Semnul banal care arată că ai putea avea insuficiență cardiacă. Este asociat cu îmbătrânirea

insuficienta cardiaca - FOTO: Freepik@rawpixel.com
Acest simptom banal poate fi semnul insuficienței cardiace. De regulă, este asociat cu îmbătrânirea, dar în ultimii ani medicii au descoperit că este atribuit chiar și demenței.

Insuficiența cardiacă se consideră a fi cel mai mare ucigaș din rândul persoanelor de peste 60 de ani.  Un nou studiu a descoperit că un simptom pe care l-ați putea observa într-un magazin de flori ar putea fi un semn cheie al insuficienței cardiace.

Experții medicali au tras un semnal de alarmă în legătură cu un semn subtil care ar putea indica riscuri grave de insuficiență cardiacă. Alarma este cu atât mai mare cu cât mulți indivizi nu sunt conștienți de pierderea acestui simț.

Un nou studiu de la Universitatea din Michigan sugerează că un simț al mirosului diminuat ar putea servi drept avertisment timpuriu al insuficienței cardiace.

Vezi și: De ce să aplici folie de aluminiu pe ferestre. Trei efecte majore

Insuficiența cardiacă, comună în cazul persoanelor de peste 60 de ani

Pe măsură ce îmbătrânim, șansele de a întâmpina insuficiență cardiacă severă cresc, în special după vârsta de 60 de ani, o perioadă în care mulți observă și o scădere a simțurilor. Keran Chamberlin, unul dintre autorii studiului, a legat acest declin senzorial de "schimbări cardiovasculare subclinice".

"Pierderea sau deteriorarea mirosului afectează aproximativ un sfert dintre adulții în vârstă. Conștientizarea publicului este scăzută însă, doar aproximativ 30 la sută dintre cei cu pierdere a mirosului știu că o au.

Am aflat în ultimele două decenii că pierderea mirosului este unul dintre cele mai importante semne timpurii ale demenței și bolii Parkinson. Interesant este că datele emergente, inclusiv ale noastre, sugerează că pierderea mirosului poate avea implicații mai profunde asupra sănătății adulților în vârstă, inclusiv riscul de deces, pneumonie, declin funcțional și fragilitate", a explicat dr. Honlei Chen, autor al studiului, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Cod roșu de caniculă. Combinațiile care te pot ucide. Ce să faci pentru a te răcori

Studiu întins pe 10 ani

Într-o cercetare care a analizat afecțiunile de sănătate a 2500 de indivizi pe parcursul a zece ani, oamenii de știință au descoperit o prevalență cu 30 la sută mai mare a insuficienței cardiace printre cei cu abilități olfactive diminuate.

"Având în vedere ceea ce am discutat despre posibilele conexiuni între pierderea mirosului și sănătatea cardiovasculară, nu suntem complet surprinși de descoperirea noastră", a mai spus dr. Chen.

"Deoarece insuficiența cardiacă este un sindrom avansat și multifacetic, progresia sa poate fi exacerbată de vulnerabilitatea crescută. Prin urmare, pierderea mirosului poate fi legată de sănătatea cardiovasculară ca marker, contributor sau ambele", a completat co-autorul studiului, dr. Chamberlin.

Vezi și: Alimentul care sprijină îmbătrânirea sănătoasă. Are efect și asupra stării de spirit. Legătura dintre emoții și îmbătrânire

Pierderea mirosului, neatribuită AVC-ului sau bolii cardiace

Pierderea mirosului - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

În ciuda acestui fapt, Gloucestershire Live raportează că nu a putut fi stabilită nicio corelație între pierderea olfacției și accidentul vascular cerebral sau boala cardiacă, două cauze principale ale insuficienței cardiace.

"Suntem puțin surprinși de faptul că am identificat această asociere doar pentru insuficiența cardiacă, dar nu și pentru boala coronariană sau accident vascular cerebral. Trebuie să recunoaștem că nu avem o explicație bună pentru acest lucru. Totuși, în comparație cu boala coronariană sau accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă congestivă este un sindrom mai complex și avansat cu anomalii structurale sau funcționale cardiace.

Pe lângă ateroscleroză, alți factori de stres miocardici pot declanșa, de asemenea, spitalizarea pentru insuficiență cardiacă. Pierderea mirosului poate semnifica o vulnerabilitate mai mare la factorii de stres miocardici dincolo de ateroscleroză. Cu toate acestea, descoperirile noastre sunt preliminare, așteptând confirmarea", a explicat dr. Chamberlin.

Vezi și: Hepatocarcinomul, factori de risc. Ce impact au virusurile hepatice. Dr. Mariana Mihăilă: Va trebui monitorizat toată viața

Insuficiența cardiacă, simptome

Insuficiența cardiacă este atunci când inima dumneavoastră nu poate pompa corespunzător sângele în corpul dumneavoastră, de obicei ca urmare a mușchiului devenind prea rigid sau slăbit. Nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată și controlată.

NHS descrie principalele simptome ale insuficienței cardiace ca fiind:

- Dificultăți de respirație după activitate sau în repaus

- Oboseală frecventă

- Senzație de amețeală sau leșin

- Glezne și picioare umflate

Aceste simptome pot apărea foarte rapid, cunoscut sub numele de insuficiență cardiacă acută, sau se pot acumula treptat pe parcursul săptămânilor și lunilor, ceea ce este insuficiența cardiacă cronică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel