Somnul de proastă calitate afectează sănătatea inimii

Somn
Un studiu recent susține că somnul de proastă calitate este asociat cu afecțiuni cardiovasculare.

Un studiu recent, publicat în American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, trataează asocierea dintre somnul de proastă calitate și sănătatea cardiovasculară.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Montana din Bozeman au împărțit 35 de bărbați și femei altfel sănătoși în două grupuri: cei care dorm cel puțin șapte ore (somn normal) și cei care dorm mai puțin de șapte ore (somn puțin). Participanții au fost examinați mai întâi prin două sondaje validate privind calitatea somnului și apoi de către un monitor de acasă care le testa respirația tulburată de somn. Echipa a observat apoi participanții peste noapte într-un studiu de somn controlat de laborator, standardul pentru măsurarea stărilor fiziologice în timpul somnului. Voluntarii au fost urmăriți timp de minim șapte zile acasă prin intermediul unui senzor de la încheietura mâinii, care a permis cercetătorilor să observe somnul participanților în condiții mai reale.

”Trebuie să privim cu adevărat somnul ca pe un pilon major al sănătății noastre generale, la fel cum ne uităm la activitatea fizică, exercițiile fizice și nutriția. (...) Nu dormi suficient în mod regulat este asociat cu o mare varietate de probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral”, a spus unul dintre autorii cercetării, Jason Robert Carter.

În timp ce dormim, creierul nostru va prezenta periodic creșteri ale activității numite excitări corticale spontane. Cercetătorii au studiat modul în care ritmul cardiac al participanților care dorm normal și cei care dorm puțin au reacționat la aceste incidente. În timp ce cele două grupuri au avut un număr similar de stimulări corticale spontane, grupul cu somn puțin a arătat o frecvență cardiacă mai ridicată după aceste incidente și a durat mai mult până ritmul cardiac a revenit la normal decât în cazul grupului care a dormit normal.

”Aceste descoperiri oferă dovezi ale dereglării cardiovasculare nocturne la cei care dorm obișnuiți, independent de orice tulburări de somn diagnosticate”, susțin cercetătorii, potrivit medicalxpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel