Sindromul pielii prăjite: De ce să nu mai lucrezi niciodată cu laptopul pe picioare. Atenție și la încălzirea scaunelor de mașină: Dezvoltă cancer!

Sindromul pielii prăjite - Foto: Freepick
Ce este sindromul pielii prăjite? De ce să nu mai lucrezi niciodată cu laptopul pe picioare și la ce să fii atent dacă ai încălzire în scaunele de mașină.

Sindromul pielii prăjite, cunoscut și sub numele de Toasted Skin Syndrome sau eritem ab igne, este o afecțiune care provoacă decolorarea pielii, mâncărimi și senzații de arsură.

Acest lucru se întâmplă după ce pielea este expusă la o sursă de căldură în mod repetat pe o perioadă lungă de timp, dar căldura nu este suficient de fierbinte pentru a vă arde efectiv pielea.

Acest sindrom este întâlnit la persoanele care lucrează pe laptop. 

Dacă ați folosit vreodată un laptop și l-ați așezat în echilibru pe picioare, este posibil să fi simțit căldură puternică.

Sindromul pielii prăjite apare atunci când picioarele sunt expuse la această căldură pentru perioade mai lungi de timp. De obicei, nu este o afecțiune gravă, dar a fost asociat cu cancerul.

Deși nu există un tratament pentru aceasta, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a inversa sindromul pielii prăjite în stadiile incipiente. 

Atunci când pielea este expusă la o căldură de grad scăzut, între 43 și 47°C, aceasta poate provoca o zonă roșie, circulară, decolorată în zona expusă, potrivit Healthline.

Cauza exactă a decolorării nu este bine cunoscută, dar se crede că expunerea prelungită la căldură provoacă modificări ale fibrelor elastice care vă alcătuiesc pielea, precum și modificări ale vaselor de sânge microscopice care trăiesc la suprafața pielii.

Oamenii de știință au comparat aceste modificări cu cele care apar atunci când pielea este expusă în mod repetat la razele ultraviolete, fie de la soare, fie de la cabinele de bronzat de interior.

Toasted Skin Syndrome. Care sunt cauzele sindromului pielii prăjite?

Sindromul pielii prăjite poate fi cauzat de o varietate de elemente din zilele noastre, dar există de mult mai mult timp decât ați putea crede.

Când sindromul a fost descoperit pentru prima dată, printre obiectele care provocau această iritație a pielii se numărau sobele cu lemne și lucrul cu cărbuni încinși.

Adesea, muncitorii din industria cărbunelui și bucătarii care erau expuși în mod prelungit la surse de căldură ca acestea dezvoltau sindromul pielii prăjite pe față.

Cauzele moderne ale sindromului pielii prăjite sunt puțin diferite.

Cauzele comune actuale includ:

- Utilizarea îndelungată a unui laptop pe coapse. Acest lucru este de obicei evident pe coapsa stângă, deoarece majoritatea bateriilor și orificiilor de ventilație ale laptopurilor sunt situate pe partea stângă a dispozitivului. Odată cu creșterea recentă a muncii la distanță, este probabil ca acest lucru să devină mai frecvent.

- Încălzitoarele de scaun în mașini. Au fost raportate cazuri la persoane care folosesc încălzitoarele de scaun timp de 2 până la 4 ore la rând.

- Perne de încălzire sau sticle cu apă caldă. În timp ce acestea sunt utile pentru a atenua durerile din abdomen, au fost raportate cazuri de sindromul pielii prăjite după utilizarea lor pentru perioade lungi de timp.

- Încălzitoare de spațiu. Din punct de vedere istoric, sindromul pielii prăjite a fost constatat la persoanele în vârstă care își petreceau o mare parte din timp în fața radiatoarelor sau a caloriferelor.

Copiii pot avea un risc crescut de sindromul pielii prăjite, deoarece pielea lor este, în general, mai sensibilă decât a adulților.

Au fost raportate cazuri la copii care petrec mai multe ore pe zi jucând jocuri video pe un laptop așezat pe coapse.

Există complicații ale sindromului pielii prăjite?

Sindromul pielii prăjite se rezolvă, de obicei, prin îndepărtarea sursei de căldură care îl provoacă. Cu toate acestea, uneori poate provoca schimbări mai dramatice la nivelul celulelor pielii, care se pot transforma în alte afecțiuni, inclusiv cancer.

Tipurile de cancer care sunt asociate cu sindromul pielii prăjite includ:

- carcinomul cu celule scuamoase

- carcinomul cu celule Merkel

- limfom cutanat

Deși cancerul nu este o complicație comună a sindromului pielii prăjite, este important să discutați cu medicul despre orice modificări ale pielii pe care le observați.

Cum se tratează sindromul pielii prăjite?

Deși nu există un tratament specific pentru sindromul pielii prăjite, există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea includ:

- Îndepărtarea sursei de căldură. Aceasta este cea mai bună modalitate de a preveni apariția altor iritații. Odată ce sursa de căldură este îndepărtată, este probabil ca decolorarea să se estompeze și orice iritație să se rezolve. În cazul în care cauza este un laptop, luați în considerare posibilitatea de a pune o husă pentru laptop pe computer sau de a vă muta spațiul de lucru.

- Medicamente topice. Medicamentele topice, cum ar fi retinoizii, pot ajuta cu simptomele sindromului pielii prăjite. Un dermatolog vă poate recomanda unul care este cel mai bun pentru situația dumneavoastră particulară.

Deci, sursele de căldură pot provoca modificări în celulele și fibrele pielii, care pot crea apoi o decolorare a pielii. Uneori, aceste modificări ale celulelor pielii se pot transforma în cancer. Tratamentul implică îndepărtarea sursei de căldură care provoacă iritația, precum și folosirea de medicamente pe piele pentru a calma iritația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel