Semnele că ai nevoie de un stimulator cardiac. Cum funcționează și ce durată de viață are o baterie

stimulator cardiac Foto: Freepik @EyeEm
Descoperă lumea stimulatorului cardiac și importanța sa vitală în tratarea afecțiunilor cardiace.

Stimulatoarele cardiace sunt dispozitive plasate chirurgical care susțin sistemul electric al inimii, stabilizează ritmurile cardiace anormale și previn problemele care pun viața în pericol prin stabilizarea sistemului electric al inimii.

Sistemul electric al inimii semnalează camerelor când trebuie să se strângă, dar afecțiunile pot face ca acestea să se strângă în ordinea greșită sau prea slab, ceea ce determină o alimentare insuficientă cu sânge. Stimulatoarele cardiace corectează aceste probleme cu ajutorul impulsurilor electrice.

Un stimulator cardiac este utilizat pentru a trata afecțiuni precum aritmiile cardiace, dereglările sistemului electric, insuficiența cardiacă și istoricul atacurilor de cord, inclusiv blocajele cardiace și insuficiența cardiacă.

Semnele că ai nevoie de un stimulator cardiac

Medicii trebuie consultați pentru a stabili dacă un pacient are probleme de sănătate care pot fi tratate cu un stimulator cardiac. Simptomele de luat în considerare includ dureri în piept, tahicardie, bradicardie, bătăi neregulate ale inimii, palpitații, dificultăți de respirație, amețeli inexplicabile, greață, leșin, confuzie, umflături la nivelul gleznelor, picioarelor și abdomenului și nevoia de a urina de mai multe ori pe timp de noapte.

Tipuri

Un stimulator cardiac este un dispozitiv utilizat pentru tratarea problemelor cardiace, care conține de obicei între unul și trei fire. Tipurile includ stimulatoare cardiace fără fir, stimulatoare cardiace cu o singură cameră, stimulatoare cardiace cu două camere și stimulatoare cardiace biventriculare.

Stimulatoarele cardiace fără fir sunt dispozitive mici, pe bază de cateter, atașate la peretele interior al inimii, stimulatoarele cardiace cu o singură cameră folosesc un singur fir la o cameră, stimulatoarele cardiace cu două camere folosesc două fire la două camere, iar stimulatoarele cardiace biventriculare folosesc trei fire la atriul drept. Un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) este un dispozitiv similar, adesea recomandat de medici pentru afecțiuni cardiace precum tahicardia ventriculară și fibrilația ventriculară.

Un stimulator cardiac controlează ritmul cardiac, dar nu poate corecta aritmiile. Noile defibrilatoare cardiovertoare implantabile (ICD) pot îndeplini aceeași funcție ca și un stimulator cardiac și pot detecta ritmurile cardiace periculoase. Odată detectate, ICD-urile pot administra un șoc pentru a readuce inima la ritmul normal.

Vezi și: Cum să îți protejezi ochii pe măsură ce îmbătrânești. Prevenirea și tratarea problemelor oculare legate de vârstă

Foto: Freepik

Beneficii

Stimulatoarele cardiace sunt concepute pentru a  îmbunătăți calitatea vieții și pentru a te proteja de întreruperile legate de inimă. Avantajele sunt următoarele:

- Reduce severitatea mai multor simptome legate de ritmul cardiac, inclusiv ca greață, palpitații, dezorientare, disconfort toracic și altele.

- Previne simptomele incomode pe care le induc aritmiile, cum ar fi leșinul.

- Împiedicâ oprirea inimii și, astfel, salvându-ți viața.

Citește și: Cum să îți protejezi ochii pe măsură ce îmbătrânești. Prevenirea și tratarea problemelor oculare legate de vârstă

Complicații

Procedurile au, de obicei, puține complicații, dar pot apărea unele, cum ar fi reacții alergice datorate medicamentelor sau materialelor utilizate în stimulatorul cardiac Cheagurile de sânge pot fi reduse prin prescrierea de medicamente pentru subțierea sângelui. Pot apărea defecțiuni ale stimulatorului cardiac sau ale firelor acestuia, iar limitarea activității după procedură poate ajuta la prevenirea acestora. De asemenea, sunt posibile defecțiuni cauzate de surse externe, cum ar fi interferențele electrice.

Progresele în tehnologia stimulatoarelor cardiace au făcut ca aceste situații să fie mai puțin frecvente. În cazuri rare, pot apărea probleme de ritm cardiac din cauza stimulatorului cardiac, iar medicii pot discuta aceste riscuri și pot ajuta pacienții să le evite. Este esențial să te consulți cu un medic pentru a asigura o procedură fără probleme și confortabilă.

Cât ține o baterie

Stimulatoarele cardiace pot dura 10-15 ani, în funcție de model și de frecvența asistenței cardiace. Medicii pot oferi o durată medie de viață și pot programa programări de monitorizare pentru a verifica nivelul bateriei. Înlocuirea bateriei unui stimulator cardiac este, de obicei, mai ușoară decât implantarea dispozitivului, iar procesul este, în general, mai simplu decât implantul inițial.

Problemele cardiace care necesită un stimulator cardiac pot provoca stres, anxietate sau teamă. Medicul te poate ajuta să îți înțelegeți situația și îți poate oferi sprijin pentru orice întrebări pe care le ai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel