Slăbiciunea musculară, de ce apare și cum se poate interveni

Distrofia musculara
Slăbiciunea musculară poate fi dată de o boală cronică sau doar de lipsa de activitate fizică. Specialiștii arată ce putem face, în oricare dintre situații.

Slăbicinea musculară poate fi înșelătoare. Deseori apare gradual și face dificilă o acțiune simplă, cum ar fi să vă ridicați de pe scaun sau să deschidei ușa mașinii.

Mai mult decât un inconvenient, slăbiciunea musculară are un efect de domino asupra sănătății. Încetinește metabolismul (viteza cu care corpul arde energie), pune mai multă presiune asupra articulațiilor, apar dureri, produce dezechilibre și limitează mobilitatea, aată specialiștii de la Harvard Medical School.

„Vestea proastă este că se înrăutățește. Mersul va fi tot mai lent și persoana afectată devine dependentă de ceilalți, pentru a putea fce lucruri simple. Limitările fizice duc la limitări sociale și există o spirală descendentă de acolo", spune Marian Hannan, profesor de medicină la Harvard Medical School și co-director al Centrului de Cercetare Musculo-scheletica la Institutul Hebrew SeniorLife pentru Cercetarea in Aging.

Cele mai frecvente cauze ale slăbiciuni musculare

Dincolo de îmbătrânire, există multe cauze posibile ale slăbiciunii musculare. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente:

-Inactivitatea: Când nu folosiți mușchii, posibil din cauza durerilor cronice cauzate de artrită sau o leziune veche, sau poate ați fost spitalizat recent - mușchii devin inactivi.

-Efectele secundare ale medicamentelor: Unele medicamente sunt legate de slăbiciunea musculară. Corticosteroizii (cum ar fi prednisonul) slăbesc în mod regulat mușchii. Medicamentele care scad colesterolul: lovastatina, simvastatina sau atorvastatina slăbesc musculatur  la unele persoane.

O afecțiune cronică: Multe boli pot cauza slăbiciune musculară, cum ar fi neuropatia (care cauzează amorțeală, furnicături sau slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor), sindromul de tunel carpian (comprimarea unui nerv la încheietura mâinii) sau după un accident vascular cerebral.

Condiții de pierdere a energiei: Unele boli distrug alte fibre musculare sănătoase ale energiei de care au nevoie: anumite tulburări de somn; o boală autoimună, cum ar fi tulburarea tiroidiană; sindromul oboselii cronice; depresie; sau chiar o inimă slabă care pompează prea puțin sânge bogat în oxigen ce ar erbui să ajungă la mușchi. În aceste condiții, mușchii se pot simți inițial puternici, activi, dar se obosesc rapid și își pierd puterea.

Ce se poate face?

Dacă bănuiți că slăbiciunea musculară se datorează unei stări de sănătate precare, o vizită la medic poate fi cel mai bun lucru. Un examen medical va include un istoric medical complet și o evaluare fizică și, eventual, teste de sânge sau un test pentru a măsura cât de bine funcționeazî nervii care trimit informații muschilor.

Dacă sunteți în general sănătoși, dar suferiți de efectele inactivității, este timpul să începeți un program de exerciții regulate.

Cu sau fără o afecțiune pe fond, un program regulat de exerciții de întindere a mușchilor face o mare diferență. Hannan recomandă să lucrați cu un terapeut fizician pentru a dezvolta un program adaptat abilităților dvs. și slăbiciunii particulare a mușchilor. "Veți îmbunătăți ceea ce aveți slăbit și veți găsi o soluționare dacă există ceva ce nu puteți face", notează Hannan.

Nu vă așteptațila un succes imediat. „Nu veț recâștiga 100% puterea musculară pe care ați avut-o acum 10 ani, dar amintiți-vă că doriți să fiți funcționali și să faceți ce vreți să faceți, indiferent dacă jucați tenis sau mergeți cu bicicleta cu neputincioșii dvs. Consolidarea muschilor vă poate ajuta să ajungeți acolo", mai spune Hannan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel