Simptomele ÎNȘELĂTOARE ale OMICRON, de ce îl confundăm UȘOR cu o răceală. Trei simptome sunt chiar ciudate

Coronavirus Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash
Simptomele date de infectarea cu OMICRON par să fie diferite de cele ale variantelor precedente, inclusiv Delta, spun experții. Unele dintre aceste simptome COVID sunt ușor de ignorat, altele sunt ciudate pentru că nu sunt de obicei asociate cu astfel de infecții. 

Dr Clara Gluck, directorul medical de la Oklahoma City-County Health Department a explicat recent că simptomele date de infectarea cu  OMICRON sunt adesea mai puțin severe decât cele date de varianta Delta, ceea ce face dificilă diagnosticarea infecției. „Cum vremea așa cum este, oamenii cred că este vorba de alergii, pentru că nu au simptome severe”, a spus aceasta. 

Are bucăți din virusuri care dau răceala

Simptomele infectării cu varianta OMICRON includ febră, oboseală și usturime în gât, care sunt simptome de răceală. „Sunt de fapt simptome care apar în tractul respirator superior”, a spus experta, pentru KOCO News. 

Simptomele infectării cu OMICRON pot fi așadar ușor confundare cu cele ale unei viroze, pentru că de fapt varianta are un cod genetic asemănător cu cel al răcelii comune, arată Desert News. Teoria emisă de experți despre apariția acestei variante este aceea că de fapt coronavirusul a suferit mutațiile - cele circa 50 de mutații de fapt - care au dus la apariția OMICRON după ce o persoană imunocompromisă (cu HIV) ar fi f ost infectată și ar fi rămas în corpul acesteia suficient de mult cât să preia material generic de la o răceală comună.  

Un studiu publicat pe platforma OSF Preprints la începutul lunii decembrie, arată de fapt că în materialul genetic al variante OMICRON se găsesc fragmente din cele ale virusurilor care dau răceala comună. 

Cercetătorii au notat că acele mici particule preluate de la virusurile are dau răceala comună „ar putea însemna că virusul mutant se transmite mai ușor, în timp ce produce doar variante ușoare sau asimptomatice” de boală COVID. 

Se transmite mai repede, dar rata de spitalizare e mai mică

Un alt studiu publicat în decembrie 2021, realizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, sugerează că persoanele care se infectează cu noua variantă Covid Omicron au cu 50% până la 70% mai puține șanse de a avea nevoie de îngrijiri spitalicești, comparativ cu variantele anterioare. Riscul spitalizării al variantei Omicron este de circa o treime față de varianta Delta, potrivit analizei britanice a celor peste un milion de cazuri de boală COVID dată de ambele tipuri în ultimele săptămâni.

„Protecția împotriva spitalizării prin vaccinuri este bună împotriva variantei Omicron. O doză din orice vaccin a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 35% în rândul cazurilor simptomatice cu varianta Omicron, 2 doze cu o reducere cu 67% până la 24 de săptămâni după a doua doză și un risc redus cu 51% la 25 sau mai multe săptămâni după a doua doză. O a treia doză a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 68% (interval de încredere 95% 52 până la 82%) în comparație cu persoanele similare nevaccinate. Când riscul redus de spitalizare a fost combinat cu eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost estimată la 52% după o doză, 72% la 2 până la 24 de săptămâni după doza 2, 52% la 25+ săptămâni după doza 2 și 88% 2 săptămâni după o doză de rapel”, notează oficialii britanici în comunicatul dat publicității.

3 simptomele ciudate ale OMICRON

Dar OMICRON dă și alte simptome ciudate, pe care celelalte variante de coronavirus nu le-au dat. Spre exemplu, un prim simptom ciudat, care pare să afecteze doar persoanele infectate cu noua variantă de coronavirus și poate ajuta la indicarea virusului dacă unele persoane sunt asimptomatice chiar dacă au COVID-19, apare atunci când acestea mănâncă.

Mai exact este vorba de pierderea poftei de mâncare, care poate fi poate fi un simptom al Omicron. Oamenii de știință care fac parte din Studiu ZOE Covid Symptom au constatat asta, după ce au analizat datele simptomelor de la cazurile pozitive înregistrate în baza de date pe care o analizează și le-au comparat apoi cu informațiile de la începutul lunii octombrie, când varianta Delta era dominantă în Regatul Unit. Trebuie spus că, potrivit aceleiași surse, în 24 decembrie, în Marea Britanie s-au înregistrat 170.137 de cazuri noi de COVID, confirmate cu teste RT-PCR sau Teste antigen.

Totodată, persoanele infectate cu Omicron au mai raportat un simptom: un soi de „ceață pe creier” care le afectează pentru varii perioade de timp, notează The Mirror.  Una din 45 de persoane este pozitivă pentru Covid în Anglia, mai arată sursa citată.

Al treilea simptom ciudat dat de infectarea cu OMICRON este faptul că transpiri abundent noaptea. 

„Simptomele variantei din Africa de Sud, descrise de medicii care îngrijesc pacienții infectați cu Omicron, includ transpirații nocturne. Acele transpirații nocturne la care s-ar putea să trebuiască să te ridici și să-ți schimbi hainele. Şi acest lucru este important", spune medicul britanic Amir Khan, citat de Mirror, arată Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel