Simptom care poate ascunde afecțiuni grave. Mergi repede la doctor

Oboseala
Oboseala (fizică, mentală sau ambele) este un simptom pe care pacientul îl poate descrie greu, de multe ori ascunde numeroase afecțiuni, cum ar fi anemie, diabet, boala tiroidiană, boli cardiace și tulburări de somn.

Oboseala poate fi descrisă ca fiind lipsa de energie și motivație (fizică și mentală). Acest lucru este diferit de somnolență, un termen care descrie nevoia de somn. Adesea, o persoană se plânge de senzație de oboseală și depinde de medicul de familie pentru a distinge oboseala de somnolență, deși ambele pot apărea în același timp. În afară de somnolență, alte simptome pot fi confundate cu oboseala, inclusiv dificultăți de respirație și slăbiciune musculară. Din nou, toate aceste simptome pot apărea în același timp.

De asemenea, oboseala poate fi un răspuns normal la activitatea fizică și psihică; la majoritatea persoanelor normale, este redusă rapid (de obicei în ore sau aproximativ o zi, în funcție de intensitatea activității) prin reducerea activității.

Adesea, simptomele oboselii au un debut treptat și, de foarte multe ori, poți să nu fii conștient de câtă energie ai pierdut până când încerci să compari capacitatea de a îndeplini sarcinile de la un interval de timp la altul. Poți presupune că oboseala ta se datorează îmbătrânirii și ignori simptomul.

Un examen fizic complet este important pentru a căuta semnele bolii. Aspectul general al pacientului este important, de la igienă, semnele vitale, până la dovezi de anxietate sau agitație. O atenție deosebită poate fi acordată palpării (senzației) unei glande tiroide anormale, ganglionilor limfatici umflați, sunetelor anormale ale inimii.

Remedii împotriva oboselii

Oboseală poate fi combătută prin odihnă cât mai multă, stres cât mai puțin, mișcare în sala de sport sau în aer liber și alimentație adecvată.

Portocala

Bogată în vitamina C, portocala e un fruct care energizează puternic, luptând cu succes împotriva oboselii. Cel mai indicat e să mănânci o portocală la micul dejun sau pe post de gustare în cursul dimineții. Evită să o mănânci seara, pentru a nu-ți agita organismul înainte de culcare.

Kiwi

Conține de 3 ori mai multă vitamina C decât portocala, așa că merită să-l introduci în alimentația ta obișnuită. Mănâncă acest fruct tot dimineața sau strecoară-l într-un suc făcut în casă și energia ta va avea de câștigat. Kiwi este și un bun stimulent al sistemului imunitar, adică exact ce ai nevoie în sezonul rece.

Ciocolata

Bogată în antioxidanți și în fier, ciocolata e un aliat serios în lupta cu oboseala. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci o ciocolată întreagă pentru a căpăta energie: 2 pătrățele pe zi, de preferat în cursul dimineții, sunt suficiente.

Nuci și alune

Nucile și alunele reprezintă o sursă de acizi omega 3 și de magneziu, element esențial atunci când vrei să înlături oboseala. Mănâncă zilnic, sub formă de gustare, maxim 50 de g de nuci sau adaugă-le într-o salată de crudități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel