Hidratarea este un obicei esențial...
Deși consumul de lapte rece poate părea modalitatea ideală de a furniza corpului calciul necesar, există și alte opțiuni bogate în calciu care nu conțin lactoză. Numeroase alimente pe bază de plante, inclusiv smochinele uscate, sunt surprinzător de bogate în calciu.
Smochinele uscate conțin 241 de miligrame de calciu într-o porție de o cană, conform U.S. Department of Agriculture. National Institutes of Health recomandă un consum zilnic de calciu de 1.000-1.300 miligrame pentru majoritatea adulților, ceea ce înseamnă că ar fi posibil să obții necesarul de calciu din cinci căni de smochine uscate. Totuși, trebuie luat în considerare și conținutul ridicat de zahăr al acestora.
Aceste fructe uscate conțin o gamă variată de minerale, ceea ce este o veste bună pentru cei care vor să-și protejeze densitatea osoasă. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul extrage minerale din oase, ceea ce poate duce la slăbirea articulațiilor și creșterea riscului de osteoporoză. Consumul acestor fructe poate încetini acest proces.
Vezi și: Setea excesivă, semn al diabetului. Simptome și factori de risc
Bogate în potasiu, aceste fructe uscate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale. Potasiul acționează ca un vasodilatator, reducând tensiunea asupra vaselor de sânge și arterelor, și astfel protejează sistemul cardiovascular de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și ateroscleroză, potrivit Organic Facts.
Bolile cronice și inflamațiile reprezintă probleme serioase pentru mulți, dar prin creșterea aportului de minerale și vitamine, în special antioxidanți, se poate reduce stresul oxidativ din organism, prevenind afecțiuni precum artrita reumatoidă.
Vezi și: Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%
Nivelul ridicat de fibre din aceste fructe uscate contribuie la creșterea senzației de sațietate, prevenind astfel mâncatul excesiv sau gustările inutile. Totuși, din cauza conținutului ridicat de calorii și zahăr, aceste fructe trebuie consumate cu moderație.
Zahărul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când este consumat cu moderație. Totuși, este important să nu se exagereze. Adulții ar trebui să consume cantități moderate de zahăr. Conform Healthline și ghidurilor Asociației Americane a Inimii, femeile ar trebui să limiteze consumul zilnic de zahăr la 25 de grame, iar bărbații la 37,5 grame.
Departamentul Agriculturii al Statelor Unite precizează că o cană de smochine uscate conține 71,4 grame de zahăr, ceea ce înseamnă că o jumătate de cană depășește recomandarea zilnică pentru femei.
Vezi și: Cancerul pancreatic: Constipația poate indica o tumoare metastatică
Consumul excesiv de zahăr a fost asociat cu diverse probleme medicale. Un articol din 2023 publicat în Nutrients subliniază că un consum excesiv de zahăr adăugat poate avea efecte negative asupra sănătății și bunăstării.
Smochine uscate - FOTO: Freepik@EyeEm
Medical News Today explică faptul că un consum excesiv de zahăr poate crește riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate fizică și mentală, cum ar fi depresia, afecțiunile respiratorii, bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și guta. De asemenea, un consum ridicat de zahăr poate duce la creșterea în greutate.
Nu este necesar să renunți complet la smochinele uscate pentru a-ți menține nivelul de calciu ridicat. Este suficient să le incluzi cu moderație în dietă. De exemplu, poți înlocui unele deserturi sau gustări bogate în zahăr cu câteva smochine uscate, satisfăcând astfel pofta de dulce și crescând aportul de calciu, fără a depăși limitele recomandate de zahăr.
Poți suplimenta aportul de calciu și cu alte alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi. Conform National Institutes of Health, o jumătate de cană de spanac fiert oferă 123 de grame de calciu, ceea ce înseamnă că nu este necesar să te bazezi exclusiv pe smochinele uscate pentru aportul de calciu.
Vezi și: Aspirina în managementul bolilor cardiovasculare. Eficacitate și controverse
Pentru a asigura un echilibru între aportul de calciu și cel de zahăr, este util să ții evidența alimentelor consumate. Un jurnal alimentar te poate ajuta să monitorizezi cât de bine reușești să obții suficient calciu fără a consuma prea mult zahăr și să mănânci mai conștient.
Un articol din 2016 din Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, citat de Societatea Americană de Nutriție în 2019, arată că conștientizarea are o mare influență asupra cantității de alimente consumate, modului în care ne simțim când mâncăm și momentului în care alegem să mâncăm. Un jurnal alimentar te poate ajuta să faci alegeri alimentare mai sănătoase în privința smochinelor uscate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...