Semnal de alarmă: cine e predispus la forma gravă a bolii COVID-19 și de ce. Ce rol are COLESTEROLUL

Covid-19. Foto: Pixabay
Cercetătorii au analizat efectul pe care îl are nivelul colesterolului la persoanele infectate cu COVID-19. Rezultatele au arătat că efectul poate fi unul negativ.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Bristol arată tot mai multe dovezi că vitamina D - și eventual vitaminele K și A - ar putea ajuta la prevenirea infecției cu Covid-19.
Studiul, publicat în jurnalul Societății Chimice Germane Angewandte Chemie, a demonstrat că aceste suplimente alimentare și compuși se pot lega de proteina virală spike, reducând infectivitatea SARS-CoV-2.

În schimb, colesterolul poate crește infectivitatea. Acest lucru explică, de asemenea, de ce persoanele cu probleme legate de colesterol riscă să dezvolte o boală gravă.
Echipa a studiat mai întâi efectele acidului linoleic asupra proteinei spike, folosind simulări de calcul pentru a arăta că stabilizează forma închisă.
Simulări ulterioare au arătat că dexametazona, care este un tratament eficient pentru Covid-19, ar ajuta la reducerea infectivității virale, pe lângă efectele sale asupra sistemului imunitar uman.

Echipa a efectuat apoi simulări pentru a vedea ce alți compuși se leagă de locul acidului gras.
Constatările lor au sugerat mai mulți candidați la medicamente printre componentele farmaceutice și dietetice disponibile, inclusiv unele despre care s-a constatat că încetinesc reproducerea SARS-CoV-2 în laborator. Acestea au potențialul de a se lega de proteina spike a SARS-CoV-2 și pot ajuta la prevenirea intrării ei în celulele umane.

Simulările au prezis, de asemenea, că vitaminele liposolubile D, K și A se leagă de spike, în același mod, făcând-o mai puțin capabilă să infecteze celulele.
Dr. Deborah Shoemark, Senior Research Associate (Biomolecular Modeling) în Școala de Biochimie, care a modelat spike, a explicat: „Descoperirile noastre ajută la explicarea modului în care unele vitamine pot juca un rol mai direct în combaterea Covid-19 decât sprijinul lor convențional pentru sistemul imunitar."

Ea a adăugat: „Obezitatea este un factor major de risc pentru Covid-19 sever. Vitamina D este liposolubilă și tinde să se acumuleze în țesutul gras. Acest lucru poate reduce cantitatea de vitamina D disponibilă persoanelor obeze. Țările în care unele dintre aceste deficiențe de vitamine sunt mai frecvente au suferit, de asemenea, grav în timpul pandemiei. Cercetările noastre sugerează că unele vitamine și acizi grași esențiali, inclusiv acidul linoleic, pot contribui la împiedicarea interacțiunii spike / ACE2. Deficiența în oricare dintre acestea poate facilita infectarea”, a mai spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel