Sindromul fazei de somn întârziat, impact major asupra sănătății. Poate duce la boli cronice și depresie

sindromul fazei de sonn intarziat. FOTO: Freepik @Kmpzzz
Sindromul fazei de somn întârziat poate să apară în adolescență și să persiste și la vârsta adultă. Afectează până la 16% dintre adolescenți și netratat poate duce la probleme de sănătate grave, dar și la abandon școlar.

Întârzii ora de culcare și îți este greu să te trezești a doua zi? Este un fenomen cu care se confruntă un număr mare de adolescenți, mulți dintre ei fiind considerați ”păsări de noapte”.

Dacă pe lângă întârzierea orei de culcare, care poate să fie din varii motive, precum pregătirea unui examen sau terminarea unui proiect important, apar și problemele legate de a adormi și stați cu ochii pe tavan târziu în noapte, este posibil să aveți sindromul fazei de somn întârziat.

Sindromul fazei de somn întârziat este o tulburare a ritmului circadian al somnului care poate face ca ora de somn și ora de trezire să fie mult mai târzii decât cele ale majorității oamenilor.

Sindromul fazei de somn întârziat apare în timpul pubertății și afectează adolescenții, uneori putând să persiste și la vârsta adultă.

Se estimează că acest sindrom afectează până la 16% dintre adolescenți și 3% dintre adulți. Este important de gestionat acest sindrom, deoarece poate avea un impact major atât asupra sănătății și a stării de bine, cât și asupra interacțiunii sociale.

Sindromul fazei de somn întârziat, cauze

Sindromul fazei de somn întârziat are printre cauze:

- dezechilibrul hormonal. Melatonina (hormonul somnului) și cortizolul (hormonul stresului) ajută la menținerea ciclului somn-veghe. Un dezechilibru al acestor doi hormoni poate duce la sindromul fazei de somn întârziat.

- genetica

- pubertatea. În timpul adolescenței, viața socială vă poate ține treaz noaptea.

Vezi și: 10 băuturi care ne îngrașă. Unele dintre ele sunt consumate în fiecare zi

Sindromul fazei de somn întârziat, simptome

Simptomatologia sindromului fazei de somn întârziat include:

- dificultatea de a adormi la ora de culcare. Este posibil să aveți probleme în a adormi înainte de ora 1. Chiar dacă vă puneți la somn la o oră decentă, este posibil să stați cu ochii ațintiți pe ceas ore bune ori, în încercarea de a adormi vă mai uitați la televizor sau pe telefon, pe rețelele de socializare, și somnul vine și mai greu. Lumina albastră a dispozitivelor electronice se află printre principalii perturbatori ai somnului de noapte.

- dificultatea de a vă trezi dimineață devreme. Este clar că o oră înaintată de culcare va împinge și ora de trezire, știut fiind că sunt necesare 7-9 ore de somn pentru ca organismul să se refacă.

Cei mai afectați sunt cei care lucrează în primul schimb sau clasicul de la 9 la 17, dar și elevii, care pot rata primele ore de curs.

- somnolență excesivă în timpul zilei. Dacă ați reușit să vă treziți, cu greu, dimineața, după o noapte prea scurtă, vă puteți simți extrem de obosit și de somnoros în timpul zilei, încât să și adormiți cu capul pe bancă/birou.

- somn de recuperare în vacanță sau în weekend. Orele nedormite în cursul săptămânii se pot recupera la final de săptămână sau în vacanță, astfel că sunteți fericiți că puteți să vă treziți spre orele amiezii. Însă trebuie reținut faptul că acest lucru nu este cea mai bună soluție.

Un studiu restrâns arată pentru o recuperare completă a orelor de somn pierdute este nevoie de patru nopți consistente de somn de calitate, arată Science Alert.

Vezi și: Hiperfagia, foamea excesivă, cauzată de o mutație genetică. Leptina în exces, vinovată de obezitate și alte boli cronice, precum și de depresie

Sindromul fazei de somn întârziat, impact

Sindromul fazei e somn întârziat poate duce la privarea cronică de somn, care are impact asupra sănătății și calității vieții în multe feluri.

Impactul asupra sănătății fizice

Privarea de somn poate avea efecte asupra sănătății fizice și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum:

- tensiune arterială ridicată

- boli de inimă

- accident vascular cerebral

- diabet

- obezitate

- boală de rinichi

De asemenea, privarea de somn poate crește riscul de rănire sau chiar de deces, din cauza căderilor, accidentelor la locul de muncă sau accidentelor de mașină.

Impactul asupra sănătății mintale

De asemenea, somnul insuficient poate afecta sănătatea mintală și poate duce la simptome precum:

- iritabilitate

- frustrare

- lipsa de concentrare

- incapacitatea de concentrare

- dificultate în luarea unor decizii sau luarea unor decizi proaste

- dificultăți de învățare 

- procrastinare

- timpii de reacție lenți

- incapacitatea de a judeca reacțiile și emoțiile celorlalți

- anxietate în contexte sociale sau profesionale

- stres sever

- depresie

- gânduri sinucigașe

- tendința de a utiliza medicamente, precum somniferele, sau substanțe interzise.

Impactul asupra calității vieții

Simptomele acestui sindrom, precum privarea de somn și oboseala cronică vă îngreunează buna funcționare și poate avea consecințe negative, cum ar fi:

- întârzieri frecvente la școală/serviciu

- performanțe școlare sau profesionale slabe

- risc de abandon școlar sau de concediere

- șanse mai mari de eșec academic sau profesional

- perturbări ale vieții de familie

- relații personale și sociale tensionate.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome și tratament. Theodor Lutz: Intervenția durează între 5 minute și o oră

Sindromul fazei de somn întârziat, diagnostic și tratament

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face în urma unei discuții clinice, în care se discută de istoricul medical, al simptomelor și stilul de viață, dar și al unui examen fizic, pentru a vedea dacă în spatele simptomelor se pot afla alte condiții medicale.

De asemenea, se pot efectua teste hormonale, pentru a verifica nivelul de melatonină și cortizol. Testul este unul non-invaziv, din salivă.

Furnizorul de servicii medicale poate recomanda efectuarea unei actigrafii, o metodă non-invazivă de monitorizare a perioadelor de activitate și de odihnă, pe o perioadă de cel puțin o săptămână, dar și efectuarea unui studiu de somn, care va monitoriza parametri precum ritmul cardiac, undele cerebrale, respirația, nivelul de oxigen și mișcările ochilor și ale picioarelor, în timp ce dormiți, arată Very Well Mind.

În ceea ce privește tratamentul sindromului fazei de somn întârziat, există mai multe variante de tratament și de gestionare a acestuia, astfel:

- cronoterapia

- medicația și suplimente

- terapia cu lumină

- jurnal de somn

- rutina (igiena) somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel