Soarele, prieten sau dușman pentru cei care au lupus. Date de ULTIMĂ ORĂ

Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea
Cercetători americani au descoperit date noi privind modul în care expunerea pielii la UV poate provoca simptome în boli autoimune precum lupus.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth și Universitatea din Washington a descoperit informații surprinzătoare privind modul în care expunerea pielii la lumina ultravioletă (UV) poate provoca simptome clinice în boli autoimune precum lupusul.

Dacă studiile anterioare au arătat că în cazul a 80% dintre pacienții cu lupus - boală autoimună care poate provoca inflamații la nivelul articulațiilor, pielii, rinichilor, celulelor sanguine, creierului, inimii și plămânilor - , expunerea la soare poate declanșa atât inflamații locale ale pielii, cât și erupții sistemice, inclusiv boli de rinichi. Ce au observat acum cercetătorii americani este legat de mecanismele care stau la baza bolii.

De aceea s-a analizat rolul neutrofilelor - un tip de celule albe din sânge găsite abundent în organism, care acționează ca prim-răspuns la orice tip de inflamație și a fost legat de leziunile pielii și ale țesutului renal la cei cu lupus. S-au căutat markeri de inflamație și leziuni ale pielii, sângelui și rinichilor în diferite momente de timp după expunerea la lumină UV la șoareci. Și s-a demonstrat că neutrofilele nu numai că s-au infiltrat în pielea expusă la lumina UV, dar s-au dispersat și prin sistemul circulator și au migrat la rinichi, se arată într-un comunicat al Școlii de Medicină Geisel.

”Interesant este că un subset al acestor neutrofile, cele pe care credem că sunt mai dăunătoare, s-a dus mai întâi la pielea care a fost expusă la lumina UV și apoi s-a întors și a mers la rinichi”, spune Sladjana Skopelja-Gardner, asistent la Școala de Medicină Geisel.

Cercetătorii au mai descoperit că o singură expunere a pielii la lumina UV stimulează procesele inflamatorii și de rănire la rinichi, chiar și la șoareci normali și sănătoși.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel