La vârsta a doua, prevenția...
Sforăitul este o problemă comună care îi afectează atât pe cei care sforăie, cât și pe cei care împart aceeași cameră sau pat cu ei.
Acest sunet specific, uneori zgomotos și deranjant, apare atunci când fluxul de aer întâmpină rezistență în trecerea prin căile respiratorii superioare în timpul somnului.
Sforăitul poate varia în intensitate de la un sunet ușor, abia perceptibil, la un sunet puternic care poate perturba somnul și calitatea vieții atât a celui care sforăie, cât și a partenerului de pat. Cauzele sforăitului pot fi variate și pot include factori precum poziția de somn, obiceiurile alimentare, consumul de alcool, nivelul de stres și anumite probleme medicale.
Medicul ORL Codruț Sarafoleanu ne-a vorbit despre cauzele sforăitului, de unde provine sforăitul, de fapt, dar și care e mare greșeală pe care o facem fără să ne dăm seama și care ne provoacă sforăitul.
"Anecdotic este faptul că, în general, pacientul nu se adresează el de bunăvoie medicului, ci este adus de partenerul de somn.
A doua întrebare care se leagă tot de lucrurile anecodotice este dacă sforăie și doamnele. Răspunsul este da, sforăie și doamnele și domnii. Deci nu este o patologie eminamente masculină. Este o patologie care afectează toată populația", a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Pe măsură ce adăugăm kilograme și devenim supraponderali sau obezi, nivelul sonor și tulburările respiratorii în somn sunt mai importante, dar sunt și oameni care sunt normoponderal, n-au niciun fel de patologii asociate și sforăie.
De obicei, toate tulburările respiratorii în somn, pentru că aici ne referim la o categorie puțin mai mare de patologii, toți acești pacienți au îngustare a filierei respiratorii, modificări de dinamică a pereților faringelui care colapsează, deci o slăbiciune a peretelui. Și atunci faringele care este ca o pâlnie, ca un cilindru, în loc să se dilate când trece aerul, se adună cumva și se adună pereții și lateral și din față în spate și apare acest colaps, această îngustare a filierei respiratorii.
Sforăitul nu este din nas.
Sunt trei locuri foarte clare:
- nasul cu tot ceea ce înseamnă îngustarea filierei nazale
- zona omușorului și a vălului palatin și a amigdalelor
- zona bazei de limbă.
Sforăie și tinerii și vârstnicii", a mai spus medicul Codruț Sarafoleanu.
"Factorul etiologic cel mai important este greutatea.
Sigur că sforăie mai mult fumătorii decât nefumătorii pentru că există o inflamație preexistentă în căile respiratorii de la fumat, e vorba de faringite laringite tabacice.
Și bineînțeles că sforăie mai mult sau au probleme respiratorii cei care au și patologie pulmonară, deci tot felul de afecțiuni pulmonare cronice sau patologie cardiovasculară, pentru că acolo apare o creștere a rezistenței în căile respiratorii și de multe ori se adaugă și de acolo o cotă de îngustare a căilor respiratori.
Cele mai multe cazuri sunt în intervalul 40-60 de ani și la pacienții care mai au și alte obiceiuri. Așa cum am spus:
- fumat
- consum de alcool
- mâncat mult seara pentru că și dacă ne culcăm așa mai plini, atunci abdomenul dilatat apasă un pic pe torace.
Consumul de alcool care produce o relaxare musculară suplimentară acestei relaxări anormale a țesuturilor din zonă", a conchis medicul Codruț Sarafoleanu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...