Societatea Europeană de Cardiologie lansează noi ghiduri pentru hipertensiune

hipertensiune - FOTO: Freepik@vecstock
Acestea sunt noile ținte pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Vezi și: Boala care duce la AVC sau infarct. Cristina Pricop: Crește de 8 ori riscul de AVC și de până la 10 ori cel de infarct miocardic

Societatea Europeană de Cardiologie a revoluționat abordarea hipertensiunii cu ghidurile actualizate, stabilind un nou standard agresiv pentru gestionarea tensiunii arteriale. Cu un obiectiv radical mai scăzut pentru tensiunea arterială sistolică, de 120-129 mm Hg, și introducerea unor opțiuni avansate de tratament, inclusiv denervarea renală, aceste schimbări promit să transforme modul în care este tratată hipertensiunea, aducându-l în pas cu cele mai recente dovezi clinice și aliniindu-l cu standardele internaționale.

Noua țintă de TA: coborârea pragului

Una dintre cele mai notabile schimbări din noile ghiduri este introducerea unui nou obiectiv pentru tensiunea arterială sistolică la majoritatea pacienților tratați.

Ținta este acum între 120 mm Hg și 129 mm Hg, înlocuind recomandarea anterioară în doi pași, care sugera inițial un obiectiv de sub 140/90 mm Hg înainte de a trece la o țintă de sub 130/80 mm Hg. Această schimbare este impulsionată de noi dovezi din studiile clinice care demonstrează că nivelurile mai scăzute de TA reduc riscul de evenimente cardiovasculare.

Deși ghidurile actualizate continuă să definească hipertensiunea ca o TA sistolică de cel puțin 140 mm Hg și o TA diastolică de cel puțin 90 mm Hg, ele introduc și o nouă categorie denumită "TA crescută", care include valori ale TA sistolice între 120 mm Hg și 139 mm Hg sau TA diastolică între 70 mm Hg și 89 mm Hg.

La pacienții cu TA crescută și un risc cardiovascular estimat de 10% sau mai mare pe o perioadă de 10 ani, în special cei cu boală cronică de rinichi, diabet sau boală cardiovasculară stabilită, tratamentul poate fi acum inițiat mai devreme după intervențiile asupra stilului de viață, potrivit Medscape.

Vezi și: Cel mai bun mod pentru a susține procesul de detoxifiere al ficatului. Dr. Ovidiu Calapod: Este singura metodă eficientă

Ghidurile din Europa, aliniate cu cele din SUA

Ghidurile revizuite ale ESC se aliniază acum mai mult cu recomandările americane, reflectând un consens global asupra obiectivelor de TA. Noile ghiduri europene promovează o țintă de TA de sub 130/80 mm Hg pentru majoritatea pacienților, un prag deja adoptat de Colegiul American de Cardiologie.

"Această aliniere între regiuni este un pas înainte. Există acum dovezi substanțiale din mai multe studii care arată că gestionarea mai intensivă a tensiunii arteriale duce la rezultate cardiovasculare mai bune", a spus Eugene Yang, MD, președintele Grupului de lucru pentru hipertensiune din cadrul Colegiului American de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik@andrznam

Opțiuni extinse pentru stilul de viață și tratament

Ghidurile ESC pun un accent sporit pe schimbările în stilul de viață ca parte a gestionării hipertensiunii. De exemplu, recomandările pentru exerciții fizice oferă acum o alternativă la standardul de 2,5 ore pe săptămână de exerciții aerobice de intensitate moderată.

În schimb, pacienții pot opta pentru 75 de minute pe săptămână de exerciții aerobice de intensitate viguroasă, completate de antrenament de rezistență de intensitate scăzută sau moderată de două-trei ori pe săptămână.

Ajustările dietetice joacă, de asemenea, un rol important în noile ghiduri. Pentru pacienții fără boală cronică avansată de rinichi, se recomandă suplimentarea cu potasiu prin înlocuitori de sare sau o dietă bogată în fructe și legume pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Vezi și: Medicamentele pentru refluxul gastric, asociate cu demența. Duc și la alte probleme medicale

Denervarea renală, o nouă opțiune de tratament

Pentru prima dată, ghidurile ESC includ recomandări pentru utilizarea denervării renale ca opțiune de tratament pentru pacienții cu hipertensiune rezistentă. Denervarea renală, o procedură care întrerupe activitatea nervoasă din rinichi pentru a reduce TA, este recomandată doar pentru pacienții a căror hipertensiune rămâne necontrolată în ciuda administrării unei combinații de trei medicamente antihipertensive.

Cu toate acestea, această procedură este recomandată să fie efectuată doar în centre specializate și nu este sugerată ca terapie de primă linie din cauza lipsei de dovezi privind beneficiile pe termen lung asupra rezultatelor cardiovasculare.

O abordare mai simplificată

Deși ghidurile mențin o anumită stratificare în funcție de vârstă, există o reducere notabilă a recomandărilor specifice pentru fiecare grupă de vârstă, ceea ce unii experți consideră a fi un pas pozitiv.

De exemplu, ESC încurajează acum o țintă de TA sistolică de 120 mm Hg până la 129 mm Hg pentru majoritatea indivizilor, inclusiv pentru vârstnici, cu condiția ca tratamentul să fie bine tolerat. Totuși, pentru pacienții peste 85 de ani sau cei cu fragilitate sau o speranță de viață limitată, ghidurile sugerează obiective mai permisive, concentrându-se pe atingerea unei TA cât mai scăzute posibil.

În ciuda acestor schimbări, unii clinicieni sunt preocupați de faptul că noua cerință de evaluare a riscului cardiovascular în categoria "TA crescută" poate complica deciziile de tratament.

"Ca medic, consider că acest lucru complică puțin prea mult lucrurile și ar putea fi o barieră în calea tratamentului", a menționat Yang.

Ghidurile actualizate ale ESC privind hipertensiunea reprezintă o abordare mai agresivă a gestionării TA, cu obiective simplificate și opțiuni de tratament extinse.

Aceste schimbări sunt așteptate să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor cardiovasculare în întreaga Europă și să apropie regiunea de practicile globale. Totuși, rămân unele provocări în echilibrarea necesității de simplitate cu cerințele evaluărilor personalizate ale riscului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel