Sorina Pintea, la Sanador: Decontarea procedurilor în sistemul privat, de la 1 iulie

Sorina Pintea, speranțe pentru cât mai mulți români Foto: C. Andreescu
Sorina Pintea, ministrul Sănătății,  a făcut, joi, un control inopinat la Spitalul Sanador, acesta fiind primul control unitate  privată din România, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

"Am văzut echipamente de la cel mai performant, la cele bazale de care spuneam că avem nevoie chiar în spitalele mici, aparatele de radiologie, computere tomografe, RMN", a declarat Sorina Pintea.

Referitor la tratamentele și procedurile care se pot face în România în sistemul privat, economsind și putând trata mult mai mulți pacienți, acestea pot fi luate foarte repede a declarat ministrul Sănătății  după controlul inopinat de la Spitalul Sanador din Capitală.

Întrebată de când ar putea să se ia o asemenea decizie, Sorina Pintea a declarat că se poate chiar de la 1 iulie.

"Vom promova actul normativ pe transparență decizională, este vorba de modificarea unui ordin de ministru, care se poate face foarte repede, dar vreau să mă asigur că vom avea toate datele problemei. Ne vom referi la patologiile care pot fi tratate, procedurile care pot fi efectuate".

În 2018 s-au tratat în străinătate 138 de pacienți

Întrebată la sumele pe care statul român le-a cheltuit cu decontările intervențiilor în străinătate, a procedurilor care nu se pot face în România, ministrul Sănătății a spus că potrivit cifrelor din 2018 este vorba de circa zece milioane de euro. S-au tratat 138 de pacienți, 231 de dosare, pentru că un pacient a depus mai multe dosare, probabil pentru prelungirea tratamentului. Orice dosar care ajunge la Ministerul Sănătății, și este complet, are un timp de așteptare de circa o săptămână, dacă dosarul este complet.

Despre diferența de preț pentru o intervenție în străinătate, comparativ cu România, vorbind de o intervenție neurochirurgicală pe care România o decontează la un spital mare din Europa costă 120.000 de euro, pe când la un spital privat din țară, costul unei astfel de intervenții este de 40.000 de euro, fiind vorva de trei pacienți care mai pot fi tratați în plus.

Pacienții tratați în țară mai au un avantaj, fiind vorba și de confortul lor: sunt acasă. Mergând în străinătate mai au și cheltuieli suplimentare, a mai declarat Sorina Pintea.

Vezi și: Ministrul Sănătății: Spitalele mici și medii nu au dotarea de bază

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel