Sindromul Alpha-gal, boala gravă și misterioasă din carnea roșie, provocată de căpușe. Cum știi că ești infectat: Reacția începe la câteva secunde după ce ai mâncat

Sindromul Alpha-gal - Foto: Freepik
O alergie misterioasă la carne, transmisă de căpușe, poate afecta sute de mii de oameni, avertizează CDC.

Ce este sindromul alpha-gal?

Sindromul Alpha-gal, cunoscut și sub numele de alergie la carnea roșie, este o afecțiune medicală rară, dar din ce în ce mai recunoscută. Acesta este provocat de o reacție alergică la o substanță numită alfa-gal (galactoză-alfa-1,3-galactoză), care se găsește în unele alimente, inclusiv în carnea de mamifere.

Mecanismul exact al acestei alergii nu este pe deplin înțeles, dar se crede că este legată de o mușcătură de căpușă. Când o persoană este mușcată de căpușă, aceasta poate transmite o enzimă numită alpha-gal în sângele persoanei. Ulterior, sistemul imunitar al persoanei poate dezvolta anticorpi împotriva acestei substanțe, declanșând o reacție alergică atunci când persoana consumă alimente care conțin alpha-gal.

Simptomele sindromului Alpha-gal pot varia de la ușoare la severe și pot include:

Urticarie și mâncărimi ale pielii

Umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului

Dureri abdominale, greață sau vărsături

Diaree

Probleme respiratorii, cum ar fi dificultatea de a respira sau stridor (un sunet respirator șuierător)

Simptomele apar de obicei la câteva ore după consumul de carne roșie, cum ar fi cea de vită, porc, miel sau alte mamifere.

Ken McCullick a intrat în stop cardiac într-o cameră de urgență pe 12 august 2021 dintr-o cauză necunoscută la acea vreme, dar de-a dreptul șocantă.

"Am avut noroc și a existat o tânără asistentă... Am fost unul dintre primii ei pacienți cu stop cardiac, iar ea nu a renunțat și mi-a salvat viața. Sunt recunoscătoare pentru asta", a spus McCullick, cu vocea înecată de emoție și amintiri.

Muzicianul a spus că inima i s-a oprit după ce a primit heparina care diluează sângele, într-o intervenție în spital, scrie CNN Health

Heparina este făcută din intestine de porc și conține un zahăr numit alfa-gal la care McCullick este alergic mortal, deși nici el, nici medicii săi nu știau acest lucru la acea vreme.

Lipsa de conștientizare, lipsa diagnosticului

 

Sindromul alfa-gal este o reacție la un zahăr care se găsește în carnea roșie și în produsele lactate și este produs de mușcătura unei căpușe. Este posibil să fie acum a zecea cea mai frecventă alergie alimentară din Statele Unite, afectând până la 450.000 de persoane, potrivit estimărilor publicate joi de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Este, de asemenea, una dintre cele mai puțin recunoscute afecțiuni. 

Oamenii de știință au început abia recent să înțeleagă sindromul alfa-gal. Căpușele singuratice și, probabil, alte tipuri de paraziți transmit un zahăr cunoscut oamenilor de știință prin numele său formal greoi: galactoză-alfa-1,3-galactoză sau alfa-gal.

"Credem că au o enzimă în saliva lor care poate produce alfa-gal", a spus dr. Scott Commins, șef asociat pentru alergii și imunologie la Universitatea din Carolina de Nord, Școala de Medicină, care și-a petrecut cariera cercetând alfa-gal și este co-autor al noilor studii publicate recent de CDC.

Când aceste căpușe mușcă pe cineva, alfa-gal trece prin piele

Expunerea în acest fel pare să pună organismul în alertă maximă pentru acest zahăr, care se găsește la mamiferele non-primate și în produsele fabricate din acestea. Persoanele cu sindrom alfa-gal trebuie să evite adesea carnea roșie precum carnea de vită, porc și miel, produsele lactate și o mulțime de produse mai puțin evidente, cum ar fi capsulele de gel și uneori machiajul.

Oamenii pot trăi cu alfa-gal ajustându-și stilul de viață - dar asta numai dacă știu că o au. Obținerea unui diagnostic poate fi dificilă, deoarece mulți medici nu sunt conștienți de sindrom.

Un studiu publicat joi în Raportul Săptămânal al Morbidității și Mortalității al CDC a chestionat 1.500 de medici și asistente medicale din SUA și a constatat că 42% au spus că nu au auzit niciodată de alergie. O altă treime dintre respondenți au spus că nu au încredere în capacitatea lor de a diagnostica sau de a gestiona un pacient cu alergie alfa-gal.

Sondajele pacienților cu alfa-gal au descoperit că majoritatea au o întârziere semnificativă între primele simptome și diagnostic.

McCullick, care crede că a avut sindromul alfa-gal de la o căpușă care l-a muscat de  frunte în 2018, dar nu a fost diagnosticat până în 2022.

Alpha-gal nu este ca o alergie alimentară tipică, în care reacția fizică la un aliment ofensator începe la câteva secunde până la câteva minute după ce a fost consumat.

În schimb, persoanele cu alergie la alfa-gal tind să se îmbolnăvească la patru până la șase ore după ce au mâncat carne roșie sau lactate, așa că nu își leagă întotdeauna simptomele cu ceea ce mănâncă. Reacțiile pot include urticarie, dificultăți de respirație sau chiar anafilaxie care pune viața în pericol.

Până în 2022, un laborator comercial a efectuat cele mai multe teste alfa-gal din SUA: Viracor din Lenexa, Kansas. Pentru noul studiu, epidemiologii de la CDC au analizat datele de testare anonime din acest laborator pentru teste de sânge efectuate din 2017 până în 2022. Furnizorii au comandat aproape 300.000 de teste pentru alfa-gal în această perioadă, iar 30% dintre ele - aproximativ 90.000 - au fost pozitive.

Adăugând acele rezultate ale testelor la rezultatele studiilor anterioare, autorii studiului au dedus că au existat 110.000 de cazuri suspecte de sindrom alfa-gal diagnosticate în SUA între 2010 și 2022.

Cu lipsa de conștientizare în rândul furnizorilor de asistență medicală, cercetătorii și-au ajustat datele în ipoteza că între 20% și 78% dintre cazuri rămân probabil nediagnosticate. Acest lucru i-a determinat să estimeze că între 96.000 și 450.000 de americani ar fi putut fi afectați de sindromul alfa-gal din 2010.

"Această boală nu trebuie să fie mortală"

Înainte ca McCullick să știe că trebuie să evite anumite produse de origine animală, a fost dus de urgență la camera de urgență în mod repetat, cu reacții alergice care puneau viața în pericol, care provocau palpitații ale inimii, dificultăți de respirație și tensiune arterială scăzută periculos. Adesea, a fost tratat pentru atacuri de cord.

Alpha-gal afectează, de asemenea, modul în care corpul său a procesat colesterolul, înfundând arterele din jurul inimii sale.

Uneori, doar respirația într-un loc în care cineva gătește carne, cum ar fi un steakhouse, poate provoca o reacție, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel