Alimentația în sezonul rece poate fi...
Ovarele polimicrochistice pot duce la infertitilate dacă nu sunt depistate la timp, dar mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător.
"Ovarele micropolichistice reprezintă aspectul ecografic al ovarelor, care au mult mai mulţi foliculi decât în mod normal. Nu au niciun chist, ci mai mulţi foliculi.
Aceste tipuri de ovare reprezintă un criteriu în diagnosticul sindromului de ovare micropolichistice, pentru că există o diferenţă între aspectul ecografic şi sindrom”, a explicat dr. Elena Cocârță, medic ginecolog, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.
Potrivit medicului, printre simptome se află:
- hipermenoreea (menstruații mai rare, unele femei având mai puțin de 9 cicluri pe an),
- hiperandroginism (exces de hormoni masculini). ”Orice femeie are în organism o mică doză de hormoni masculini, dar în aceste cazuri aceste hormon este în exces. Siptomele date de acest exces sunt: excesul de păr în zonele specifice masculine, pe piept, la nivelul aleorelor mamelonare, pe spate, totodată, asociate cu alopecia la nivelul scalpului”, a explicat medicul;
- obezitatea;
- infertilitatea, care poate fi un semn al acestei afecțiuni.
Deși unele cauze sunt genetice, acestea pot fi asociate și cu factorii de mediu. Sfatul specialistului, cu privire la sindromul de ovare micropolichistice, este acela ca femeile să se prezinte la medic atunci când au menstruații neregulate, exces de păr, dar și imposibilitatea unei sarcinii.
De altfel, dr. Elena Cocârță a subliniat faptul că nu se poate vorbi de prevenție în acest caz, în special pentru că acest sindrom apare de multe ori în adolescență, când organismul încă nu și-a făcut un ritm ciclic al menstruației.
Cât privesc complicațiile sindromului de ovare micropolichistice, medicul a precizat că există complicații legate de excesul hormonal, care pot duce la neoplazie de endometru, adică o creștere a grosimii părții din interiorul uterului, dar și la cancer endometrial.
”Aceste paciente au riscul de a face diabet mult mai repede decât populația generală. Au un risc crescut de sindrom metabolic și modificări cardiovasculare”, a mai spus medicul ginecolog.
Mai mult decât atât, acesta a subliniat că nu există o vindecare a acestei afecțiuni, ci o ameliorare a simptomelor.
”Principala modalitate de tratament este schimbarea stilului de viață. Cu o dietă și exerciții fizice care duc la o scădere în greutate, chiar și de numai 10%, se ameliorează semnificativ simptomele asociate dereglărilor menstruale”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...