de apă potabilă ar fi înțeles că există și această autoritate, Direcție de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, dacă ar fi înțeles că trebuie să comunice așa cum scrie legea, nu am fi ajuns aici, la această polemică și să ducem toate aceste discuții în zona politică, unde nu au ce căuta", a afirmat Pintea.

Amintind de declarațiile ministrului Mediului, care a spus că valorile de amoniu în apa Argeșului nu au depășit standardele, Sorina Pintea întreabă: „dacă amoniul era în limite normale, atunci de ce s-a făcut hiperclorinarea? Specialiștii spun că există posibilitatea ca apa să fi avut o încărcătură bacteriologică foarte mare, cu alte riscuri. Nu avem această dovadă. De aceea anunțam încă de săptămâna trecută că am demarat o anchetă pentru a vedea exact cum s-au petrecut lucrurile”. 

După ce va primi răspunsuri de la toate autoritățile și de a furnizorul de apă, Pintea a promis că va face publice aceste rezultate. 

„Aș vrea să nu politizăm această discuție. Și mă surprinde cât de ușor unii scot la mezat sănătatea românilor. Și nu spun lucruri mari. Știu foarte bine la ce mă refer”, a continuat ea. 

Valori normale dar spre limită, la cel puțin o substanță chimică

Astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică a furnizat rezultatele pentru problele chimice pe care inspectorii le-au prelevat din cele 7 puncte de colectare pe 30 ianuarie. „Pot să vă spun că acestea sunt în limitele normale, unele aproape de limita maximă. Deci, în acest moment și aceste probe sunt conforme”.

Întrebată ce substanțe sunt aproape de limita maximă, Sorina Pintea a dat un singur exemplu: „Vorbim de trihalometani, care au o valoare de maximă admisă prin lege de 100, valoarea determinată este de 60,4, deci peste 50%. Și să înțelegeți, trihalometanii sunt compuși cu risc cancerigen”. 

Sorina Pintea a mai explicat că furnizorul era obligat, potrivit legii, ca atunci când este înștiințat de astfel de probleme să prezinte autorităților un plan de măsuri cu termene foarte clare, pe care să le și pună în practică. „Nu s-a întâmplat asta!”, a spus ea. 

Cât privește faptul directorul DSPMB a chemat salvarea și a fost dusă la spital, Sorina Pintea spune că nu ar fi fost vorba de o cădere nervoasă așa cum susțin anumite voci, ci de o „cădere de tensiune, lucru normal după câteve zile de stres”.

Precizările acesteia au venit în urma declarației viceprimarului Capitalei Aurelian Bădulescu, care a anunțat că va depune o plângere penală pe numele ei în legătură cu modalitatea de comunicare a situației referitoare la apa din București.

„Nu am ce să comentez, pentru că n-am difuzat informații false și am înțeles că e un atentat al meu la imaginea doamnei primar general. Nici vorbă! Tocmai ce vă spuneam că nu politizăm această acțiune în niciun caz și nu pot să răspund acestor acuzații absolut ridicole", a spus ministrul, într-o conferință de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel