Sirop de muguri de brad. Cum se prepară, cum se bea și care sunt beneficiile sale

sirop de muguri de brad - Foto: Freepick @lmykola
Siropul de muguri de brad este ușor de făcut și vine cu un boost de vitamine.

Mugurii de brad apar în primăvară, lunile aprilie-mai, și sunt ușor de recunoscut după verdele crud pe care îl au, aceasta fiind și perioada ideală pentru a-i culege și a-i transforma într-unul dintre cele mai bune siropuri cu multiple beneficii pentru sănătate.

Ca și acele de pin, care au o cantitate de cinci ori mai mare de vitamina C decât lămâia, și bradul cu ai lui muguri sunt o sursă importantă de vitamine, putând fi folosit și pentru creșterea imunității.

Siropul de muguri de brad, beneficii

Mugurii de brad sunt buni pentru afecțiunile respiratorii, motiv pentru care este pădurea de conifere este locul ideal pentru plimbările în natură, dar și un mediu potrivit pentru amenajarea sanatoriilor pentru recuperarea celor cu afecțiuni respiratorii.

De altfel, utilizarea acelor de pin sau a mugurilor de brad este un remediu tradițional la nativii amer-indieni, dar și în zonele scandinave. Nordicii folosesc crengile de pin în saune, în timp ce elvețienii utilizează saltele din ace de pin ca remediu pentru reumatism.

Tusea și bronșita cronică. Sirorul de  muguri de brad are efecte dezinfectante, calmante și ajută la regenerarea țesuturilor lezate de infecții.

Anemie.  Mugurii de brad vitaminizează, stimulează și reglează metabolismul, având efect regenerant.

Previne anorexia. Prin efectul de stimulare al digestiei, siropul de muguri de brad ajută la creșterea poftei de mâncare și la prevenirea anorexiei.

Înlătură migrenele și senzația de vomă. Siropul de muguri de brad este benefic pentru tratarea migrenelor, reducând în același timp și senzația de vomă.

Ajută în cazurile de oboseală intelectuală. Mirosul de brad stimulează creierul, fiind adesea utilizat în aromaterapie. Altfel, și siropul are capacitatea de a energiza și de regla activitatea nervoasă, având un efect tonic și reconfortant, fiind benefic și pentru reducerea stresului.

Creșterea imunității. Siropul de muguri de brad este recomandat pentru creșterea imunității, iar în combinație cu propolisul și echinaceea susține refacerea organismului după răceală, arată BZI.

Siropul de muguri de brad, cum se prepară

Pentru realizarea siropului de mugur de brad aveți nevoie de un kilogram de muguri, culeși în primăvară, lunile aprilie-mai, pe care îi fierbeți în doi litri de apă pentru 20 de minute, apoi lăsați să se răcească. 

Se adaugă apoi un kilogram de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Pentru o culoare mao plăcută a siropului puteți pune zahăr brun. 

Se amestecă și se aduce din nou la fierbere timp de aproximativ cinci-zece minute, se strecoară printr-o tifon și apoi se toarnă în sticle care se păstrează ermetic, în locuri răcoroase, potrivit HouzBouz.

Siropul se poate consuma ca atare, 1-2 lingurițe pe stomacul gol, dar și amestecat cu apă, o unitate de sirop la 6 unități de apă.

10 motive să beți ceai de pin

Chiar dacă nu suferiți de vreo afecțiune, ceaiul de pin este potrivit și pentru creșterea imunității. Astfel, iată 10 motive să beți acest fel de ceai:

- are un gust și un miros plăcut, un bun început, căci vă stimulează simțurile;

- este bogat în vitamina C, de cinci ori mai mari decât cea existentă în lămâi, și poate ajuta în bolile de inimă, vene varicoase, afecțiuni ale pielii și oboseală;

- vitamina C este un stimulent al imunității, ceea ce înseamnă că ceaiul de ace de pin poate ajuta la combaterea bolilor și a infecțiilor;

- ceaiul de ace de pin conține vitamina A, care are efecte benefice asupra vederii, îmbunătățește regenerarea părului și a pielii, îmbunătățește producția de celule roșii din sânge;

- poate fi fi folosit ca expectorant pentru tuse și pentru a ajuta la ameliorarea congestiei toracice. Eeste bun și pentru durerile de gât;

- poate aduce claritate și limpezime mentală;

- poate ajuta în caz de depresie, obezitate, alergii și tensiune arterială ridicată;

- acele de pin conțin antioxidanți. Aceștia reduc radicalii liberi, care sunt dăunători pentru oameni și pot provoca boli.

- preoții taoiști beau ceai din ace de pin, deoarece credeau că îi face să trăiască mai mult. Există dovezi cercetate că ceaiul de ace de pin poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire;

- alegeți câteva ace de pin și lăsați-le să se înmoaie în apă clocotită pe aragaz și va adăuga un miros de pin în toată casa, notează Forest Holidays.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel