Cereala benefică pentru sănătate. Este recomandată celor cu intoleranță la gluten. Ce alte proprietăți mai are

Cereala. FOTO: Freepik @KamranAydinov
Cereala este bogată în vitamine, minerale și nutrienți cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Este o opțiune sănătoasă pentru cei cu intoleranță la gluten.

Sorgul este o cereală cunoscută încă din antichitate, în vremurile actuale este a cincea cea mai produsă cultură de cereale, la nivel mondial, însă este mai puțin utilizată în occident.

Cea mai populară specie de sorg, cea bicoloră, este originară din Africa, fiind considerată ”făina de pâine” a Africii, iar alte specii populare sunt din Australia, India sau țările din Asia de Sud-Est.

În SUA acest tip de cereală este cultivată pentru hrana animalelor și în producția de combustibili vegetali.

De menționat că acest tip de cultură este una tolerantă la secetă și căldură, motiv pentru care fermierii români au anunțat că vor schimba și ei culturile, având în vedere modificările climei, cu perioade lungi de secetă.

Sorg, valori nutriționale

Sorgul este o cereală subevaluată, în ciuda conținutului nutrițional pe care îl are.

O porție de 100 de grame de sorg gătit conține:

- calorii 329

- proteine 11 grame

- grăsimi 3 grame

- carbohidrați 72 de grame

- fibre 7 grame.

De asemenea, sorgul este o sursă bună de vitamine și micronutrienți, precum vitamina B1, vitamina B6, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, notează Healthline.

Vezi și: Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Sorg, beneficii pentru sănătate

Cu o varietate de nutrienți, sorgul joacă un rol esențial în metabolism, dezvoltarea celulelor cerebrale, dar și în sănătatea pielii și a părului.

Susține sănătatea oaselor și a inimii

Bogat este bogat în magneziu, un mineral important pentru formarea oaselor, sănătatea inimii, având peste 600 de bioreacții chimice în organism printre care producția de energie și metabolismul proteic.

Ajută la gestionarea anxietății

Tot ca urmare a conținutului de magneziu, sorgul ajută în gestionarea anxietății și a atacurilor de panică.

Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare

Sorgul conține antioxidanți precum flavonoizi, acizi fenolici și tanini. O dietă bogată în acești antioxidanți poate reduce riscul de stres oxidativ și de inflamații la nivelul organismului.

Conținut important de fibre

O porție de 100 de grame de sorg asigură 25% din necesarul zilnic de fibre. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea greutății corporale, reduce colesterolul, stabilizează nivelul glicemiei din sânge și previne constipația.

Sursă de proteine vegetale

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul își pierde din capacitatea de digerare a proteinelor animale, motiv pentru care este necesar să ne îndreptăm atenția spre cele vegetale.

Sorgul este o sursă importantă de proteine vegetale, în fapt, asigură la fel de multe precum quinoa, o altă cereală recunoscută pentru nivelul are de proteine pe care îl conține.

Cereală fără gluten

În cazul în care suferiți de intoleranță la gluten sau de boală celiacă, sorgul este o opțiune bună pentru a înlocui cerealele, aceasta fiind fără gluten.

Sorgul se alătură altor celeale și pseudocereale potrivite pentru persoanele cu astfel de afecțiuni digestive, lista fiind completată de ovăz, orez brun, mei, hrișca, quinoa și amarant.

Îndulcitor natural 

Similar melasei, siropul de sorg este utilizat pe scară largă ca îndulcitor în industria alimentară.

Atât siropul de sorg, cât și melasa de sorg sunt membre ale familiei de ierburi Poaceae, dar primul provine din sucul plantei de sorg, în timp ce al doilea este obținut din trestie de zahăr.

Sorgul, moduri de utilizare

Sorgul este foarte versatil și ușor de adăugat în rețetele preferate.

Iată câteva dintre modurile în care vă puteți bucura de beneficiile acestei cereale:

- înlocuiți orezul sau quinoa. Puteți găti sorgul integral și sorgul perlat la fel cum ați găti orezul și quinoa.

- făină măcinată. Datorită aromei sale neutre și a culorii deschise, poate servi ca făină fără gluten în majoritatea rețetelor. Pur și simplu schimbați-o într-un raport de 1:1.

- coaptă. Adăugați boabele într-o tigaie încinsă și urmăriți-le cum explodează ca popcornul. Adăugați condimente pentru un plus de aromă.

- în fulgi. La fel ca și alte boabe de cereale, cum ar fi ovăzul, sorgul sub formă de fulgi este delicios ca o cereală și în produse de panificație, cum ar fi batoanele de granola și prăjiturile.

- sirop. Siropul de sorg este adăugat în mod obișnuit în alimentele procesate ca îndulcitor natural sau ca alternativă la melasă.

Vezi și: Vitaminele, necesare în funcție de anotimp. Care sunt cele considerate de vară și de ce sunt importante în sezonul cald

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel