Alimentația în sezonul rece poate fi...
Somn, motive. E cunoscit faptul că un somn neadecvat nu numai vă face anxios și iritat, dar crește riscul obezității, al hipertensiunii arteriale, al bolilor de inimă, al diabetului și chiar al morții premature.
Specialiștii de la Școala de Medicină de la Harvard detaliază patru motive pentru care vă treziți noaptea:
1. Ar putea fi vârsta - medicul Suzanne Bertisch, profesor asistent de Medicină la Harvard Medical School, afirmă pe health.harvard.edu, că seniorii se trezesc de mai multe ori pe noapte: „Ritmul vostru circadian, sau ciclul de somn-trezire, se poate schimba dramatic când sunteți mai în vârstă, ceea ce va face să dormiți mai devreme. Deci, dacă ora 20 este începutul "noii" vieții voastre biologice, atunci vă veți trezi în jurul orei 4".
2. Stilul tău de viață - una dintre cauzele comune ale somnului întrerupt este stilul de viață, inclusiv oricare dintre următoarele obiceiuri:
* Beți alcool în termen de patru ore de culcare – vă poate trezi în timpul nopții ca să mergeți la baie; mâncați cu câteva ore înainte de culcare. Dacă vă puneți la somn cu un stomac plin, asta vă poate stimula arsurile la stomac, ceea ce face să adormiți mai greu să adormi și să rămâneți adormit.
* Somn prea mult – dacă dormiți prea mult după-amiaza sau mai târziu e un motiv pentru care adormiți mai greu noaptea.
* Prea multă cafeină - blochează o substanță chimică creierului numită adenozină care vă ajută să dormiți; consumați alimente care conțin puțină cafeină. Medicul Bertisch susține că schimbarea acestor obiceiuri poate ajuta la reducerea somnului întrerupt, uneori rapid.
3. Pot fi medicamentele - unele medicamente pot provoca trezirea pe timp de noapte cum ar fi: antidepresive, beta-blocante pentru tratarea hipertensiunii arteriale, remedii reci care conțin alcool, corticosteroizi pentru tratamentul inflamației sau astmului. Doctorița Bertisch recomandă să întrebați medicul dacă tratamentul vostru ar putea fi vinovat și dacă există un alt moment al zilei pentru a-l lua sau o altă pastilă care nu va interfera cu somnul.
4. O afecțiune - anxietate sau depresie; îngrijorările sau starea depresivă pot face să adormiți greu și să rămâneți adormiți. Alte motive:
* Glanda de prostată mărită (hiperplazia prostatică benignă sau HBP) – întâlnită la bărbați, afecțiunea îi trezește din somn ca să meargă la baie
* Durerea cronică - este greu să rămâi adormit când rănești.
* Neuropatia - tulburări, amorțeală sau durere la nivelul mâinilor și picioarelor pot determina trezire frecventă.
* Apnee de somn - sforăitul tare și scurtele treziri în timpul nopții pot fi semne că aveți apnee în somn, care cauzează pauze scurte de respirație pe timp de noapte și duce la somnolență în timpul zilei.
Experții de la Harvard vă sfătuiesc să schimbați stilul de viață dacă simțiți că interferează cu somnul sau discutați cu medicul. Și ar fi bine să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, dar și să evitați dispozitivele electronice (care emit lumină și stimulează creierul) cu cel puțin două ore înainte de culcare. Faceți sport regulat, dar nu cu o oră înainte de somn.
Dacă le aplicați deja pe acestea și aveți probleme cu somnul, luați în considerare terapia comportamentală cognitivă pentru insomnie (CBT-i). Presupune tratarea insomnia prin tehnici de relaxare, terapie de vorbire și ajustarea timpului petrecut în pat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...