SIDA, redenumită în HIV avansat. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Această stigmatizare nu este acceptată nici din partea corpului medical, dar nici din partea populației

sida - FOTO: Freepik@MrDm
EXCLUSIV
Specialiștii propun înlocuirea termenului SIDA cu "HIV avansat" din cauza stigmatului pe care îl aduce această denumire.

Specialiștii propun înlocuirea termenului SIDA cu "HIV avansat", deoarece consideră că SIDA este redundant, încărcat cu stigmă și potențial dăunător. Termenul SIDA a fost creat în 1982 pentru a defini o boală cu cauză necunoscută care afecta sistemul imunitar.

Cu toate acestea, de la identificarea virusului HIV în 1986, termenul SIDA a devenit inutil și chiar dăunător, potențial inducând la decizii greșite în tratament și perpetuând stigmatul. Unele organizații au înlăturat deja termenul SIDA din numele lor, adoptând formulări mai neutre.

"În principiu, este într-adevăr o schimbare și în terminologia și evoluția acestei boli, pe care o considerăm o pandemie în evoluție, dar progresele legate de terapie au făcut ca această maladie să intre într-o categorie de maladii care pot fi ținute sub control printr-o durată mai mare de supraviețuire a pacienților.

Orice nuanță vizavi de titulatura acestei boli contează pentru că această stigmatizare nu este acceptată nici din partea corpului medical, dar nici din partea populației. Consider că este o schimbare care poate să aducă mai multă înțelegere din partea celor care, din păcate, nu au înțeles că infecția HIV-SIDA devine o boală ca oricare alta și trebuie să o gestionăm și să dăm speranță celor care au avut neșansa să se infecteze", a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Bărbatul înecat cu mâncare la restaurant a murit. Ce au găsit medicii și de ce au venit medici tocmai de la București. Detaliul nespus de nimeni. Dr. Beatrice Mahler, pentru DC Medical

Ce înseamnă, de fapt, SIDA

S.I.D.A. este acronimul pentru Sindromul Imunodeficienței Dobândite, cunoscut în limba engleză sub denumirea de AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome). Este o afecțiune cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV), care afectează sistemul imunitar al organismului și îl predispune la infecții grave și alte complicații.

Unii experți susțin că eliminarea termenului SIDA ar putea duce la subestimarea importanței problemei și la creșterea confuziei. Deși schimbarea numelui poate fi benefică, atenția trebuie să se concentreze și pe determinanții sociali ai sănătății și pe problemele mai urgente în domeniul HIV, cum ar fi finanțarea și stigmatizarea.

Acronimul SIDA este redundant, încărcat cu stigmă și potențial dăunător, conform unui grup de specialiști care sugerează înlocuirea termenului cu "HIV avansat".

Acronimul SIDA "și-a epuizat utilitatea și ar trebui să facem trecerea către un limbaj mai descriptiv care să se alinieze cu provocările contemporane în ceea ce privește HIV", susține raportul lui Isaac Núñez, MD, de la Departamentul de Educație Medicală, Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubirán din Ciudad de Mexico, și colegii săi, potrivit Medscape.

Oamenii asociază în general acronimul SIDA cu pacienții care nu au opțiuni de tratament disponibile și o speranță de viață scurtă, a spus Núñez. Această caracterizare incorectă ar putea afecta deciziile de tratament ale pacienților și medicilor și ar putea duce la măsuri exagerate de control al infecției.

Utilizarea combinației HIV/SIDA implică în mod eronat echivalență și poate induce în eroare publicul și medicii, ceea ce au explicat autorii în articolul lor de opinie publicat în The Lancet HIV.

Vezi și: Greșeala pe care o facem când depozităm cartofii și duce la cancer. Natașa Belc: Cantitatea de zahăr va crește

Cum s-a ajuns la denumirea de SIDA

SIDA, care înseamnă sindromul de imunodeficiență dobândită, a fost inventat în 1982 de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA pentru a numi o boală cu o cauză necunoscută care afecta persoanele cu imunitate celulară slăbită.

"Când s-a descoperit că HIV este cauza bolii (denumită HIV în 1986), termenul SIDA, strict vorbind, a devenit ne-necesar", a spus Núñez.

SIDA a fost inițial destinată ca definiție de caz în scopuri de supraveghere, iar deciziile de tratament se bazau pe faptul dacă pacienții îndeplineau definiția de caz pentru SIDA, a subliniat el.

"Faptul că unii oameni încă o fac în ziua de azi arată că aceasta nu este doar neproductivă, ci și dăunătoare și chiar dăunătoare", a remarcat el.

Fără eticheta SIDA, medicii se pot concentra asupra faptului dacă și pentru cât timp au fost persoanele sub tratament, dacă au schimbat recent tratamentul și alte factori care vor ajuta la determinarea îngrijirii adecvate.

Mai multe organizații au renunțat la denumirea SIDA

Unele organizații au eliminat deja SIDA din numele lor. De exemplu, Societatea Internațională de HIV/AIDS–USA, care emite linii directoare privind tratamentul antiretroviral, și-a schimbat numele în Societatea Internațională Antivirală–USA.

În 2017, numele AIDS.gov a fost schimbat în HIV.gov. 

"Astăzi, persoanele cu HIV care sunt diagnosticate la timp, legate de îngrijire, încep terapia antiretrovirală și o urmează așa cum este prescrisă pot obține supresia virală pe termen lung care previne progresia infecției HIV către SIDA", au scris cei de la HIV.gov.

Vezi și: De ce nu putem mânca sănătos. Dr. Tudor Ciuhodaru: Unde vedeți produse de calitate și la un preț accesibil?

Impact asupra stigmei

Autorii interpretează greșit impactul termenului asupra stigmei, a spus James W. Curran, MD, MPH, decan emerit al Școlii de Sănătate Publică Rollins și profesor de epidemiologie și sănătate globală la Universitatea Emory din Atlanta. Termenul SIDA "este mai degrabă atribuit naturii fatale a infecției în sine", fără tratament, a explicat el, și modul de transmitere, agravat de homofobie.

"Termenul este folosit pe scară largă de 40 de ani și este recunoscut în întreaga lume", a spus Curran, care a condus eforturile națiunii în lupta împotriva HIV și SIDA la CDC timp de 15 ani înainte de a se alătura Universității Emory ca decan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel