Sorina Pintea: Din 15 septembrie, fiecare spital județean va avea centru de prelevare organe

Organele donate salvează alte vieți
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat astăzi, la Bistrița, că fiecare spital județean din țară va fi obligat, începând cu data de 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, la Bistrița, că în ultima săptămână au existat patru cazuri de prelevare de organe în țară, între care şi a unui cord care a ajuns la un tânăr din Germania.

„În ultima săptămână, au fost patru prelevări. A fost emoționant pentru mine, pentru că au fost prelevări de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani, care, din păcate, a plecat din țară pentru că nu am avut pacient compatibil. Spun din păcate pentru că mă gândesc la pacienții din România, dar această inimă bate în pieptul unui tânăr de 17 ani din Germania, deci colaborarea cu Eurotransplant este din ce în ce mai puternică. De aceea, împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenția Națională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenței unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital județean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul național de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicați efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienții care aşteaptă aceste organe", a spus Pintea, adăugând că termenul de la care va intra în vigoare această obligativitate este 15 septembrie, notează Agerpres.

Încurajarea donării de organe

Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susținere a prelevării de organe, Sorina Pintea a spus că deja s-a început acest lucru şi crede că lucrurile se vor schimba odată cu existența unui centru de prelevare în fiecare județ.

„O campanie împreună cu asociațiile de pacienți şi cu media, noi spunem că, timid, am început, dar, în momentul în care vom da aceşti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred că se vor schimba", a mai declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a participat, joi, la inaugurarea secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care a fost extinsă şi modernizată în urma unui proiect demarat în august 2018 şi care a beneficiat de o finanțare de aproximativ 14 milioane lei, de la Ministerul Sănătății şi de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel