Sindromul hemolitic uremic, afecțiune cu potențial mortal. Durerile abdominale, crampele sau balonarea, principalele simptome. Poate duce la insuficiență renală sau AVC

sindromul hemolitic uremic - FOTO: Freepik@kroshka__nastya
Sindromul hemolitic uremic este o afecțiune care poate apărea atunci când vasele mici de sânge din rinichi sunt deteriorate și inflamate.

Sindromul hemolitic urenic poate fi cauzat de alte infecții, de anumite medicamente sau de afecțiuni precum sarcina, cancerul sau bolile autoimune. În unele cazuri, sindromul hemolitic uremic este rezultatul anumitor mutații genetice. Aceste forme de sindrom hemolitic uremic nu provoacă, de obicei, diaree.

Această afectare poate provoca formarea de cheaguri în vase. Cheagurile înfundă sistemul de filtrare din rinichi și duc la insuficiență renală, care ar putea pune viața în pericol.

Oricine poate dezvolta sindrom hemolitic uremic, dar este cel mai frecvent la copiii mici. În multe cazuri, SHU este cauzat de infecția cu anumite tulpini de bacterii Escherichia coli (E. coli). Primul simptom al acestei forme de sindrom hemolitic uremic este reprezentat de câteva zile de diaree, care este adesea, dar nu întotdeauna, cu sânge.

Sindromul hemolitic uremic este o afecțiune gravă. Dar un tratament adecvat și la timp duce de obicei la o recuperare completă pentru majoritatea oamenilor, în special pentru copiii mici.

Sindromul hemolitic uremic, simptome

Semnele și simptomele sindrom hemolitic uremic pot varia, în funcție de cauză.Cele mai multe cazuri de SHU sunt cauzate de infecția cu anumite tulpini de bacterii E. coli, care afectează mai întâi tractul digestiv. Semnele și simptomele inițiale ale acestei forme de sindrom hemolitic uremic pot include:

- Diaree, care este adesea cu sânge

- Durere abdominală, crampe sau balonare

- Vărsături

- Febră, potrivit Mayo Clinic.

Toate formele de sindrom hemolitic uremic - indiferent de cauză - deteriorează vasele de sânge. Această afectare determină descompunerea globulelor roșii (anemie), formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge și afectarea rinichilor. Semnele și simptomele acestor modificări includ:

- Culoare palidă, inclusiv pierderea culorii roz în obraji și în interiorul pleoapelor inferioare

- Oboseală extremă

- Dificultăți de respirație

- Vânătăi ușoare sau vânătăi inexplicabile

- Sângerări neobișnuite, cum ar fi sângerarea din nas și gură

- Diminuarea urinării sau sânge în urină

- Umflături (edem) la nivelul picioarelor, picioarelor sau gleznelor și, mai rar, la nivelul feței, mâinilor, picioarelor sau întregului corp

- Confuzie, convulsii sau accident vascular cerebral

- Tensiune arterială ridicată

Vezi și: Cancerul care se transformă în epidemie. Tratament pe viață pentru supraviețuitori

Mergeți imediat la medic dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are diaree cu sânge sau mai multe zile de diaree urmată de:

- Scăderea cantității de urină

- Umflături

- Vânătăi inexplicabile

- Sângerări neobișnuite

- Oboseală extremă

Solicitați asistență medicală de urgență dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu urinați timp de 12 ore sau mai mult.

Sindromul hemolitic uremic, cauze

Cea mai frecventă cauză a sindromului hemolitic uremic - în special la copiii cu vârsta sub 5 ani - este infecția cu anumite tulpini de bacterii E. coli. E. coli se referă la un grup de bacterii care se găsesc în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase. Cele mai multe dintre sutele de tipuri de E. coli sunt normale și inofensive. Dar unele tulpini de E. coli provoacă diaree.

Alte cauze ale sindromului hemolitic uremic pot include:

Alte infecții, cum ar fi infecția cu bacterii pneumococice, virusul imunodeficienței umane (HIV) sau gripa

Utilizarea anumitor medicamente, în special a unora dintre medicamentele utilizate pentru tratarea cancerului și a unora dintre medicamentele utilizate pentru a suprima sistemul imunitar al beneficiarilor de transplant de organe

Rareori, sindromul hemolitic uremic poate să apară ca o complicație a sarcinii sau a unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile autoimune sau cancerul

Un tip neobișnuit de sindrom hemolitic uremic - cunoscut sub numele de sindrom hemolitic uremic atipic - poate fi transmis genetic la copii. Persoanele care au moștenit gena mutantă care cauzează această formă de sindrom hemolitic uremic nu vor dezvolta neapărat această afecțiune.

Dar gena mutantă ar putea fi activată după expunerea la un factor declanșator, cum ar fi o infecție, utilizarea anumitor medicamente sau o afecțiune cronică de sănătate.

Vezi și: Singurătatea cronică, efect asupra creierului și sănătății. Cum se pot depăși sentimentele de tristețe

Riscul de a dezvolta sindrom hemolitic uremic este cel mai mare pentru:

- Copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mici

- Adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult

- Persoanele care au un sistem imunitar slăbit

Sindromul hemolitic uremic, complicații

Sindromul hemolitic uremic poate provoca complicații care pun viața în pericol, inclusiv:

- Insuficiență renală, care poate fi bruscă (acută) sau se poate dezvolta în timp (cronică)

- Tensiune arterială ridicată

- Accident vascular cerebral sau convulsii

- Comă

- Probleme de coagulare, care pot duce la sângerare

- Probleme cardiace

- Probleme ale tractului digestiv, cum ar fi probleme cu intestinele, vezica biliară sau pancreasul

Vezi și: Alimentele care te protejează de razele soarelui. Ruxandra Pleșea: Tot ce ne place și se vinde ieftin este dăunător

Sindromul hemolitic uremic, prevenție

- Evitați laptele, sucul și cidrul nepasteurizate.

- Spălați-vă bine pe mâini înainte de a mânca și după ce folosiți toaleta și schimbați scutecele.

- Curățați des ustensilele și suprafețele alimentare.

- Gătiți carnea până la o temperatură ridicată.

- Dezghețați carnea în cuptorul cu microunde sau în frigider.

- Păstrați alimentele crude separate de alimentele gata de consum. Nu puneți carnea gătită pe farfurii contaminate anterior cu carne crudă.

- Depozitați carnea sub produsele alimentare în frigider pentru a reduce riscul ca lichide precum sângele să se scurgă pe produse.

- Evitați zonele de înot necurățate. Nu înotați dacă aveți diaree.

Sindromul hemolitic uremic, diagnostic

Pentru a confirma diagnosticul de sindrom hemolitic uremic, medicul dumneavoastră va efectua probabil un examen fizic și va recomanda teste de laborator.

Dacă cauza sindromului hemolitic uremic nu este clară, medicul dumneavoastră poate recomanda, de asemenea, teste suplimentare pentru a ajuta la determinarea cauzei.

Vezi și: Tratamentul cosmetic care îți hrănește părul. Se poate folosi și ca vopsea de păr naturală. Ai nevoie de o plată medicament

Sindromul hemolitic uremic, tratament

Sindromul hemolitic uremic necesită tratament în spital. Lichidele și electroliții pierduți trebuie să fie înlocuiți cu atenție, deoarece rinichii nu elimină lichidele și deșeurile la fel de eficient ca în mod normal.

În spital, este posibil să aveți nevoie de transfuzii intravenoase (IV) de globule roșii sau trombocite.

Medicamente. Dacă aveți leziuni renale de durată din cauza sindromului hemolitic uremic, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament pentru a vă scădea tensiunea arterială, pentru a preveni sau întârzia alte leziuni renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel