Sedentarismul în copilărie, asociat cu hipertensiunea arterială. Are efect pe termen lung

hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik
Acest lucru pe care îl facem în tinerețe are consecințe catastrofale asupra tensiunii arteriale. Duce la hipertensiune care nu poate fi tratată niciodată.

Vezi și: 10,6 ore de stat jos pe zi, pragul periculos care pune inima în pericol. Duce la insuficiență cardiacă

Un studiu a arătat că comportamentele sedentare excesive în copilărie și adolescență pot duce la o creștere pe termen lung a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, includerea activității fizice ușoare (LPA) în rutina zilnică poate reduce semnificativ acest risc. Studiul, care s-a întins pe perioada copilăriei și până în tinerețea adultă, subliniază importanța mișcării în prevenirea hipertensiunii mai târziu în viață.

Timpul sedentar, asociat cu creșterea tensiunii arteriale

Cercetarea, realizată de Universitățile Bristol și Exeter din Marea Britanie, împreună cu Universitatea de Est a Finlandei, a descoperit că petrecerea a mai mult de șase ore pe zi într-o stare sedentară între copilărie și tinerețea adultă poate duce la o creștere suplimentară de 4 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. Tensiunea arterială sistolică, numărul de sus dintr-o citire a tensiunii arteriale, este un indicator cheie al sănătății inimii.

Studiul a urmărit 2.513 copii din cohorta "Children of the 90s" a Universității din Bristol, monitorizând comportamentul lor fizic și tensiunea arterială de la vârsta de 11 ani până la 24 de ani. La începutul studiului, copiii petreceau aproximativ șase ore pe zi înactivi, șase ore implicându-se în activități fizice ușoare și aproximativ 55 de minute în activități fizice moderate sau intense (MVPA).

Când participanții au ajuns la vârsta de tineri adulți, petreceau în medie nouă ore pe zi într-o stare sedentară, cu doar trei ore alocate activității fizice ușoare. Această schimbare a coincis cu o creștere a tensiunii arteriale de la o medie de 106/56 mmHg în copilărie la 117/67 mmHg în tinerețea adultă, parțial din cauza dezvoltării fiziologice normale.

Vezi și: Flavonoidele din cacao combat stresul. Oferă și protecție cardiovasculară și cerebrală

Activitatea fizică ușoară poate compensa riscul

Deși timpul petrecut într-o stare sedentară a contribuit la creșterea tensiunii arteriale, studiul a arătat că participarea regulată la activități fizice ușoare poate ajuta la reducerea acestei creșteri.

De fapt, copiii care au desfășurat trei ore de LPA zilnic au experimentat o reducere de 3 mmHg a tensiunii arteriale sistolice până la finalul studiului. Interesant este că activitățile fizice moderate sau intense (MVPA) nu au avut un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale în acest cohortă.

"Această descoperire este importantă deoarece înlocuirea a doar 10 minute din fiecare oră petrecută într-o stare sedentară cu activități fizice ușoare poate reduce tensiunea arterială sistolică cu 3 mmHg și tensiunea diastolică cu 2 mmHg.

La adulți, o reducere de 5 mmHg a tensiunii sistolice este asociată cu o scădere de 10% a riscului de atac de cord și accident vascular cerebral", a spus Andrew Agbaje, unul dintre cercetătorii principali ai studiului.

Vezi și: Studiul global TOPSPIN. Tratamentele combinate pentru hipertensiune, eficiente în populațiile defavorizate

Sedentarismul în copilărie, asociat cu hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik

Studiu longitudinal cu implicații semnificative

Acest studiu este cel mai mare și mai lung de până acum care urmărește impactul comportamentului sedentar și al activității fizice asupra tensiunii arteriale în rândul tinerelor.

Pe lângă măsurătorile tensiunii arteriale, cercetătorii au evaluat și probe de sânge pentru colesterolul LDL, colesterolul HDL, trigliceride, glucoză și insulină, printre altele. Au fost luate în considerare și factori precum ritmul cardiac, statutul socio-economic, istoricul familial de boli cardiovasculare și fumatul.

Criză de sănătate publică

Rezultatele studiului au implicații majore pentru sănătatea publică. Având în vedere că inactivitatea fizică este un factor principal în dezvoltarea hipertensiunii și altor boli netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2030 vor apărea 500 de milioane de cazuri noi de boli legate de inactivitatea fizică, iar jumătate dintre acestea vor fi legate de hipertensiune.

"Încurajarea copiilor și adolescenților să participe la cel puțin trei ore de activitate fizică ușoară zilnic este crucială pentru prevenirea și reversarea creșterii tensiunii arteriale. Activitățile fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau treburile casnice, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare", a subliniat Agbaje, potrivit SciTechDaily.

Studiul subliniază importanța formării unor obiceiuri sănătoase încă din copilărie. Părinții, pediatrii și factorii de decizie trebuie să colaboreze pentru a asigura că copiii sunt încurajați să fie activi. Activitatea fizică ușoară, oricât de simplă ar părea, joacă un rol esențial în menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și a unei stări generale bune de sănătate pe tot parcursul vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel