Sindromul intestinului scurt, afecțiunea cu impact major asupra sănătății. Care sunt cauzele, simptomele și complicațiile bolii

sindromul intestinului scurt. FOTO: Freepik @user7350813
Sindromul intestinului scurt este o afecțiune complexă care poate să apară la orice vârstă și are un impact major asupra stării generale de sănătate.

Sindromul intestinului scurt este o boală complexă care apare ca urmare a pierderii fizice sau a pierderii funcției unei porțiuni din intestinul subțire și/sau gros.

În acest caz, persoanele care suferă de această afecțiune au adesea o capacitate redusă de a absorbi nutrienți precum grăsimi, carbohidrați (zaharuri), vitamine, minerale, oligoelemente și lichide (malabsorbție).

Sindromul intestinului scurt, cauze și simptome

Sindromul de intestin scurt poate să apară la orice vârstă, atunci când:

Porțiuni din intestinul subțire au fost îndepărtate chirurgical. Printre afecțiunile care pot necesita îndepărtarea chirurgicală a unor porțiuni mari din intestinul subțire se află boala Crohn, cancerul, leziuni traumatice și cheaguri de sânge în arterele care furnizează sânge intestinelor.

Porțiuni ale intestinului subțire lipsesc sau sunt deteriorate la naștere. Bebelușii se pot naște cu un intestin subțire scurt sau cu un intestin subțire deteriorat care trebuie îndepărtat chirurgical.

Printre semnele și simptomele acestei afecțiuni se află:

- Diareea

- Scaunele grase, cu miros urât

- Oboseala

- Pierderea în greutate

- Malnutriție

- Edemuri (umflături) la nivelul extremităților inferioare, arată MayoClinic.

Sindromul intestinului scurt, diagnostic și tratament

Pentru diagnosticarea sindromului de intestin scurt medicul va recomanda efectuarea unor teste de sânge, prin care să fie măsurare nivelurile de nutrienți din organism.

Alte teste pot include proceduri imagistice, cum ar fi o radiografie cu substanță de contrast (radiografie cu bariu), tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) și enterografie CT sau RMN, care pot arăta obstrucții sau modificări ale intestinelor.

Tratamentul sindromului de intestin scurt este orientat spre simptomele specifice care apar la fiecare individ în parte, astfel că tratamentul este unul multidisciplinar.

Realizarea planului de tratament se face de o echipă de specialiști ce cuprinde poate gastroenterologi pediatri, chirurgi, gastroenterologi pentru adulți, dieteticieni, nutriționiștii și alți profesioniști din domeniul sănătății (asistență socială și psihologie).

Sindromul de intestin scurt, complicații

În urma capacității reduse de absorbție a vitaminelor și mineralelor, persoanele care suferă de sindromul intestinului scurt se pot confrunta cu o serie de alte probleme de sănătate.

Deficitul de vitamina A este asociată cu dificultăți de vedere pe timp de noapte și uscăciunea și îngroșarea anormală a conjunctivei și a corneei. De asemenea, vitamina A este importantă pentru menținerea sănătății pielii.

Deficitul de vitamina B poate duce la o varietate de afecțiuni, printre care: stomatita (inflamația gurii) și glosita (inflamația limbii), cheilosis (descuamarea uscată a buzelor), edem (umflături cazuate de acumularea de lichide), anemie (niveluri scăzute de globule roșii în sânge), oftalmoplegie (slăbiciune a anumitor mușchi oculari), tahicardie sau bradicardie (bătăi neregulate ale inimii), neuropatie periferică (afectarea nervilor din afara sistemului nervos central) și convulsii.

Deficitul de vitamina D la copii poate duce la rahitism, o afecțiune caracterizată prin deformări ale arcului picioarelor, dureri la nivelul picioarelor și înmuierea progresivă a structurii osoase. De asemenea, deficitul de vitamina D este asociat cu scăderea nivelului de calciu din organism, fapt ce poate duce la osteoporoză.

Deficitul de vitamina E poate duce la parestezii, tetanie, pierderea coordonării musculare voluntare (ataxie), umflături anormale datorate acumulării de lichid (edem), reflexe tendinoase profunde deprimate și probleme de vedere.

Deficitul de vitamina K poate provoca sângerări prelungite și tendința de a face vânătăi cu ușurință. Persoanele afectate pot dezvolta pete mici de culoare roșie sau purpurie de mărimea unui ac de ac pe piele din cauza sângerărilor (peteșii), decolorarea pielii din cauza sângerărilor sub suprafața pielii (echimoze) și o erupție de pete purpurii pe piele din cauza sângerărilor interne (purpură).

Deficitul de fier poate avea ca rezultat un aspect sau un tonus al pielii palid nesănătos, inflamarea limbii și unghii cu aspect de lingură anormală. În cazurile severe, poate provoca slăbiciune, oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți de respirație la efort (dispnee).

Deficitul de zinc poate duce la informarea mucoasei bucale, la pierderea părului pe zone disparate (alopecie), la o vindecare deficitară a rănilor și la o erupție cutanată înroșită și solzoasă, notează Rare Disease.

Boala Crohn, boala digestivă FĂRĂ tratament, fără nicio cauză, pe care o au 10 milioane de oameni. Cum se manifestă

Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie intestinală. Se caracterizează prin inflamaţia tubului digestiv care determină dureri abdominale, diaree severă, oboseala marcată, scădere în greutate şi malnutriţie. Inflamaţia cauzată de boala Crohn poate implica diferite zone ale tubului digestiv şi adesea cuprinde straturile profunde ale peretelui intestinal.

Din 2010, ziua de 19 mai este dedicată tuturor celor care suferă de boala Crohn și de colită ulcerativă, cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale. Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceste boli cronice ale tractului digestiv, care nu au niciun tratament și nicio cauză cunoscută.

Apare la orice vârstă

Boala Crohn poate să apară la orice vârstă şi este mai probabil să se dezvolte la persoanele care au vârsta cuprinsă între 15-35 de ani, care au un membru în familie, cel mai adesea un frate sau un părinte, cu boală inflamatorie intestinală sau la persoanele care fumează.

Cauzele apariției bolii Crohn

Cauzele care favorizează declanșarea bolii Crohn nu sunt total cunoscute. Specialiștii consideră că o combinație de factori genetici, de mediu și stil de viață ar putea declanșa boala Crohn.

Una din cauzele bolii Crohn poate fi o reacţie autoimună - atunci când sistemul imunitar ataca propriile celule sănătoase din corp. Specialiştii considera că bacteriile din tubul digestiv pot stimula în mod eronat sistemul imunitar. Răspunsul exagerat al sistemului imunitar cauzează inflamaţia la nivelul intestinului, determinând simptomele bolii Crohn.

Simptome

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, sau se pot schimba pe parcursul timpului, acestea fiind:

- Diaree

- Durere şi crampe abdominale

- Febră

- Astenie marcată

- Pierderea poftei de mâncare

- Scăderea în greutate

- Senzaţia că intestinul nu s-a golit după ce ai avut scaun

- Senzaţia de defecaţie imperioasă

- Sânge în scaun. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel