Somn prost și diabet, combinația fatală. Crește uriaș riscul de deces. STUDIU

Insomnia              Foto: Pixabay
Un nou studiu arată că o combinație între tulburări de somn și diabet crește cu 87% riscul de deces precoce al unei persoane!

Analiza datelor de la aproape 500.000 de adulți de vârstă mijlocie din Marea Britanie a arătat că, față de alte persoane, riscul de deces din orice cauză în aproape nouă ani a fost cu 87% mai mare în rândul celor care au diabet zaharat și tulburări frecvente de somn. Pentru comparație, riscul de deces a fost cu 12% mai mare în rândul celor cu diabet care nu au avut probleme cu somnul.

Cercetătorii de la Northwestern University din Chicago și de la Universitatea Surrey din Regatul Unit, au publicat concluziile studiului în numărul din 8 iunie al Journal of Sleep Research (link direct studiu).

„Dacă nu aveți diabet, tulburările dvs. de somn sunt totuși asociate cu un risc crescut de a muri, dar acest risc este mai mare pentru cei cu diabet zaharat", a declarat autorul corespondent al studiului, Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Northwestern.

Knutson spune că o întrebare e vitală - „Ai probleme să adormi noaptea sau te trezești în toiul nopții?” – pentru că poate ajuta oamenii să abordeze tulburările de somn mai devreme în viață și, eventual, să reducă acest risc crescut de deces.

„Această întrebare simplă este destul de ușor de pus de către un clinician. Puteți chiar să vă întrebați singuri și să luați măsuri”, a spus Knutson, într-un comunicat de presă al Northwestern.

Tot ea remarcă, însă, că răspunsurile pot varia foarte mult, deci este important să o discutați împreună cu medicul dumneavoastră, astfel încât el sau ea să poată aprofunda problema.

„De vină este doar zgomotul sau lumina sau e o problemă mai mare, cum ar fi insomnia sau apneea de somn?" a arătat Knutson. „Aceștia sunt pacienții mai vulnerabili care au nevoie de asistență, terapie și investigații asupra bolii lor”.

Legătura puternică dintre somnul prost și starea de sănătate precară era deja cunoscută, dar acest studiu „ilustrează clar problema”, a declarat autorul primului studiu Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la Universitatea din Surrey.

„Medicii ar trebui să ia problemele de somn la fel de în serios ca și alți factori de risc și să colaboreze cu pacienții lor pentru reducerea și atenuarea riscului lor general”, a explicat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel