Simptome Omicron: de ce pierderea gustului și mirosului apar atât de rar la infecția cu această variantă

Coronavirus, COVID, oameni pe stradă. Foto colaj: Pexels
Simptomele infecției cu varianta Omicon par să fie puțin diferite față de primele variante. Iată cum:

Pierderea mirosuui și a gstului în infecțiile cu SARS-CoV-2 erau ssimptome frecvente, însă nu se poate spune același lucru despre infecția cu varianta Omicron. Astfel, specialiștii Institutului pentru Sănătate Publică din Franța spun că simptomele în infecția cu Omicron sunt în general ușoare, mai ales la persoanele vaccinate.

În jur de 200.000 de cazuri COVID sunt diagnosticate zilnic în Franța, iar marea majoritate dintre ele au fost infectate cu varianta Omicron. Santé publique France (SPF) a analizat un eșantion de 317 cazuri pozitive pentru Omicron, confirmate prin secvențiere (singura tehnică care permite identificarea 100% a unei variante). Majoritatea covârșitoare a acestora erau simptomatice.

Simptomele cel mai frecvent raportate sunt oboseala (59%), tusea (54%) și febra (48%). Doar 10% dintre pacienți au prezentat o pierdere a gustului sau a mirosului, destul de des raportată de persoanele infectate cu Delta. Public Health France indică în actualizarea sa epidemiologică, publicată joi seară, că aceste simptome au fost în general uşoare. 5 pacienți au fost internați, iar niciunul nu a mers la terapie intensivă, arată Antena 3.

Datele franceze par să confirme ceea ce s-a spus deja în urmă cu o săptămână: o infecție cu varianta Omicron pare adesea un fel de răceală. Dar, atenție: această constatare „poate fi legată de vârstă (vârsta medie de 32 de ani) și de proporția scăzută dintre aceștia și cei care au comorbidități (doar 13%)”, arată specialiștii Institutului. Prin urmare, datele nu pot fi generalizate la nivelul întregii populații, dat fiind și eșantionul mic.

Vaccinurile, încă eficiente

Cu toate acestea, aceste date franceze sunt mai degrabă în concordanță cu cele obținute în Marea Britanie prin aplicația „ZoeCovid”, care permite tuturor să-și raporteze simptomele. Curgerea nasului, durerile de cap, oboseala, tusea și durerea în gât au fost cele mai frecvent raportate. Aceste date „ arată în mod clar că cele mai importante simptome nu mai sunt pierderea gustului sau a mirosului”, a declarat profesorul Tim Spector, un om de știință care a creat aplicația. 

Faptul că Omicron provoacă simptome mai puțin severe decât Delta ar putea fi explicat prin faptul că pare să infecteze mai puțin plămânii. Dar ar putea fi explicată și prin eficacitatea vaccinurilor, potrivit Le Parisiene.

Se știe că această variantă poate infecta mai ușor persoanele vaccinate. Două treimi din eșantionul de la Public Health France au primit două doze, iar 5% au primit și o injecție de rapel.

Cu toate acestea, „este clar că, dacă ești vaccinat, mai ales dacă ai primit o doză de rapel, Omicron tinde să producă infecții mai ușoare”, a declarat pentru NBC Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical, Centrul Nashville (Statele Unite). ).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel