Solidaritatea Sanitară: „Guvernul pune în pericol asigurarea continuității asistenței medicale”

Sindicaliștii de la „Solidaritatea sanitară”
Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că legea salarizării amenință asigurarea continuității asistenței medicale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor.

Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția că legea salarizării (incluzând modificările operate de Guvern prin OUG 114/2018) pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuității asistenței medicale. În comunicatul remis presei se arată că dovadă acestui fapt sunt protestele spontane ale salariaților care se desfășoară în această perioadă în diferite spitale din țară. Principalul motiv al acestor proteste este scăderea veniturilor, determinată de reducerea recompenselor salariale menite să cointereseze salariații în asigurarea continuității asistenței medicale. „Aceasta este principala nemulțumire a salariaților de la spitalele din Tulcea, Neamț, Pașcani, Sighetu Marmației și a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane”, se arată în document.

De asemenea, se mai spune că este „atacată” continuitatea asistenței medicale prin mai multe măsuri ale Guvernului, printre care reducerea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal. De asemenea, prin introducerea indemnizației de hrană în suma sporurilor și specificul unităților publice de sănătate (majoritatea secțiilor și compartimentelor acestora fiind prinse în mecanismul de asigurare a continuității) au condus la situația actuală în care acest spor tinde către desființare  (către limita lui minimă de 1%) în multe unități. „Menționăm că posibilitatea de desființare de facto a acestui spor a fost creată în mod intenționat de guvernanți prin modificarea operată în legea salarizării (față de Codul Muncii): trecerea de la «un spor de 100%» la «un spor de până la 100%».

Prin reducerea sporului de tură. OUG 114/2018 stabilește că acesta nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018. În condițiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la cca. 10% din salariul de bază actual. Cu alte cuvinte, prin OUG 114/2018 Guvernul le-a furat salariaților care efectuează ture cca. 5 puncte procentuale din valoarea sporului de tură, adică cca. 33% din el”, mai arată reprezentanții sindicali în document.

O altă formulă prin care sindicaliștii consideră că se pune în pericol asigurarea continuității asistenței medicale este blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018. „Acest efect derivă din interpretarea incorectă dată legii de Guvern, el accentuând tendința de a afecta mecanismele salariale menite să susțină (prin stimulare) continuitatea asistenței medicale în unitățile sanitare publice. Prin această măsură Guvernul întoarce de fapt medicii la situația din prima parte a anului 2016, când activitatea din gărzile suplimentare era plătită cu mult mai puțin decât cea desfășurată la norma de bază”, se mai arată în același document.

Sindicaliștii cer negocieri urgente

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situații, reluându-i solicitarea de-a aplica, prin Ordonanță de Urgență, cele două soluții cumulative: mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază și scoaterea sportului pentru activitatea desfășurată în zilele libere din categoria celor aferente în limita a 30% din salariu.

Prin prima măsură se eliberează o parte din presiunea existentă la ora actuală la nivelul unităților sanitare pentru scăderea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal, această intervenție având un impact pozitiv asupra posibilității de asigurare a continuității serviciilor medicale, mai arată informarea federației.

În ceea ce privește a doua măsură, reprezentanții federației arată că „primul pas l-am făcut deja împreună prin Acordul încheiat în luna mai 2018, în care am convenit scoaterea sporurilor pentru gărzile suplimentare normei de bază din limita de 30%. Acum este necesară implementarea celui de-al doilea pas (pe care l-am solicitat și la negocierile anterioare): scoaterea din limita de 30% a sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel