Semnul Popeye: ce este și cum îl observi. Dr. Liviu Ojoga: E evident, îl vede și pacientul

Biceps, semnul Popeye - Foto: Freepik @pixel-shot.com
EXCLUSIV
Cum se observă semnul Popeye, dat după celebrul personaj Popeye marinarul. Medicul ortoped ne-a vorbit despre această problemă medicală.

În societatea modernă, activitatea fizică a devenit tot mai marginalizată, iar oamenii practică din ce în ce mai puțin sport.

În școli, orele de sport sunt adesea înlocuite cu alte materii sau părinții iau scutiri medicale nejustificate copiilor. Inclusiv terenurile de sport sunt neglijate.

Această schimbare a dus la o scădere alarmantă a nivelului de activitate fizică și la creșterea sedentarismului, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Cu toate acestea, incidentele și accidentele legate de sport au înregistrat o creștere semnificativă. 

În ceea ce-i privește pe sportivii de performanță sau pe tinerii care mai merg la sală, suferințele lor au devenit mai frecvente din cauza antrenamentelor intense, a lipsei de îngrijire adecvată a corpului și a mișcărilor bruște și necontrolate.

Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre accidentările apărute la sportivi și despre leziunile suferite din cauza mișcărilor necontrolate.

Alături de jurnalistul Val Vâlcu, medicul ortoped Liviu Ojoga ne-a explicat patologia sportivă la nivelul articulației umărului și semnul Popeye.

Sanador

Ce este semnul Popeye

Foto: Freepik @recstockfootage

Atunci când un tendon din mușchiul biceps se rupe, mușchiul poate forma o minge mare și dureroasă pe brațul superior. Această umflătură este numită deformitate Popeye sau semnul Popeye. 

Este numit după bicepsul în formă de minge al celebrului personaj de desene animate, Popeye marinarul.

Mușchii biceps sunt situați în partea superioară a corpului și vă permit să îndoiți sau să rotiți brațele. 

Tendoanele devin adesea uzate înainte să se rupă, dar ruptura apare de obicei brusc, fără avertisment.

"Aș vrea să încep cu câteva patologii care sunt relativ frecvente, însă uneori sunt nediagnosticate sau trecute cu vederea și duc la apariția unor probleme care sunt mult mai greu rezolvabile ulterior. 

Printre acestea aș vrea să menționez rupturile de tendon biceps care pot să fie proximale sau distale.

În special cele distale sunt nediagnosticate.

Pacienții remarcă o diformitate la nivelul bicepsului - semnul revers Popeye, dacă ne aducem aminte de la desene animate cu Popeye marinarul, care avea un mare biceps distal.

Se rupe capătul distal al bicepsului, mușchiul biceps migrează proximal și atunci se numește semnul revers Popeye", a declarat medicul Liviu Ojoba.

Cum se vede semnul Popeye: E evidentă, o vede și pacientul

"Pentru capătul proximal nu există teste clinice, în schimb apare ceea ce vă spuneam, semnul Popeye.

Acolo bicepsul migrează distal. Pacientul are un braț normal și un braț care are o gâlmă la nivelul cotului.

E evidentă, o vede și pacientul. În momentul în care contractă nu se mai vede contracția bicepsului, pentru că nefiind prins la ambele capete nu mai există contracție musculară", ne-a mai spus medicul ortoped.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel