Serviciile medicale, extinse pentru pacienți. Elisabeth Iuliana Brumă: Au drepturi de care nu sunt conștienți

serviciile medicale - FOTO: Freepik@Serg Nivens@ Captură YouTube@DC MEDICAL
EXCLUSIV
Începând cu 1 iulie 2023, sistemul medical din România a beneficia de o extindere semnificativă a serviciilor cardiologice. Acest lucru a condus la integrarea a zeci de noi servicii în pachetul de spitalizare de zi, cu accent pe diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Unul dintre punctele importante este evaluarea riscului cardiovascular pentru pacienții cu istoric familial, care acum beneficiază de un serviciu complet ce include panelul pentru bolile cardiovasculare Next Generation Sequences. Această abordare inovatoare indică o direcție promițătoare pentru îngrijirea personalizată a pacienților cu predispoziție genetică către afecțiuni cardiace, a explicat Elisabeth Iuliana Brumă, Director Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare CNAS, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

"Am colaborat foarte bine cu Comisia de Cardiologie, cu Societatea Română de Cardiologie și Comisia de Genetică, astfel încât pachetul de servicii din spitalizarea de zi cuprinde de la 1 iulie 2023 zeci de servicii noi centrate pe partea de cardiologie. Împreună cu Comisia de Genetică avem evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu istoric familial, care odată în viață pot să acceseze acest serviciu, care cuprinde panelul pentru bolile cardiovasculare Next Generation Sequences și suntem deschiși pentru a primi propuneri și de noi servicii nu numai în serviciul cardiovascular, ci acolo unde este cazul testării genetice a pacienților.

De la 1 iulie pachetul cuprinde servicii de spitalizare de zi integrate pentru pacienții cu sindroame genetice care au și această componentă de boli cardiovasculare. 

Sunt 20 de pagini de servicii dedicate afecțiunilor cardiovasculare. Pachetele există, sunt extinse foarte mult și ne dorim să fie și mai extinse și țintite pe anumite necesități. Există această deschidere. Pașii acum se fac repede",  a explicat Elisabeth Iuliana Brumă, Director Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare CNAS, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Decontări în funcție de nivelul realizat

În ceea ce privește asigurarea decontării serviciilor, Casa Națională a semnat contracte atât cu furnizorii publici, cât și cu cei privați, menținând astfel accesibilitatea investigațiilor necesare monitorizării bolilor cardiovasculare, chiar și în cazul în care furnizorul depășește plafonul alocat.

"Casa Națională încheie contracte cu furnizorii publici, cât și cu cei privați. Monitor4 este în continuare la nivel realizat. Adică aceste investigații pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare indiferent de natura lor, inclusiv pentru cardiomiopatii se decontează la nivel realizat. Chiar dacă furnizorul, inclusiv cel privat care este în contract cu Casa (CNAS-n.r.) își termină plafonul, aceste investigații se decontează. Pentru RMN-ul cardiac, tariful de decontare a crescut de la 1 iulie 2023 cu peste 30%. 

Am văzut care este necesarul și am alcătuit un algoritm prin care să creștem decontarea serviciilor astfel încât să ne încadrăm în bugetul alocat acestui segment de asistență. Am actualizat ghidul asiguratului și încurajăm casele de sănătate să îl promoveze la nivel local. Pacienții au drepturi de care nu sunt conștienți",  a mai explicat Elisabeth Iuliana Brumă, Director Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare CNAS, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Circuitul pacienților

"La nivelul medicului de familie se face o consultație de prevenție anual, în care sunt investigați inclusiv din punctul de vedere al riscului cardiovascular. Se face monitorizarea activă cu plan de management pentru riscul cardiovascular care include investigarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a dislipedemiei și de la 1 iulie 2023 s-a adăugat și boala cronică de rinichi" a explicat Elisabeth Iuliana Brumă, Director Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare CNAS, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel