Generația Z și tinerii Millennials...
Secretele sistemului imunitar stau în stilul nostru de viață. Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului. Atunci când acesta funcționează normal ne simțim în formă, energici și nu ne îmbolnăvim ușor. Imunosupresia este termenul medical folosit pentru reacțiile anormale ale sistemului imunitar.
Răcelile frecvente, tulburările digestive și vindecarea lentă a rănilor indică un sistem imunitar slab. De asemenea, starea de oboseală cronică ar putea fi efectul scăderii rezistenței organismului și a unui sistem imun dezechilibrat.
Scăderea sistemului imunitar cauzează infecții repetate, în special cele ale sistemului respirator sau cistitele (infecțiile urinare) și determină perturbări grave ale organismului.
Nutriția dezechilibrată, stresul, consumul de alcool, fumatul și lipsa somnului au un rol important în scăderea imunității. Bolile autoimune și imunodeficiențele, precum HIV vor fi însoțite de perturbări severe ale sistemului imunitar. Totodată, virusurile, bacteriile și alți agenți microbieni vor determina o scădere temporară a sistemului imunitar. Acest lucru înseamnă că odată cu vindecarea virozei, organismul va funcționa din nou normal.
Există și alte motive care determină imunosupresie. Odată cu înaintea în vârstă, răspunsul organismului este mai lent, iar sistemul imunitar nu mai funcționează ca în tinerețe. Acest fenomen poartă denumirea de "imunosenescență" și se referă la procesul de îmbătrânire a sistemului imunitar. Imunosenescența este punctul de plecare al bolilor cronice.
Există câteva trucuri la care oricine poate apela pentru a-și întări sistemul imunitar:
-respectarea unui program adecvat de somn;
-consumul zilnic de fructe și legume;
-introducerea grăsimilor "sănătoase" în dieta zilnică;
-evitarea consumului excesiv de sare, zahăr și grăsimi saturate;
-consumul ridicat de lichide;
-activitate fizică zilnică, în special în aer liber;
-tehnici de relaxare pentru controlul stresului (meditație, yoga, tehnici de respirație);
-suplimente alimentare pentru creșterea imunității (vitamina C, vitamina D, complexul vitaminelor B).
Vezi și: Omega 3, grăsimea "MINUNE". Protejează INIMA și te scapă de RĂCEALĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...