Produsele ecologice nu sunt automat...
Smochinele au un gust dulce unic, o textură moale și sunt pline de semințe ușor crocante, comestibile. Smochinele proaspete sunt delicate și se strică ușor, așa că sunt deseori uscate pentru a le păstra. Uscate sunt natural dulci și hrănitoare și pot fi savurate pe tot parcursul anului.
- 68Kcal / 290KJ
- 1,1g proteine
- 0,5g grăsime
- 15,9g carbohidrați
-3.0g fibre
- 291mg potasiu
- 75 mg calciu
- 24mg magneziu
- 1,26 mg fier
- 34 Kcal / 148KJ
- 1,0g proteine
- 0,2g grăsime
- 7,6g carbohidrați
- 1,6g de fibre
- 160 mg potasiu
- 12 mg magneziu
- 30 mg calciu
- 120mcg caroten
1. Promovează sănătatea digestivă
Smochinele sunt adesea recomandate pentru a hrăni și tonifia intestinele, ele acționează ca un laxativ natural datorită conținutului ridicat de fibre. Fibrele pe care le furnizează au, de asemenea, proprietăți prebiotice, hrănind bacteriile intestinale și promovând un mediu intestinal sănătos care, ca rezultat, îmbunătățește bunăstarea digestivă.
2. Bogate în antioxidanți
Smochinele, în special cele coapte, sunt bogate în compuși de protecție a plantelor numiți polifenoli. Acești compuși au proprietăți antioxidante de protecție, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea reacției oxigenului cu alte substanțe chimice și la deteriorarea celulelor și a țesuturilor, făcând astfel că sunt esențiale pentru gestionarea oxidării.
3. Reduc tensiunea arterială
O dietă bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește în mod natural nivelul de potasiu și, prin urmare, este încurajată să ajute la controlul tensiunii arteriale. Un studiu (link direct studiu) care a examinat efectele specifice ale extractului de smochine la animale a arătat reduceri ale tensiunii arteriale pentru cei cu citiri normale, precum și hipertensive.
4. Ajută la sănătatea oaselor
Smochinele sunt o sursă bună de minerale prietenoase oaselor, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. Smochinele sunt deosebit de bogate în calciu, unele studii sugerând că conțin de 3,2 ori mai mult decât alte fructe, deci combat osteoporoza.
Dr Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist, spune și ea că smochinele sunt foarte bune la dietă:
„Dacă mi-ar fi spus cineva că o smochină poate să mă surprindă, nu l-aș fi crezut. Recunosc că nu am știut, există smochine albe. Față de smochina clasică (violet), cea albă este mai puțin dulce, are o aromă fructată și un miez portocaliu, precum gemul de caise.
Plusuri:
-efect laxativ dat de conținutul mare de pectine (fibre solubile) și sâmburii mici (fibre insolubile)
-indice glicemic mediu (IG=50), satisfac pofta de dulce și pot fi consumate în diabet sau cura de slăbire
-aport crescut de minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu) în special pentru sportivi
-practic și ușor de transportat/consumat pe post de gustare concentrată în energie”, a notat cunoscutul nustriționist.
Totuși, ea atrage atenția că nu e bine să mănânci foarte multe smochine, pentru că ele au și minusuri. Mai exact:
„Minusuri:
-conțin aproape 20% fructoză, adică zahăr
-față de alte fructe, nu au vitamina C
-smochinele uscate/deshidratate pierd apa și concentrează zahărul, sunt de 2 ori mai calorice decât cele proaspete
Porția corectă: 3-4 smochine uscate (60-70g) au 80-90cal- de consumat pe burta goală cu un pahar mare de apă pentru efect laxativ”, a explicat dr Mihaela Bilic, pe contul său de Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Produsele ecologice nu sunt automat...
Cum îți dai seama singur că ai...
Acestea sunt problemele grave pe care...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Un studiu nou arată că procesul de...
Cunoscut pentru căutarea neobosită a...