Afecțiunea care te poate ucide. Începe să afecteze țesuturile și organele proprii ale organismului, iar apoi te omoară

sepsis - FOTO: Freepik@federcap
Afecțiunea care te poate ucide îți provoacă creșterea ritmului cardiac, respirație rapidă sau confuzie. O serie de alte afecțiuni medicale asociate pot fi fatale.

Afecțiunea care te poate ucide. Un medic a împărtășit semnele de avertizare ale unei afecțiuni grave pe care trebuie să le depistezi cu ocazia Zilei Mondiale a Sepsisului, marcată anual la data de 13 septembrie.

Considerată a fi potențial mortală, septicemia apare atunci când sistemul imunitar reacționează în mod exagerat la o infecție și începe să afecteze țesuturile și organele proprii ale organismului.

Îngrijorător este faptul că această afecțiune cauzează 11 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, potrivit UK Sepsis Trust.

”Depistarea și tratamentul precoce al sepsisului sunt cruciale pentru un rezultat mai bun”, a spus dr. Chun Tang, director medical și medic de familie la Pall Mall Medical, a declarat pentru Express.

Acest lucru face ca conștientizarea simptomelor să fie în centrul atenției, următoarele semnale de alarmăa putând trage semnale de alarmă.

Vezi și: Cât zahăr se pune la dulceață. Care este cantitatea potrivită pentru ca dulceața să fie sănătoasă

1. Febră sau hipotermie 

Medicul a explicat că sepsisul poate duce la o reglare anormală a temperaturii corpului. În timp ce organismul își poate crește temperatura (febră) în încercarea de a lupta împotriva infecției în stadiile incipiente, în cele din urmă puteți experimenta o temperatură anormal de scăzută, cunoscută și sub numele de hipotermie, pe măsură ce sepsisul progresează.

2. Creșterea ritmului cardiac 

Afecțiunea care poate pune viața în pericol declanșează un răspuns inflamator sistemic, ceea ce poate determina dilatarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale. 

”Ritmul cardiac crește în încercarea de a menține un flux sanguin adecvat și livrarea de oxigen către organele vitale ale corpului”, a declarat Dr. Tang.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți face din cauza salatei. La ce să fii atent când o prepari

3. Respirație rapidă 

În mod similar cu o frecvență cardiacă crescută, respirația rapidă este răspunsul organismului dumneavoastră la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea livrării de oxigen către țesuturi.

Prin urmare, un ritm respirator ridicat, cu mai mult de 20 de respirații pe minut, poate fi un semn de avertizare a sepsisului, potrivit expertului.Cu toate acestea, puteți avea, de asemenea, respirație dificilă și dificultăți de respirație.

4. Confuzie sau stare mentală alterată 

Inflamația de care se ocupă sepsisul îți poate afecta și creierul, ducând la schimbări cognitive, confuzie sau alterarea stării de conștiență.

5. Amețeli sau senzație de leșin

Deoarece afecțiunea poate face ca tensiunea arterială să scadă, aceasta poate stimula, de asemenea, apariția unor simptome, inclusiv amețeli, amețeală sau leșin, a precizat medicul.

Vezi și: 7 obiceiuri care cresc riscul de AVC. Medic: Dacă ați lua o baghetă magică și ați agita-o, ar fi cu 60% mai puține accidente vasculare cerebrale. Este ucigașul tăcut

6. Modificări ale pielii 

Dr. Tang a explicat că circulația sanguină deficitară și oxigenarea slabă a țesuturilor cauzate de septicemie pot declanșa decolorarea pielii, care apare adesea sub forma unor pete sau a unei nuanțe albăstrui.

7. Greață, vărsături sau diaree

Inflamația provocată de sepsis poate afecta, de asemenea, funcționarea normală a sistemului digestiv, ducând la semne precum vărsături și diaree.

8. Durere sau disconfort 

Semnul de disconfort poate apărea ca urmare a unei infecții localizate, a deteriorării organelor sau a inflamației, toate acestea fiind cauzate de această afecțiune gravă.

”Este important să rețineți că sepsisul se poate dezvolta rapid, așa că, dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți experimentează oricare dintre aceste semne, mai ales în contextul unei infecții existente sau al unei proceduri medicale recente, solicitați imediat asistență medicală”, a mai adăugat dr. Tang.

Sepsisul, cum apare

Șocul septic sau sepsisul poate fi cauzat de o serie de factori diferiți. Una dintre cele mai frecvente cauze este o infecție cauzată de bacterii. Cu toate acestea, poate fi cauzat de virusuri sau de alți agenți infecțioși. De asemenea, este cauzat de orice formă de infecție.

Pneumonia, o infecție a tractului urinar sau o infecție la nivelul abdomenului, cum ar fi apendicita, sunt cele mai răspândite cauze. Infecțiile la nivelul plămânilor, stomacului, rinichilor și vezicii urinare sunt, de asemenea, frecvent întâlnite în rândul pacienților infectați cu sepsis, potrivit All American Hospice.

Vezi și: Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc

Cât de fatală este septicemia

Organismul dumneavoastră suferă mai multe complicații pe măsură ce se agravează sepsisul. Moartea poate surveni atunci când un pacient începe să aibă oricare dintre complicațiile menționate mai jos:

-Insuficiență renală

- Amputarea degetelor de la mâini și picioare ca urmare a gangrenei.

- Afectarea plămânilor, a creierului sau a inimii.

- În 25% până la 40% din cazuri, sepsisul poate duce la deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel