Sfaturi pentru cardiaci, dr Ștefan Busnatu: Implicațiile cardiovasculare ale infecției cu COVID-19

Boli cardiovasculare
Medicul cardiolog Ștefan Busnatu, Șef de Lucrări al UMF „Carol Davila”, arată care sunt implicațiile infectării cu noul coronavirus și COVID-19 la pacienții cardiaci. Sfaturi pentru cei cu boli cardiovasculare

Pandemia de Coronavirus a pus, la nivel mondial, țările în izolare, iar misiunea personalului medical nu a fost niciodată mai importantă. „Pe baza informațiilor actuale, se pare că persoanele vârstnice, cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială, sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari, sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome mai severe. Dacă aveți peste 65 de ani, sau aveți condiții de sănătate subiacente, ar trebui să vă luați și mai multe masuri de precauție și să rămâneți cât mai mult acasă", explică dr Ștevan Busnatu, care este medic cardiolog și doctor în științe, Clinica de Cardiologie - Spital Bagdasar Arseni București, tânar ambasador al României în prevenție cardiacă (ESC/EAPC), prodecan pe probleme studențești - Facultatea de Medicină - UMF Carol Davila.

De ce noul coronavirus afectează mai grav cardiacii

Întrebare: Care sunt simptomele în cazul infectării cu acest virus?

Medic Cardiolog Ștefan Busnatu: Simptomele obișnuite sunt tuse, febră, dificultăți de respirație, pierderea mirosului, dar în unele cazuri durerea toracică poate fi prima care apare la un pacient cu istoric cardiovascular.

Întrebare:  COVID-19 dăunează suplimentar inimii la pacienții care au deja boli cardiovasculare?

Dr Ștefan Busnatu: Din datele preliminare, unele din China și altele din Italia, se poate afirma că într-adevăr COVID-19 poate provoaca leziuni ale mușchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienții cu COVID-19 cu boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie și 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control și Prevenire a Bolilor. Aceasta pentru că pacienții cu afecțiuni cardiace subiacente sunt mai predispuși să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecțiilor cu COVID-19. (1. sursa informației la final)

Întrebare: Inima poate fi afectată de infecția cu COVID 19 și la persoane fără afecțiuni cardiovasculare preexistente?

Dr Ștefan Busnatu: O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca și celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că și persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamație sau o infecție a mușchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morții a fost o aritmie fatală și nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observație care a fost făcută de specialiști și se încearcă o mai buna înțelegere a acestui fenomen. (2. sursa informației la final)

Cardiacii să-și continue tratamentele!

Întrebare: O altă întrebare frecventă a persoanelor cu afecțiuni cardiace este: Dacă sunt pacient cardiac, ar trebui să continui să îmi iau medicamentele, sau medicamentele mele mă predispun la un risc mai mare dacă sunt expus la COVID-19?

Dr Ștefan Busnatu: Dacă sunteți o persoană cu boli de inimă și sunteți pe tratament medicamentos, este foarte important să continuați să luați medicamentele. Dacă nu luați medicamente, riscați alte lucruri rele. O serie de grupuri de experți care au revizuit informațiile științifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculațiile conform cărora medicamente utilizate în bolile cardiovasculare precum inhibitorii enzimei de conversie și blocanții receptorilor de angiotensină cresc șansele de infecții severe cu Covid-19. (3. sursa informației la final)
Ceea ce este clar, este că oprirea medicamentelor poate fi periculoasă și vă poate înrăutăți starea de aceea este foarte important să continuați să le luați conform prescripțiilor, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.

Vaccinul gripal nu te scapă de coronavirus

Întrebare: O întrebare frecventă pe care o pun oamenii este: previne vaccinul antigripal infectarea COVID-19?

Dr Ștefan Busnatu: Vaccinul antigripal nu va oferi nicio protecție împotriva COVID-19 și cred că este foarte important ca oamenii să înțeleagă asta.

Întrebare: Care este tratamentul pentru un caz confirmat? Ce poate face o persoană?

Dr Ștefan Busnatu: Cel mai important e să spuneți tot adevărul medicului cu privire la istoricul dumneavoastră. Dacă aveți factori de risc subiacenți, aceștia trebuie să fie comunicați la locul de testare și cardiologului, sau medicului dumneavoastră de asistență primară. Tratamentul disponibil în prezent este ceea ce numim tratament de susținere. Veți fi tratat pentru afecțiunile medicale pe care le aveți și vi se vor administra fluide intravenos, oxigenoterapie și altele tratamente ce vă vor ajuta să vă vindecați de COVID-19.

Cum poate fi prevenită infectarea

Întrebare: Există vreun mod în care poate fi prevenită infectarea?

Dr Ștefan Busnatu: Până la dezvoltarea unui vaccin, prevenirea răspândirii este cel mai bun lucru pe care il putem face fiecare dintre noi. În primul rând, trebuie să reducem la maxim factorii controlabili și în același timp să acționăm ca și cum am avea virusul acum și nu vrem să-l dăm altora. Dacă situația v-o permite, stați cât mai mult posibil în casă și evitați contactul cu alte persoane. Spălați-vă frecvent și corect pe mâini, evitați să vă atingeți fața, dacă ieșiți purtați mască chirurgicală, asigurați-vă că atingeți cât mai puține suprafețe din afara locuinței și din nou, spălați-vă pe mâini.

 

Surse informații: 

1. The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team. The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020[J]. China CDC Weekly, 2020, 2(8): 113-122.
2) Guo T, Fan Y, Chen M, et al. Cardiovascular Implications of Fatal Outcomes of Patients With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). JAMA Cardiol. Published online March 27, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.1017
3) Statement from the American Heart Association, the Heart Failure Society of America and the American College of Cardiology- https://newsroom.heart.org/news/patients-taking-ace-i-and-arbs-who-contract-covid-19-should-continue-treatment-unless-otherwise-advised-by-their-physician
Sursa: https://www.stefan-busnatu.com/2020/03/29/implicatiile-cardiovasculare-ale-infectiei-cu-covid-19/www.stefan-busnatu.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel