La vârsta a doua, prevenția...
Nicoleta Pauliuc, Președinte Comisia pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională în Senatul României ne-a vorbit despre industria farmaceutică din România și dacă este aceasta un partener strategic a idustriei românești de medicamente.
"Încep prin a vă spune cu mărturisire că eu am fost pacient oncologic și cred că nu numai eu și nu numai pacienții oncologici, ci fiecare pacient diagnosticat astăzi în România, trăiește mereu cu speranța că există un tratament care să îl ajute să treacă peste boală. În perioada în care făceam chimioterapie, accesam tot felul de teste, de studii clinice, să văd ce fel de medicamente sunt aprobate, pentru a-mi întări speranța că pot depăși acel moment al vieții.
Am văzut mereu supraviețuirea într-un diagnostic atât de crunt, ca o îmbinare între credință, voință, gândire pozitivă, priceperea medicilor și progresele științei medicale și farmaceutice.
Din această perspectivă am fost foarte, aș spune eu, neplăcut surprinsă de felul în care mai ales în pandemie, când în dezbaterea publică în România, spuneau foarte clar că progresul științific, în momentul în care vorbeam de vaccinare, ar fi ceva negativ pentru populație.
Întotdeauna eu am considerat că trebuie să existe un parteneriat corect, transparent, între sistemul sanitar și producătorii de medicamente, mai ales cei producători de tratamente inovative, pentru că împreună, scopul tuturor, atât al sistemului sanitar cât și al producătorilor de medicamente trebuie să fie salvarea sau este salvarea vieților și diminuarea suferințelor celor încercați de boală.
Aș putea spune că una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosit la nivelul Uniunii Europene.
De astfel, prin Planul Național de luptă împotriva cancerului, aprobat în Parlamentul României, promulgat de președintele Kalus Iohannis, România se alătură țărilor vestice în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme. Până acum, după cum știți, există un delay aș spune eu, o întârziere destul de mare în introducerea acestora în schemele de tratament folosite în spitalele românești. Chiar primul obiectiv din plan este introducerea terapiilor inovative.
Dorim crearea unui fond de inovație în sănătate. Aș spune eu că acest fond este veriga lipsă a sistemului de compensare din România. Fondul poate oferi pacienților acces la cele mai noi terapii pentru afecțiuni, fără alternativă terapeutică modernă și eficientă, după ce acestea au primit aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și până la includerea în rambursare prin actualizarea hotărârii de Guvern nr.720 din 2008. În alte țări europene precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania, Ungaria, se oferă deja o șansă pacienților să obțină acest acces timpuriu la medicamentele inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului înainte ca aceste produse să obțină decizia locală de evaluare pentru introducerea în sistemul de rambursare.
Perioada de implementare a planului și acestor idei este 2023 – 2026. În paralel cu planul de cancer, poate după cum știți, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege, un nou proiect, vorbim despre medicina personalizată, îl aștept și pe ministrul Rafila și împreună vom semna acest proiect de lege și împreună îl vom depune pe circuitul parlamentar și îmi doresc foarte mult ca de anul viitor România să aibă prin această lege acces la tratamentele cele mai bune, care să le ofere pacienților șansa la viață pentru că fiecare viață contează, pentru că fiecare român este important, pentru că fiecare dintre noi este diferit, pentru că trebuie să facem eforturi ca societate pentru a-i ajuta pe cei încercați de boală. Acestea sunt principiile care au stat la baza proiectului de lege pentru medicina personalizată.
Acest proiect s-a născut din dorința de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc, de a schimba cu totul felul în care ne raportăm la medicină, de a face în așa fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicamentație să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient.
Bolnavii nu vor mai fi simple statistici, nu li se vor mai aplica aceleași scheme de tratament generice și nu se va mai folosi aceeași abordare generalistă. Știm foarte bine că fiecare caz are particularitățile sale și că detaliile fac toată diferența.
Aș putea pune pariu că fiecare om prezent în această zi la această dezbatere, a văzut măcar o dată o persoană dragă luptând cu o boală, în special cu o boală care pune în pericol viața. Dacă avem ocazia să prevenim rănirea și durerea pentru mai multe familii, dacă avem ocazia să ajutăm oamenii, să trăiască o viață mai lungă, mai fericită, mai sănătoasă, dacă avem șansa să ne asigurăm că o persoană tânără care a fost lovită de o boală înainte ca viața sa să fi început, să poată merge cu adevărat, dacă avem șansa să ne asigurăm că sunt bine și că sunt vindecate și apoi sunt capabile să contribuie la binele societății noastre, atunci trebuie să profităm de asta.
Trebuie să urmărim acest obiectiv. Eu cred că producătorii de medicamente sunt o parte a soluție. Pot fi pareneri fără de care să ne zbatem numai doar noi singuri, ci putem împreună să găsim progresele pe care le așteaptă cei care sunt astăzi încercați. În general declinul unei societăți vine când se uită prea mult timp în oglinda retrovizoare și prea puțin înainte.
Cunosc foarte bine cum funcționează sistemul medical românesc, atât din experiență proprie cât și din discuțiile extraordinar de intense și profunde pe care le-am avut cu sute de pacienți oncologici după ce am povestit public de diagnosticul pe care l-am primit în urmă cu cinci ani.
Nu sunt naivă, îmi dau seama că o schimbare de o asemenea magnitudine nu se va petrece peste noapte. Realizez că necesită bani și investiții, că e nevoie de o resetare de mentalitate și că sunt bucăți de fundație care sunt fragile. Legea aceasta vine însă din dorința de a păși în viitor. De a le oferi oamenilor o speranță și de a oferi sistemului sanitar un suport legislativ care să clădească practici, care să îmbunătățească serviciile medicale pe care le oferim fiecărui român în parte", a declarat Nicoleta Pauliuc în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor".
În continuare, întrebată care ar fi sursa de finanțare a acestui fond special, Nicoleta Pauliuc a spus că: "În maximum două săptămâni de zile voi veni public cu, aș spune eu, cu sursa de finanțare.
Cu liniile de finanțare la nivel european pentru fiecare proiect, fiecare capitol din planul național de cancer. Acum, știu că în PNRR există posibilitatea realizării unui fond pe inovare și cercetare și știu că sunt instituții precum Facultatea de Medicină, Universitatea Politehnica și alte entități care s-au asociat pentru a reuși să depună acest proiect de lege. Vom vedea exact dacă au reușit să depună la timp. Nu știu care este stadiul acestui proiect, dar știu că atât în PNRR, cât și la nivelul Uniunii Europene sunt fonduri care pot fi atrase".
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...