Semințele de dovleac, beneficii pentru sănătate. Ce spun nutriționiștii

Seminţele de dovleac sunt extrem de populare, sănătoase şi accesibile oricui, la o întindere de mână pe rafturile de gustări ale magazinelor. Cea mai sănătoasă varianta a lor însă, spun specialiştii americani, rămâne vechea metodă: cele crude, obținute prin scobirea dovleacului. Iar asta doar pentru a evita prăjitul și excesul de sare.

„Semințele de dovleac cumpărate din magazin - din ce în ce mai populare, deoarece sunt ușor de mâncat și încărcate cu nutrienți - pot fi și încărcate cu sare. Dar când provin direct de la sursă, semințele de dovleac sunt mai scăzute în sodiu și au mai multe dintre mineralele care le fac atât de hrănitoare”, a atras atenţia Judith Wylie-Rosett, profesor și șef de divizie pentru promovarea sănătății și cercetarea nutriției la Albert Einstein College of Medicine din New York, pentru American Heart Association News

Desigur, cumpărarea de dovleci întregi pentru semințe nu este tocmai economică sau practică. Deși românii consumă și dovleac copt sau sub formă de plăcintă, am adăuga noi. Specialistul american spune însă că de la magazin cea mai sigură opţiune este alegerea seminţelor din nesărate.

 „Ne gândim la alimentele sărate ca având o anume aromă. Dacă mâncăm mai puțină sare, atunci organismul ne va cere mai puțină sare, dar asta necesită multă muncă pentru unii oameni până ce se obişnuiesc”, a spus Wylie-Rosett.

Semințele de dovleac pot fi consumate cu sau fără coji

După ce au fost scoase din dovleac, este recomandat să se înmoaie în apă câteva ore pentru a ajuta la îndepărtarea pulpei. O practică obișnuită este să adăugați condimente ușoare și să prăjiți semințele pe o foaie de copt pe raftul superior al cuptorului, timp de 15 până la 20 de minute, la 350 de grade.

Consumul cojilor nu face decât să adauge un conținut ridicat de fibre din semințe, benefice în reducerea riscului de boli de inimă și obezitate. Miezul de la semințele de dovleac prăjit conține aproximativ 5,2 grame de fibră pe porție, în timp ce semințele de coajă conțin doar 1,8 grame.

 „Totuși, există o singură atenţionare. Dacă cineva nu este obişnuit să mănânce foarte multă fibră, și mănâncă o cantitate mare de semințe de dovleac, poate ajunge să aibă unele tulburări ale tractului digestiv”, a spus nutriționistul Wylie-Rosett.

Semințele de dovleac sunt, de asemenea, bogate şi în alți nutrienți, inclusiv magneziu, care ajută la sănătatea inimii și a oaselor, la scăderea tensiunii arteriale și chiar la prevenirea migrenelor. Doar un sfert de cană de semințe de dovleac include 42% din aportul zilnic de magneziu recomandat.

 Alte beneficii ale semințelor de dovleac:

 - O porție de semințe conține aproximativ 6,6 mg de zinc, ceea ce reprezintă aproape jumătate din aportul zilnic recomandat. Zincul este important în dietă, deoarece este un antioxidant și un agent antiinflamator care ajută și la procesul metabolic.

 - Sunt sursa naturală de triptofan, care poate ajuta la îmbunătăţirea somnului.

 - Au fost asociate în studii de laborator la un risc redus de unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și prostată.

 - Studiile efectuate la animale au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate reduce colesterolul și hipertensiunea arterială.

- Studiile preliminare au arătat, de asemenea, că semințele pot ajuta la menținerea controlului glicemic, ceea ce este important pentru persoanele care au diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel