Sistemul sanitar NU ESTE PREGĂTIT bine pentru coronavirus. Nu au echipamente, nu au făcut instructaj. Solidaritatea Sanitară

Coronavirus. Foto: MTI
Federația Solidaritatea Sanitară a publicat primele rezultate din sondajul pe tema percepției salariaților din sănătate privind asigurarea echipamentelor individuale de protecție în criza dată de noul coronavirus.

Concluzia generală rezultată pe baza datelor adunate în sondajul efectuat de Federația Solidaritatea Snaitară rezultă faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID 19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecție.

Refuzul autorităților de a respecta regulile dialogului social înrăutățește situația, accentuând gradul de neîncredere al salariaților, notează sindicaliștii.

Principalele informații:

- 78% dintre respondenți declară că unitatea în care-și desfășoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecție (70,91% - pentru întrebarea care a vizat personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar); doar 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.

- 63% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecție a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienților cu coronavirus; 55,68% au indicat același lucru pentru pacienții suspectați a fi infectați cu COVID 19.

- 65% dintre respondenți au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea și eliminarea echipamentelor de protecție personală (PPE).

- 51,58% dintre salariați au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul și tratarea pacienților cu COVID 19. Nu putem indica scenariul de intervenție din care fac parte acești salariați.

- 42,6% dintre respondenți afirmă că au fost nevoiți să cumpere materiale de protecție.

- Doar 44,59% dintre respondenți au indicat faptul că unitatea are un sistem de monitorizare a infecțiilor nosocomiale pentru personal.

- Doar 26,9% dintre respondenți au indicat că unitatea a inițiat procedurile de consultare a salariaților/reprezentanților salariaților privind pregătirea pentru lupta cu COVID 19.

- Numai 20,5% au indicat faptul că Comitetul de Sănătatea și Securitate în Muncă a pregătit un plan/măsuri de protecție a sănătății și securității în muncă aferente luptei cu COVID 19.

- Doar 27,52% dintre respondenți au indicat faptul că Compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale din unitate a implementat o strategie de acțiune specifică COVID 19.

- 68,5% dintre respondenți afirmă că sunt nevoiți să-și spele ținutele de lucru acasă.

- 38% dintre respondenți afirmă că unitatea este pregătită să li se monteze o mască de protecție, odată cu venirea în unitatea sanitară, pacienților suspecți a fi infectați cu COVID19.

- Doar 13,3% dintre salariați consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumul de pacienți ce ar putea fi internați.

- Numai 42% dintre respondenți au fost informați care sunt regulile de utilizare rațională a echipamentului individual/personal de protecție (PPE) în contextul COVID 19.

- Doar 50% dintre respondenți au indicat faptul că au fost informați care sunt principalele măsuri de protecție recomandate de INSP.

Personalul din unitățile în care sunt tratați pacienții cu COVID 19

- 6,76% dintre respondenți au indicat faptul că în unitatea lor sunt internați pacienți COVID 19.

- 32% dintre respondenții au indicat că unitatea sanitară a anunțat toți angajații în momentul depistării unui pacient infectat cu COV19 în unitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel