Somnul insuficient: un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Poate anula chiar și o dietă sănătoasă

diabet de tip 2 Foto: Freepik @ Dragana_Gordic
Noile cercetări sugerează că privarea somnului poate crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2, anulând efectele pozitive ale unei diete echilibrate.

Un nou studiu sugerează că un somn inadecvat poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că cei care au dormit mai puțin de șase ore au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta această boală. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă nu a anulat acest risc.

Studiul, publicat în JAMA Network Open, se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care indică faptul că un somn adecvat este crucial în prevenirea diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care se dezvoltă atunci când organismul fie nu produce suficientă insulină, fie nu o folosește în mod corespunzător, potrivit Health.

Cercetări anterioare au demonstrat că durata scurtă repetată a somnului este asociată cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2. Legătura dintre privarea de somn și diabetul de tip 2 persistă chiar și în rândul celor care mănâncă sănătos. Importanța somnului a dobândit o mai mare conștientizare publică și științifică în ultimii ani.

Vezi și: Congestia nazală: cauze, simptome și tratament la domiciliu sau profesional. După câte zile trebuie trebuie să mergi la doctor

Foto: Freepik @prostock-studio

Relația dintre privarea de somn și riscul de diabet de tip 2

Un studiu la care au participat 247.000 de persoane în perioada 2006-2010 a analizat relația dintre somnul insuficient, dieta și apariția diabetului de tip 2.

Cercetătorii au împărțit participanții în grupuri în funcție de obiceiurile de somn și de alimentație, clasificându-le de la zero la cinci. Studiul a urmărit participanții timp de 12,5 ani, controlând potențiali factori de confuzie precum vârsta, sexul, statutul socio-economic și simptomele de insomnie.

Studiul nu a constatat nicio asociere între o dietă sănătoasă și un risc redus de diabet de tip 2 la participanții care au dormit mai puțin de șase ore pe zi. Experții susțin că somnul, dieta și exercițiile fizice sunt fundamentale pentru sănătate și bunăstare și că o calitate sau o cantitate inadecvată de somn nu poate obține rezultate optime.

În ciuda multiplelor studii care leagă somnul insuficient de diabetul de tip 2, încă nu există suficiente dovezi pentru a susține că privarea de somn provoacă această afecțiune. Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că nu a examinat modul în care planuri alimentare specifice, cum ar fi alimentația cu restricții de timp sau dieta mediteraneană, influențează riscul de diabet de tip 2 la persoanele cu diferite rutine de somn.

Citește și: Cum se manifestă apneea în somn și de ce îți poate pune viața în pericol. Ce poți face să o previi

Cât de mult ar trebui să dormim

Somnul insuficient este legat de diverse probleme de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și tulburările sistemului nervos central. Doar 1-2% din populație este predeterminată genetic să aibă nevoie de mai puțin somn, dar până la unul din trei adulți nu dorm suficient.

O persoană ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore zilnic, dar acest lucru poate varia în funcție de circumstanțele individuale. Dacă ți se pare că dormi suficient, dar încă te simți obosit, este recomandat să vorbești cu un medice despre simptomele care stau la baza acestui lucru.

Stabilirea unei rutine sănătoase de somn este crucială pentru sănătatea generală, deoarece somnul îndeplinește funcții-cheie în refacerea corpului și a creierului nostru după o zi de veghe și de muncă. Somnul resetează fiecare celulă din fiecare organ al corpului și creierului nostru.

Pe măsură ce dobândim cunoștințe mai profunde despre interacțiunea complexă dintre somn, dietă și sănătatea metabolică, devine din ce în ce mai clar că promovarea unui stil de viață echilibrat, care include printre altele și o odihnă adecvată, este esențială pentru prevenirea diabetului și pentru bunăstarea generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel